Φωτογραφία: Hélène Delmaire Art
Φωτογραφία: Hélène Delmaire Art
ΑΓΑΠΗΤΕ ΕΡΡΙΚΟ

Αγαπητέ Ερρίκο: «Πότε τα mind games γίνονται επικίνδυνα και ξεφεύγουν από τα όρια του φλερτ;»


Γεννημένος στην Ελλάδα, ο Ερρίκος Μπους μεγάλωσε σε ένα φωτεινό σπίτι στον Λυκαβηττό με δύο γυναίκες. Τη μητέρα και την αδελφή του. Μετά από ένα πέρασμα από το ιστορικό-αρχαιολογικό, μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιταλία, πολύ διάβασμα αλλά και αρκετή…dolce vita, σήμερα εργάζεται σε corporate περιβάλλον. Αυτό, όμως, που τον κάνει χαρούμενο είναι να γράφει. Αυτό κάνει πλέον για την BOVARY.

Α.Κ. Καλησπέρα. Μου άρεσε ένας συνάδελφός μου απο τη δουλειά και είχαμε βγει κιόλας μια φορά. Μου είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει σχέση αλλά ήμουν ok με αυτό, γενικά έβλεπα ότι φλέρταρε και άλλες συνάδελφους, οπότε είχα αποφασίσει ότι είναι καλύτερα να μείνουμε εκεί. Όμως, μια φορά που προέκυψε ένα θέμα με κάποιο πελάτη με υπερασπίστηκε κι έκανε προσπάθειες να με ηρεμήσει και εκεί άρχισα να πιστεύω ότι ίσως με βλέπει πιο σοβαρά. Μήπως τον έχω παρεξηγήσει; Να του δώσω μια ευκαιρία; Ή θα φάω τα μούτρα μου;

Θα μπω κατευθείαν στο ψητό. Κάλλιστα η συγκεκριμένη συμπεριφόρα του θα μπορούσε να είναι απόλυτα αποσυνδεδεμένη από το όποιο φλερτ είχατε στο παρελθόν. Μπορεί να λειτούργησε απλά ευγενικά και ανθρώπινα σε μια δύσκολη στιγμή μιας συναδέλφου του. Το ξέρω πως πλέον όλοι δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε πως υπάρχουν πράγματι ευγενικοί και καλοί άνθρωποι εκεί έξω αλλά να που συμβαίνει. Το γεγόνος, δε, πως συμπεριφέρθηκε με ευγένεια και ενδιαφέρον σε περιβάλλον εργασίας δείχνει πολύ θετικά στοιχεία για τον χαρακτήρα του. Αλλά δεν είμαι απόλυτα σίγουρος πως υποδεικνύει απαραίτητα ένα ερωτικού τύπου ενδιαφέρον. Ίσως, όντως, έχεις παρεξηγήσει τον χαρακτήρα του, ίσως και τις προθέσεις του. Αλλά περισσότερο μου φαίνεται πως απλά έψαχνες μια αφορμή για να το ξανασκεφτείς και το συγκεκριμένο περιστατικό που μου αναφέρεις λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά ως τέτοια. Επίσης, φαίνεται πως από την αρχή αυτό που σε απέτρεψε ήταν η δήλωσή του «δεν θέλω σχέση» και κατά συνέπεια το γεγονός πως φλέρταρε γενικά στο γραφείο.

Θεωρώ, δηλαδή, πως από την αρχή εσένα σε είχε γοητεύσει περισσότερο και πως αν δεν είχε τοποθετηθεί τόσο κάθετα και αρνητικά στο ενδέχομενο σχέσης θα το έβλεπες διαφορετικά. Άρα, ναι, δώσε μια ευκαιρία. Αλλά στον εαυτό σου. Έχω την αίσθηση πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος σου αρέσει περισσότερο απ' όσο επιτρέπεις στον εαυτό σου να παραδεχτεί. Άλλοι είναι οι ανασταλτικοί παράγοντες, η συμπεριφόρα του, το ότι φλερτάρει αρκετά ή έτσι δείχνει τέλος πάντων, το να φας τα μούτρα σου. Για να με ρωτάς σου αρέσει, οπότε κάνε αυτό που πρέπει. Χαλάρωσε και δείξ'το.

