AP
AP
06|06|2019 12:25
SHARE
ΑΡΘΡΟ 336

Εξέλιξη: Έρχεται νέα νομοθετική ρύθμιση για τον βιασμό μετά τις έντονες αντιδράσεις


Οι αντιδράσεις για το άρθρο 336 που ποινικού κώδικα έφερε σε δύσκολη θέση τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου ο οποίος ανακοίνωσε νωρίτερα ότι θα υπάρξουν τροποποιητικές διατάξεις αναφορικά με τον βιασμό.

Ο κ.Καλογήρου παραδέχθηκε ότι η ρύθμιση που ουσιαστικά κλιμάκωνε τις ποινές για το αδίκημα ορίζοντας πλημμεληματική ποινή φυλάκισης τριών έως πέντε ετών για όποιον εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης απειλώντας αυτόν με παράνομη πράξη ή παράλειψη, δεν έγινε αποδεκτή από την κοινή γνώμη και ανέφερε ότι θα αποσυρθεί και θα διορθωθεί μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο των κωδικών.Καλογήρου:

Ο κ. Καλογήρου τόνισε πως είναι λάθος τα δημοσιεύματα που λένε ότι ο βιασμός γίνεται πλημμέλημα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης μάλιστα υποστηρίζει ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων διατηρείται ο κακουργηματικός χαρακτήρας και η περίπτωση που προκάλεσε και τις αντιδράσεις αναμένεται να διορθωθεί εντός της μέρας.

«Δεν ισχύει ότι ο βιασμός γίνεται πλημμέλημα. Διατηρείται κακούργημα για τις περισσότερες περιπτώσεις. Το γεγονός ότι στην παράγραφο 5 προβλέφθηκε ποινή φυλάκισης 3-5 έτη φαίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την κοινή γνώμη. Επειδή όμως δεν μπορεί αυτό το Υπουργείο και αυτή η κυβέρνηση που έχουν νομοθετήσει τόσα πολλά για τα δικαιώματα να εμφανίζεται ότι υπερασπίζεται βιαστές, σε συνεννόηση με τα μέλη των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, με μία νομοτεχνική βελτίωση θα παραγραφεί η παράγραφος 5 προκειμένου να υπάρξει σωστή εξισορρόπηση» ανέφερε ο κ. Καλογήρου.

Κύμα αντιδράσεων προκλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες καθώς στο άρθρο 336 του σχεδίου, υιοθετείτω ένας νομικός ορισμός του βιασμού που είναι απαράδεκτος, τόσο σύμφωνα με τις τυπικές δεσμεύσεις της χώρας και τις Συμβάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, όσο και σύμφωνα με τις πολιτικές υποχρεώσεις της κυβέρνησης. Σύμφωνα λοιπόν με τον ορισμό, ο βιασμός ορίζεται με βάση τη βία και όχι με βάση την απουσία συναίνεσης.