Φωτογραφία: SOOC
Φωτογραφία: SOOC
METANAΣΤΕΥΣΗ

Η δική μας μετανάστευση είναι αλλιώτικη -Γι' αυτό είναι και επικίνδυνη


Δεν έφυγαν νύχτα, κρυφά, προς άγνωστο προορισμό. Δεν πλήρωσαν «μαύρα» για να τους πάρει ένα καϊκι με κίνδυνο να πνιγούν. Δεν τύλιξαν το μωρό σε μια κουβέρτα και όπου πάει... Οχι.

Εφτιαξαν βαλίτσες, οργάνωσαν αποχαιρετιστήρια βραδιά, αγκάλιασαν σφιχτά τους γονείς και τ΄αδέλφια τους, μπήκαν στο αεροπλάνο και πέταξαν... Το σπίτι ήταν ήδη έτοιμο και τους περίμενε. Οπως και η δουλειά. 

Η δική μας μετανάστευση, είναι αλλιώτικη. Δεν ξεκινάει από την φτώχεια, την εξαθλίωση, την απελπισία. Κάθε άλλο. Στη βάση της έχει στόχους, όρεξη για δουλειά, καλύτερη ποιότητα ζωής, επαγγελματική εξέλιξη και δημιουργία. Γι΄αυτό και είναι επικίνδυνη. 

Ποιοι είναι αυτοί που φεύγουν; Οι επιστήμονες: Οικονομολόγοι, τραπεζικοί, μηχανικοί, γιατροί... Ποιοι μένουν;

Οι Ελληνες που φεύγουν σήμερα από την χώρα μας δεν μοιάζουν ούτε με τους προγόνους μας που ήρθαν από την Μικρασία ούτε με όσους πήγαν στην Αμερική, την Αυστραλία ή τη Γερμανία. Στις αποσκευές τους έχουν πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά. Αφήνουν πίσω τους την απογοήτευση μιας δουλειάς που δεν τους εκτίμησε, όχι γιατί δεν είχαν τα προσόντα, αλλά, κυρίως, γιατί δεν είχαν το κατάλληλο ...μέσο. 

Οι μισοί σχεδόν από τους σύγχρονους έλληνες μετανάστες φεύγουν για το εξωτερικό -και εγκαθίστανται κυρίως στην Αγγλία, και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω έλλειψη αξιοκρατίας. Γιατί συνήθως όποιος έχει λιγότερα προσόντα έχει και περισσότερες γνωριμίες. Ενας στους τρεις φεύγει λόγω οικονομικής κρίσης και αβεβαιότητας ενώ το ίδιο ποσοστό δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει ποτέ στην Ελλάδα. Το χειρότερο από όλα είναι ότι ένας στους δύο είναι κάτω των 35 χρόνων -και ένα σημαντικό ποσοστό είναι από 35 ως 40. 

Κι αν είναι άντρες οι περισσότεροι, τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της μετανάστευσης παντρεμένων με παιδιά, ολοένα και αυξάνεται. Τι σημαίνει αυτό; Οτι εκεί έξω υπάρχει μια νέα γενιά που έρχεται στην Ελλάδα μόνο για διακοπές. Ποιοι είναι αυτοί που φεύγουν; Οι επιστήμονες: Οικονομολόγοι, τραπεζικοί, μηχανικοί, γιατροί... Ποιοι μένουν; 

Υ.Γ. Τα στοιχεία προκύπτουν από την πρόσφατη έρευνα της ICAP.