Και να φας τα μούτρα σου δεν έγινε και κάτι. Θα επιβιώσεις. Δεν υπάρχει ζωή χωρίς ρίσκο.

Bridget Jones's Diary
Bridget Jones's Diary

Τ.Π. Καλησπέρα, το πρόβλημά μου δεν είναι αισθηματικό, παρ'όλα αυτά ελπίζω ότι, ίσως, μπορείτε να με βοηθήσετε. Μέχρι πριν από λίγες μέρες εργαζόμουν σε ένα κατάστημα ρούχων. Με είχαν προσλάβει για την περίοδο των γιορτών και υπήρχε ενδεχόμενο να με κρατήσουν μόνιμα. Οι προϊστάμενοι μου μού έλεγαν αρκετά ενθαρρυντικά λόγια και ότι μάλλον θα συνεχίσω να βρίσκομαι εκεί. Παρ' όλα αυτά δεν έγινε. Αν και ήταν κάτι που το περίμενα, με στεναχωρεί αφάνταστα...Με κάνει να νιώθω ότι δεν ήμουν αρκετή...Αυτή τη στιγμή ψάχνω για δουλειά, αλλά αυτό το συναίσθημα μου έχει κόψει τα φτερά και με κάνει να φοβάμαι. Ξέρω ότι πιθανόν όλο αυτό, ίσως, είναι μέσα στο μυαλό μου άλλα δεν μπορώ να το διώξω. Τι να κάνω;

Καταρχάς, θα σε συμβούλευα το εξής. Μην προσωποποιείς το γεγονός του ότι δεν συνέχισες εκεί. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι έχει να κάνει με εσένα. Μην ξεχνάς ότι ζούμε σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συνθήκη, με παντελή την απουσία σταθερότητας ή κανονικότητας σε κάθε έκφανση της ζωής μας, με κυριότερη φυσικά, τα επαγγελματικά. Επίσης, το ότι δεν συνέχισες τελικά στη συγκεκριμένη δουλειά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σε κάνει να διαψεύσεις τα καλά λόγια που άκουσες από τους προισταμένους σου. Δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν άλλο λόγο, πέραν του ότι ήσουν πράγματι καλή στη δουλειά σου, για τον οποίο να άκουσες τόσο θετικά και ενθαρρυντικά σχόλια.

Συνεπώς, αυτά τα σχόλια κράτα τα, πάρε δύναμη από αυτά και μην απογοητεύεσαι από το γεγονός του ότι δεν συνέχισες να εργάζεσαι για εκείνους. Πιθανότατα προσέλαβαν κάποιον, εσένα δηλαδή, εποχιακά, λόγω των αυξημένων αναγκών της αγοράς την περίοδο των γιορτών αλλά δεν είχαν μάλλον και την δυνατότητα να τον κρατήσουν πέραν αυτής. Οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται πολύ, οι περικοπές είναι μια πραγματικότητα και πίστεψέ με ακόμα και το να μην κλείσει μια επιχείρηση αποτελεί πραγματικό άθλο την συγκεκριμένη περίοδο. Η γενικότερη δυσκολία, η οικονομική δυσπραγία της περιόδου αυτής μας ζορίζει όλους και είναι απολύτως λογικό να μας απογοητεύει και να μας κόβει τα φτερά όπως χαρακτηριστικά μου γράφεις. Αλλά δεν έχεις άλλη επιλογή από το να φανείς δυνατή.

