Φωτογραφία: Shuterstock/Anna Om
Φωτογραφία: Shuterstock/Anna Om
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΝΤΑ

«Γιατί μαμά δεν έχουμε όλοι το ίδιο χρώμα;» H Kατερίνα Μαντά μιλάει για την διαφορετικότητα


Το Σαββατοκύριακο ήμασταν στην Σκιάθο για την βάφτιση της ανιψιάς μου από το Βερολίνο. 

Μαζευτήκαμε όλη η οικογένεια από την Ελλάδα και τη Γερμανία, όπως και φίλοι των γονιών από την Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία και τη Σουηδία. Η μία μου ξαδέλφη (Ελληνογερμανίδα, ξανθιά γαλανομάτα) έχει μία κόρη την Σελένα-Μαρία. Ο πατέρας της είναι από την Γκάνα. Μέσα σε όλο αυτό το λεφούσι ξεχώριζε για τους γύρω, αλλά όχι ανάμεσά μας. 

Είδα βλέμματα περίεργα από τους ντόπιους, αλλά εγώ έβλεπα ένα πανέμορφο, έξυπνο και ταλαντούχο μελαχρινό κορίτσι που πολλές θα ζήλευαν το σώμα της και το χαμόγελό της. Ο Παύλος και τα κορίτσια έπαιζαν μαζί της χωρίς να μιλούν την ίδια γλώσσα (η Σελένα δεν μιλά ελληνικά και τα γερμανικά των παιδιών είναι στοιχειώδη), αλλά τα παρατηρούσα από μακριά να γελούν με τα ίδια αστεία και κάνοντας τις ίδιες χαζές γκριμάτσες.

Νομίζω ότι στον Παύλο έκανε πιο πολλή εντύπωση που ένας Γερμανός συνομήλικός του αρνιόταν να του μιλήσει επειδή δεν τον καταλάβαινε, παρά το γεγονός ότι η δεύτερή του ξαδέλφη έχει διαφορετικό χρώμα.

Πριν από 3 χρόνια, πριν τους επισκεφτούμε στο Βερολίνο, είχε προηγηθεί σχετική συζήτηση, γιατί καμιά φορά τα παιδιά μπορεί να γίνουν αρκετά επικριτικά... Και του εξήγησα:

Shutterstock
Shutterstock

"Σύμφωνα με τους ειδικούς, όλοι έχουμε το ίδιο χρώμα! Στο μικροσκόπιο, όλα τα δέρματα έχουν κύτταρα που παράγουν την ίδια σκούρα ύλη: τη μελανίνη. Πρόκειται για μία χρωστική ουσία που μας προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου. Όσο πιο έντονη είναι η ηλιακή ακτινοβολία, τόσο περισσότερη μελανίνη παράγεται.

Πριν από μερικά εκατομμύρια χρόνια, οι πρώτοι άνθρωποι κατοικούσαν στην Αφρική. Λόγω της δυνατής λάμψης του ηλίου, το δέρμα τους ήταν πολύ σκούρο γιατί είχαν προσαρμοστεί στο κλίμα. 

Όταν διάφοροι λαοί μετακινήθηκαν σε άλλες περιοχές με λιγότερο ήλιο, δεν χρειάζονταν πλέον τόση προστασία. Έτσι το χρώμα του δέρματός τους άνοιξε με τον καιρό. 

Μπορεί η μελανίνη να βρίσκεται σε όλα τα δέρματα, όμως η ποσότητά της ποικίλλει ανάλογα με την φυλή από την οποία καταγόμαστε".

shutterstock
shutterstock

Όπως έγραψα παραπάνω, τα παιδιά μπορούν να γίνουν επικριτικά, όμως καθήκον μας είναι να τα μάθουμε ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίδιοι, ίσοι, ανεξαρτήτου χρώματος, φυλής και θρησκείας...Το moto της Γαλλικής Επανάστασης "Liberté, égalité, fraternité" (ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα), μιας και πλησιάζει η μέρα της μεγάλης γιορτής της, θα πρέπει να είναι βάση πάνω στην οποία μεγαλώνουμε τα παιδιά μας... για να γίνουν πολιτισμένοι ενήλικες με αρχές, αξίες και διευρυμένους ορίζοντες.

Υ.Γ. Εκτός από αυτούς που έχουν πάει στον ίδιο πλαστικό χειρούργο, κανείς δεν έχει την ίδια μύτη, ζυγωματικά, χαμόγελο ή μάτια με κάποιον άλλον. Ο καθένας μας έχει την μοναδικότητά του και συγχρόνως όλοι είμαστε ίδιοι: με σάρκα και οστά!

Κατερινα Μαντά - Αρχισυντάκτρια theK-magazine / www.k-mag.gr