Shutterstock
Shutterstock
MOTHERHOOD STORIES

Γιατί Μαμά πρέπει να βάλω αντηλιακό; Η Κατερίνα Μαντά εξηγεί γιατί δεν πρέπει να «παίζουμε» με τον ήλιο


Θα το πω χωρίς φόβο και πάθος ότι λατρεύω το μαυρισμένο δέρμα κι αν δεν μας επέβαλλαν οι δερματολόγοι, παιδίατροι τα αντηλιακά θα άφηνα τον Παύλο να μαυρίσει και να ψηθεί από τον ήλιο, ώστε να «νιώσει στο πετσί του» το καλοκαίρι.

Μην βλέπετε που μας τα έχει χαλάσει ο καιρός τώρα, αλλά ήδη από τότε που ξεκίνησε τις πρώτες βουτιές (πριν από το Πάσχα) τον κυνηγώ για να του βάλω αντηλιακό.

Ευτυχώς από πέρσι βρήκαμε 1-2 παιδικά spray που τον έχουν βολέψει και τα βάζει -σχεδόν- αδιαμαρτύρητα. Αλλά μετά τις πασχαλινές διακοπές κάθε πρωί του έβαζα στα χέρια του και φορούσε καπέλο στα διαλείμματα.

Οσο cool μαμά κι αν είσαι... με τον ήλιο δεν παίζουμε!

Έψαξα λοιπόν και βρήκα τι πρέπει να προσέξουμε για την αντηλιακή προστασία των παιδιών μας. Ο πιο βασικός κανόνας είναι ότι κάθε χρόνο πρέπει να ανοίγουμε καινούργιο αντηλιακό... και αυτό ισχύει και για τους ενήλικες.

Ακόμα κι αν το θεωρείτε «κόλπο του marketing», δεν ρισκάρουμε να πάθουμε κάποια αλλεργία ή έγκαυμα!

Shutterstock
Shutterstock

Τα ενεργά συστατικά που θα πρέπει να περιλαμβάνονται στα παιδικά αντηλιακά, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι:

-οξείδιο του ψευδαργύρου
-διοξείδιο του τιτανίου
-avobenzone ή mexoryl SX

Είναι προτιμότερο να επιλέγουμε αντηλιακά σε μορφή κρέμας, με προστασία ευρέως φάσματος και SPF 30+ για χρήση στην παραλία ή στην πισίνα. Τα αδιάβροχα αντηλιακά είναι μία ακόμα καλή ιδέα αν τα παιδιά κολυμπούν ή παίζουν αρκετή ώρα στην παραλία.

Τα συστατικά που θα πρέπει να αποφεύγονται στα παιδιά αντηλιακά είναι:

-oxybenzone
-Βιταμίνη Α (παλμιτική ρετινόλη)
-πρόσθετα εντομοαποθητικά

Αν έχετε κάποια ευαισθησία με το αναπνευστικό σας σύστημα αποφύγετε τα σπρέϊ ή τις πούδρες.

Θα σας έλεγα ότι δεν είναι η στιγμή για να κάνετε οικονομία και συμφωνούν και οι ειδικοί.. Δηλαδή μη διστάσετε μπροστά στο υψηλό κόστος ενός ποιοτικού αντηλιακού για το παιδί, καθώς αυτό θα είναι κατά κανόνα πιο παχύρρευστο, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείτε λιγότερη ποσότητα.

Shutterstock
Shutterstock

Όσο για τις ώρες; Όλα τα παιδιά θα πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 10.00 και 16.00. Στην δική μας περίπτωση, επειδή ξυπνάμε αργά, δεν είναι εφικτό, οπότε φροντίζω να του φοράω ένα ανοιχτόχρωμα t-shirt ή τα ειδικά μπλουζάκια με αντηλιακή προστασία. (σίγουρα θα έχετε δει τους serfers στις ταινίες ή τους τουρίστες που είναι σωστά εξοπλισμένοι για τον ήλιο).

Επίσης, φροντίστε να φορούν πάντα καπέλο και όπου δεν καλύπτεται το δέρμα να βάζετε αντηλιακό. Μην ξεχνάτε τα αυτιά και τον αυχένα γιατί είναι τα σημεία που καίγονται πιο εύκολα.

Αν μπορείτε να τους «επιβάλλετε» και γυαλιά ηλίου με UV προστασία, ακόμα καλύτερα.

Θεωρητικά, πρέπει να βάζετε αντηλιακό 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο και να επαναλαμβάνετε την επάλειψη κάθε δύο ώρες, ακόμα κι αν είναι συννεφιασμένος ο καιρός ή το αντηλιακό είναι αδιάβροχο.

Σε αυτό το Motherhood story μαθαίνουμε πως να προστατεύουμε σωστά τα παιδί μας ναι μεν από τον ήλιο, αλλά παράλληλο τα «εκπαιδεύουμε» να ακολουθούν κάποιους κανόνες για την υγεία τους... και κάποια στιγμή θα δείτε, θα το κάνουν από μόνα τους, χωρίς παρακάλια και φωνές!

Κατερινα Μαντά - Αρχισυντάκτρια theK-magazine / www.k-mag.gr