Κράτα μόνο τα θετικά από την τελευταία επαγγελματική εμπειρία σου. Δεν είναι και λίγα, σε προσέλαβαν, σε στήριξαν όσο ήσουν εκεί, σου είπαν τόσα ενθαρρυντικά πράγματα. Μην ξεχνάς, δε, ότι εισαι σε φάση αναζήτησης δουλειάς. Πρέπει να είσαι αισιόδοξη, θετική και υπομονετική. Όλα τα θετικά της προηγούμενης καταστάσης θα σε βοηθήσουν σε αυτό. Μην απομονώνεις το ένα αρνητικό. Ούτε σε αυτή την περίπτωση ούτε και γενικά. Εσύ έχεις επιλέξει να σταθείς σε αυτό και αυτό σίγουρα δείχνει κάτι για σένα.

Θα κλείσω με αυτό. Δεν έχει σημασία στη ζωή μόνο το τι μας συμβαίνει, αλλά κυρίως το πως αντιδρούμε σε αυτό, όσο αρνητικό κι αν είναι. Η περιπτωσή σου δεν είναι και τόσο αρνητική, ίσα-ίσα αποτελεί πραγματικότητα για πολλούς συνανθρώπους μας. Άρα, αυτό που θα κάνει την διαφορά είναι το πώς θα αντιδράσεις σε αυτήν.

Διώξε τις αρνητικές σκέψεις, πίστεψε στον εαυτό σου και συνέχισε να αναζητάς το καλύτερο για σένα επαγγελματικά με συνέπεια και επιμονή. Ο δρόμος είναι δύσβατος, είναι σίγουρο, αλλά είναι ο δικός σου δρόμος και οφείλεις να τον περπατήσεις πριν ανοίξεις τα φτερά σου για να πετάξεις. Καλό κουράγιο και καλή τύχη!


Π.Λ: Αγαπητέ Ερρίκο. Γνώρισα έναν τύπο από το Facebook, κούκλος, καλλιτέχνης. Στην αρχή, μιλούσαμε διστακτικά με μηνύματα αλλά στην πορεία, η κουβέντα μας μετατράπηκε σε ένα διαφορετικό ερωτικό παιχνίδι, όπου είμαστε συνεχώς στην κόντρα, μου την λέει έξυπνα απαντάω και γενικώς όλο αυτό έχει ένα ενδιαφέρον. Εκείνος επέμενε να γνωριστούμε από κοντά και τελικά με έπεισε. Η πρώτη μας συνάντηση ήταν πολύ έντονη με παθιασμένα φιλιά και εκείνος ήταν σχεδόν ασυγκράτητος. Μου ζήτησε να κοιμηθούμε μαζί αλλά δεν νιώθω έτοιμη ακόμα και του το είπα. Τότε ήταν που άρχισε να μου μιλάει απότομα και να με μειώνει και πλέον νομίζω ξέφυγε από τη σφαίρα του mind game. Ηθελα να συνεχίσουμε αλλά εκείνος θέλει αν πάω σπίτι του να μείνω οπωσδήποτε. Tι να κάνω. Μήπως είναι psycho;

Σίγουρα μην πας σπίτι του... Δεν ξέρω αν είναι psycho αλλά δεν ακούγεται και για κελεπούρι ούτε για τον πιο νορμάλ τύπο του πλανήτη.

Τι να σου πω, μπορεί να φταίει το καλλιτεχνικό ταμπεραμέντο του αλλά εσύ καλού κακού έχε το νου σου. Βγείτε δυο τρια ραντεβού (σε μέρη με αρκετό κόσμο) κι αν μετά από αυτά είσαι ακόμα αρτιμελής και καλά στην υγεία σου βλέπεις.. Πέραν της πλάκας, πάντως, δεν ακούγεται καλή περίπτωση.

Είναι εύκολο να βαφτίσει κανείς mind games τα όποια συμπλέγματά του και δεν έχουμε ανάγκη από συμπλεγματικούς ανθρώπους. Συναντούμε αρκετούς παρά τη θέληση μας. Ας μην τους επιλέγουμε κιόλας.