Φωτογραφία: Shuterstock/BlueOrange Studio
Φωτογραφία: Shuterstock/BlueOrange Studio
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΝΤΑ

Γιατί μαμά πρέπει να δοκιμάζω φαγητά με περίεργα ονόματα από άλλες χώρες;


Ναι, το ζούμε κι αυτό... και δεν είναι μόνο άλλες χώρες, αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Τώρα είμαστε στην Κρήτη και, κατά τη γνώμη μου, τα πιο υπέροχα πιάτα μπορεί κανείς να τα βρει εδώ. Μάλιστα έχουν ανοίξει εδώ στα Χανιά, εστιατόρια που συνδυάζουν με έναν απίστευτο τρόπο την παραδοσιακή κουζίνα με μοντέρνες πινελιές που την απογειώνουν, όπως θα έλεγαν και οι master chefs του είδους.
Σαν γονείς οφείλουμε να μάθουμε στο παιδί μας να έχει μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή από όταν ακόμα είναι μικρό και αυτό φυσικά προϋποθέτει τις πολλές διαφορετικές τροφές στο καθημερινό του διατροφολόγιο.

Βασικά πρέπει να δίνουμε το σωστό πρότυπο. Αν μας βλέπουν να δοκιμάζουμε και τα παιδιά, ως μιμητικά όντα, θα κάνουν το ίδιο. Ναι σαφέστατα τα πιάτα θα πρέπει να "φαίνονται" νόστιμα. Κι εμείς άλλωστε έτσι δεν λειτουργούμε;

Σήμερα στο Μαράθι, φάγαμε δίπλα στην θάλασσα στο "Παντρελαντώνη" τις μπρουσκέτες της φωτογραφίας με αβοκάντο, αχινό και φύκια... το κάτι άλλο! Φυσικά ο Παύλος ένιωσε μια αηδία βλέποντας το, αλλά όταν το δοκίμασε (μετά από μία μικρή πλύση εγκεφάλου,) ξετρελάθηκε.

Mπρουσκέτες με αβοκάντο, αχινό και φύκια. Φωτογραφία: Κατερίνα Μαντά
Mπρουσκέτες με αβοκάντο, αχινό και φύκια. Φωτογραφία: Κατερίνα Μαντά

Και αυτή ήταν η αφορμή για αυτό το άρθρο. Δοκιμάζοντας "περίεργα" φαγητά, διευρύνουμε τους ορίζοντες. Εξηγώντας το πόσο καλό κάνουν στην υγεία κάποια υλικά, ακόμα κι αν δεν μας ενθουσιάζει η ιδέα να τα δοκιμάσουμε... είναι ένας τρόπος. Είναι σημαντικό να τους εξηγούμε και να τους δίνουμε ολοκληρωμένα επιχειρήματα. Κι όχι μόνο σε σχέση με το φαγητό, αλλά γενικότερα. Τους δίνεται η αίσθηση ότι τα αντιμετωπίζουμε ως ώριμους ανθρώπους και ότι τους λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν μας.

Επίσης μην ξεχνάμε ότι δοκιμάζοντας νέες κουζίνες είναι σαν να ταξιδεύουμε σε άλλες χώρες. Είναι ένα δελεαστικό επιχείρημα. Το έχω χρησιμοποιήσει την πρώτη φορά που πήγαμε για φαγητό, με τον Παύλο, σε μεξικάνικο εστιατόριο στην Κηφισιά. Παράλληλα με τις νέες γεύσεις... μάθαμε πράγματα και για το Μεξικό, με αφορμή τα ενδιαφέροντά του, δηλαδή το ποδόσφαιρο! Εικονικά παίκτες μας "συντρόφευαν" στο γεύμα μας, μάθαμε την πρωτεύουσα της χώρας και προσπαθήσαμε να ανακαλύψουμε την ιστορία της. Πλέον λατρεύει το συγκεκριμένο εστιατόριο όπου τρώει burrito, nachos και φυσικά το Guacamole που το φτιάχνουμε και στο σπίτι.

Ακόμα κι αν "τρομάζουν" τα παιδιά σας με τα περίεργα ονόματα, παίξτε παιχνίδια με τα ονόματα τους, κάντε τραγούδια ή ακόμα καλύτερα δώστε τα δικά σας ονόματα σε κάθε φαγητό....
Ενημερωτικά, σύμφωνα με τους ειδικούς «Στην πραγματικότητα, δε φταίει το φαγητό που τα παιδιά είναι «δύσκολα». Είναι θέμα απροθυμίας να δοκιμάσουν νέα φαγητά, πρόβλημα στο μάσημα ή την κατάποση, ή κάποιο άλλο θέμα. Και αυτό είναι θετικό! Σημαίνει ότι μπορείτε να δείξετε στο παιδί σας το δρόμο για την υγιεινή διατροφή».

Εκμεταλλευτείτε, λοιπόν, τις καλοκαιρινές διακοπές που όλοι είμαστε πιο χαλαροί και πιο "ταξιδιάρικοι" για να δοκιμάσουν τα παιδιά σας νέες γεύσεις... και ταξιδέψτε μαζί τους! Μπορεί να εντυπωσιαστείτε με την δεκτικότητά τους!

Κατερινα Μαντά - Αρχισυντάκτρια theK-magazine / www.k-mag.gr