H Κατερίνα και ο Παύλος. Φωτογραφία: Κατερίνα Μαντά
H Κατερίνα και ο Παύλος. Φωτογραφία: Κατερίνα Μαντά
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΝΤΑ

Αφήστε τα παιδιά να κάνουν λάθη -Η Κατερίνα Μαντά εξηγεί γιατί αυτή είναι η ευκαιρία να μάθουν σωστά


Όλοι κάνουμε λάθη και τα παιδιά επιτρέπεται να κάνουν περισσότερα. Για να μάθουν.

Αυτό άλλωστε υποστηρίζουν οι τελευταίες επιστημονικές έρευνες και καθησυχάζουν τους γονείς που αγχώνονται για την συμπεριφορά των παιδιών τους.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι όταν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς εστιάζουν στα λάθη και βιάζονται να τα διορθώσουν, χωρίς να αφήνουν τα παιδιά να βρουν από μόνα τους τη λύση, ώστε να «παιδέψουν» το μυαλό τους… «καταστρέφουν» την δυνατότητα πρωτοβουλίας και χάνουν την ευκαιρία για σωστή μάθηση.

Τους κόβουν τα φτερά, καθώς τα αποδοκιμάζουν ή τα τιμωρούν κι έτσι αυτά δεν μαθαίνουν ουσιαστικά τίποτα. Γιατί οι επιστήμονες θεωρούν ότι όλοι μαθαίνουμε μέσα από τα λάθη μας.

Όταν δεν κατευθύνονται τα παιδιά, αυτά αναγκάζονται να ρισκάρουν και να μπουν στην διαδικασία της εκμάθησης του κάτι παραπάνω. Επίσης οι γονείς, μέσα στο πλαίσιο της υπερπροστασίας, προσπαθούν να αποτρέψουν τα λάθη, μην τυχόν και στεναχωρηθούν ή απογοητευτούν τα παιδιά. Λάθος, γιατί πρέπει να μάθουν ότι η ζωή δεν είναι ρόδινη και υπάρχουν οι λύπες και οι δύσκολες καταστάσεις. Και πρέπει να μάθουν να τις αντιμετωπίζουν.

Μην ξεχνάμε ότι τα όρια μεταξύ φροντίδας και υπερπροστασίας είναι τόσο λεπτά που συχνά οι γονείς δεν καταλαβαίνουμε ότι το παιδί μας έχει πια μεγαλώσει κι ότι είναι σε θέση να δει την πραγματικότητα. Μπορεί να πέσει, να χτυπήσει και να κλάψει… και; 

Σαφέστατα θα είμαστε δίπλα τους και θα πρέπει να αισθάνονται την άνεση να ζητούν την βοήθειά μας ανά πάσα στιγμή. Αλλά βάζοντάς τα στη διαδικασία να βρουν μόνοι τους τη λύση αποκτούν αυτοπεποίθηση και θα έχουν την σιγουριά ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν μόνοι τους τις δύσκολες στιγμές. 

Παράλληλα αναπτύσσεται μεταξύ μας και η εμπιστοσύνη ότι τα καταφέρνουν μόνα τους και ότι γίνονται όλο και περισσότερα αυτόνομα. Αυτό δεν είναι μεγάλο κατόρθωμα; Αυτός δεν είναι ο στόχος μας; Τουλάχιστον αυτός είναι ο δικός μου, να δώσω στον Παύλο γερές βάσεις και δυνατά φτερά για να πραγματοποιήσει τα όνειρά του…

«Όποιος δεν έκανε ποτέ λάθος, δεν έχει δοκιμάσει ποτέ κάτι καινούργιο» Albert Einstein.

Κατερινα Μαντά - Αρχισυντάκτρια theK-magazine / www.k-mag.gr