Shutterstock
Shutterstock
MOTHERHOOD STORIES

Οι παιδικές ασθένειες του χειμώνα -Συμβουλές από την Κατερίνα Μαντά για πιο υγιή παιδιά


Οι θερμοκρασίες άρχισαν να πέφτουν και όλο και πιο συχνά ακούμε για παιδιά που λείπουν από το σχολείο ή βλέπω τον Παύλο να υποφέρει από βήχα τις τελευταίες μέρες, Και δεν είναι καθόλου ευχάριστο.  

Ας ξεκινήσουμε με τις πιο συνηθισμένες ασθένειες αυτής της εποχής: οι ιώσεις αναπνευστικού με συμπτώματα όπως ο βήχας και το συνάχι, η γαστρεντερίτιδα και η λαρυγγοτραχείτιδα.

Όμως συχνά ακούμε και για ιλαρά, αμυγδαλίτιδα, ωτίτιδα, αλλά και τα απλά κρυώματα.
Ειδικός δεν είμαι, αλλά μια εμπειρία ως μαμά τα τελευταία 8,5 χρόνια έχω και κάθε φορά, ξεκοκκαλίζω το διαδίκτυο για να μάθω να προστατεύω τον Παύλο από τις παιδικές ασθένειες.

Παρακάτω, παραθέτω τα Dos και τα Don'ts, τα οποία μας βοηθούν να προφυλάξουμε -όσο αυτό είναι δυνατό- τα παιδιά μας από τις ασθένειες. 

  • Το πλύσιμο των χεριών είναι η καλύτερη άμυνα ενάντια στα μικρόβια. Μάθετε τα να τα πλένουν καλά και όταν είναι στο σχολείο με υγρά κρεμοσάπουνα ή με υδρομάντηλα, αν δεν υπάρχει διαθέσιμο νερό. 
  • Διδάξτε στο παιδί σας να μένει μακριά από τους συμμαθητές του που είναι ήδη κρυωμένοι.
  • Η υγιεινή διατροφή είναι το παν: φρούτα με Βιταμίνη C, λαχανικά και τροφές πλούσιες σε σίδηρο.
  • Η καθαρή ατμόσφαιρα στο σπίτι και στο δωμάτιό του είναι  σημαντική. Να ανανεώνετε τον αέρα ακόμα και στο αυτοκίνητο, καθώς έτσι μειώνετε τον κίνδυνο μόλυνσης από τους ιούς που προκαλούν το κρυολόγημα. 
  • Αν παρατηρήσετε ότι περιτρυγυρίζει το παιοδί σας κάποια ίωση και δεν αισθάνεται καλά, αποφύγετε να το στείλετε στο σχολείο ώστε να μην επιδεινωθεί. Και αποφύγετε και τις εξωσχολικές δραστηριότητες για να μην ιδρώσει και γίνουν χειρότερα τα πράγματα.
  • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κοιμάται και πίνει αρκετό νερό στο σχολείο, αλλά και στο σπίτι καθώς το νερό ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Τέλος, μην ντύνετε τα παιδιά πολύ βαριά γιατί στο σχολείο σίγουρα ζεσταίνονται εύκολα και είναι πολύ πιο εύκολο να ιδρώσουν και να αρρωστήσουν.

Το σίγουρο είναι ότι αν παρατηρήσετε κάποια περίεργα συμπτώματα ή κάτι πέρα από το συνηθισμένο, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας.
 

Κατερινα Μαντά - Αρχισυντάκτρια theK-magazine / www.k-mag.gr