H Ηλιάνα Παπαγεωργίου και ο Γρηγόρης Αρναούτογλου. Φωτογραφία: SS/YouTube
H Ηλιάνα Παπαγεωργίου και ο Γρηγόρης Αρναούτογλου. Φωτογραφία: SS/YouTube
ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ

Γιατί μια γυναίκα με αποκαλυπτικό ντεκολτέ δεν πρέπει να ζητάει να της απευθύνονται στον πληθυντικό


Όταν ο Γρηγόρης Αρναούτογλου ρώτησε την Ηλιάνα Παπαγεωργίου -σε συνέντευξη που του παραχώρησε στην εκπομπή “The 2night show”- αν προτιμά να της μιλάει στον πληθυντικό, εκείνη απάντησε ότι θα αισθανόταν πιο άνετα με αυτό.

Η απάντησή της αυτή έγινε αμέσως είδηση με φανταχτερούς τίτλους τόσο στα κουτσομπολίστικα, όσο και στα ενημερωτικά media, καθώς απ’ ότι φαίνεται προξένησε μεγάλη εντύπωση το γεγονός να μη θέλει ένας άνθρωπος «να παίζει σφαλιάρες» από το πρώτο λεπτό με κάποιον που δεν έχει ξαναδεί στη ζωή του. 
Ένας χρυσός κανόνας στην τηλεόραση λέει ότι ο δημοσιογράφος (προς τιμήν του ο Γ. Αρναούτογλου δηλώνει παρουσιαστής και όχι δημοσιογράφος) πρέπει να απευθύνεται πάντα στον πληθυντικό στους ανθρώπους από τους οποίους παίρνει συνέντευξη και μόνο όταν του το ζητήσουν οι ίδιοι, μπορεί να τους μιλάει στον ενικό. Αλλά who cares; Αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους φωστήρες της ελληνικής τιβι.  

Στο δια ταύτα όμως. Η κυρία Τσιμτσιλή μέσα από την πρωινή εκπομπή της, αναρωτήθηκε εν εξάλλω: Πώς στο καλό μια γυναίκα που έχει ζήσει στο εξωτερικό και πηγαίνει σε μία εκπομπή φορώντας αποκαλυπτικό ντεκολτέ, θέλει να της μιλάνε στον πληθυντικό! Ενοχοποιώντας όχι μόνο τις αξίες της κυρίας Παπαγεωργίου, αλλά και τον ίδιο τον πληθυντικό αριθμό.

 

 

Βέβαια οφείλουμε να πούμε ότι αν το ντεκολτέ δεν έμπαινε στην εξίσωση, θα μιλούσαμε απλώς για ένα παντελώς άστοχο σχόλιο. Από τη στιγμή όμως που τόσο επιδέξια, τόσο περίτεχνα η κυρία Τσιμτσιλή έβαλε στην κουβέντα το αποκαλυπτικό -όπως το αποκάλεσε- ρούχο της κυρίας Παπαγεωργίου, έθεσε και σε εφαρμογή το στερεότυπο: «Φοράω κάτι αποκαλυπτικό; Δεν είμαι σοβαρή, τα θέλει ο κ@λος μου, δεν πρέπει να με σέβονται».

Κάπως έτσι ενεργεί ο σεξιστικός λόγος. Ωθεί τις γυναίκες να ταυτιστούν με αυτό που λέει ο θύτης (στην προκειμένη περίπτωση η παρουσιάστρια) για να δείξουν ότι «δεν είναι σαν τις άλλες».

Και αφού λοιπόν έγινε μάθημα ηθικής και καλών τρόπων στην κυρία Παπαγεωργίου, αφού δικάστηκε και καταδικάστηκε και η οργή που ξεχείλιζε στο πλατό ημέρεψε, η εκπομπή προχώρησε στο επόμενο θέμα.