Unsplash
Unsplash
ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΟΥΣ

Αγαπητέ Ερρίκο: Έχω αντιληφθεί ότι ο φίλος μου βλέπει πορνό


Γεια Ερρίκο. Εδώ και λίγο καιρό έχω σχέση με έναν φανταστικό τύπο. Όμως πραγματικά φανταστικό. Πανέξυπνο, χαλαρό, με απίστευτο χιούμορ και πολύ περιποιητικό. Το μόνο αρνητικό είναι ότι έχει κάποια έξτρα κιλά. Αρνητικό, όχι για μένα, αλλά για τον ίδιο. Εγώ για να σου πω την αλήθεια δεν έχω πρόβλημα με τα κιλά του. Το χιούμορ και το μυαλό του μου αρκούν. Και είναι πολύ γλυκός οπότε δεν μπορώ παρά να είμαι ερωτευμένη με αυτό που είναι. Ο ίδιος όμως ζορίζεται πολύ. Νομίζω ότι έχει φοβερές ανασφάλειες. Όταν πχ πάμε να κάνουμε έρωτα δεν θέλει πολύ να τον αγγίζω ενώ πάντα σβήνει τα φώτα. Του είπα να πάμε για μπάνιο, εφόσον εγώ μένω κοντά σε θάλασσα αλλα βρίσκει συνέχεια δικαιολογίες για να το αποφύγει. Μα είμαστε με τα καλά μας; Δεν με νοιάζει πώς είναι. Τον αγαπώ έτσι κι αλλιώς. Αλλά ντρέπομαι πολύ να ανοίξω τέτοια κουβέντα. Φοβάμαι μην πληγωθεί. Πώς να του το φέρω ότι I don’t give a shit???

Δεν θέλω να φανώ αυστηρός μαζί σου, εντούτοις το πρόβλημα ξεκινά ακριβώς από αυτό το “πώς να του το φέρω”. Δεν χρειάζεται να του το φέρεις, να το υπονοήσεις, να το πεις απ' έξω – απ' έξω. Το μόνο που απαιτείται είναι να του μιλήσεις ευθέως και να του πεις αυτά που γράφεις λίγο παραπάνω στην ερώτησή σου προς εμένα. “Μα είμαστε με τα καλά μας; Δεν με νοιάζει πώς είναι. Τον αγαπώ έτσι κι αλλιώς”. Τί πιο όμορφο από αυτά τα απλά και περιεκτικά σε νόημα και ουσία λόγια; όλοι ευχόμαστε, ονειρευόμαστε να συναντήσουμε κάποιον που θα μας τα πει, που θα μας πει το πολυπόθητο σε αγαπώ όπως ακριβώς είσαι. Συνεπώς αυτή είναι η αφετηρία σου. Τα συναισθήματα σου για εκείνον. Πες του τα ακριβώς όπως μου τα γράφεις και δεν πρόκειται να πληγωθεί. Αυτό στο εγγυώμαι. Δεν ισχυρίζομαι φυσικά πως θα λυθεί ως δια μαγείας το “πρόβλημα” αυτοπεποίθησης του συντρόφου σου ή το πως αντιλαμβάνεται την εικόνα του. Αλλά είναι η καλύτερη αρχή που θα μπορούσα να σκεφτώ. 

Καλησπέρα. Είμαι η Μ. 24 ετών. Έχω αντιληφθεί ότι ο φίλος μου βλέπει πορνό. Μια φορά μάλιστα, μπήκα ξαφνικά στο γραφείο του (μένει μόνος) και σχεδόν άκουγα τα αγκομαχητά από το λάπτοπ. Κάνω ότι δεν καταλαβαίνω τι γίνεται. Αλλά με ενοχλεί πολύ. Με κάνει να μην αισθάνομαι αρκετή γι αυτόν. Επίσης ζηλεύω που βλέπει άλλες για να ερεθίζεται. Δεν ξέρω αν και πώς μπορείς να με βοηθήσεις. Νιώθω χάλια. Τον αγαπώ όμως πολύ.

Αγαπητή Μ. Ας ξεκινησούμε από τα βασικά. Δεν έχεις κανέναν μα πραγματικά κανέναν λόγο να νιώθεις χάλια. Το να θέλει ο φίλος σου να βλέπει πορνό είναι απολύτως φυσιολογικό, στο βαθμό βέβαια που δεν αποτελεί τη μοναδική σεξουαλική εκτόνωση ή ικανοποίησή του. Αν συνεχίζει να κάνει τακτικά σεξ μαζί σου, αν η ερωτική σας ζωή κυλά ομαλά πραγματικά δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Ούτε το να βλέπει πορνό σημαίνει πως δεν είσαι αρκετή για εκείνον. Γιατί στην πραγματικότητα κανείς δεν είναι αρκετός για κανέναν στο συγκεκριμένο πεδίο. Η μονογαμικότητα, η αποκλειστικότητα είναι προιόν συναισθηματικής διεργασίας και μιας συνακόλουθης επιλογής που έχει να κάνει κυρίως με την αγάπη μας, το δέσιμό μας με κάποιο πρόσωπο. Δεν επιθυμούμε να πληγώσουμε κάποιον που αγαπούμε (συνήθως τέλος πάντων). Το εύρος της ερωτικής επιθυμίας όμως είναι ανεξάντλητο. Το ίδιο και οι φαντασιώσεις μας. Αυτές είναι προσωπικές και είναι δύσκολο να ικανοποιηθούν από έναν μονάχα σύντροφο. Αλλά τονίζω και πάλι. Αυτό δεν είναι κακό. Πιθανολογώ πως κι εσύ έχεις φαντασίωσεις, έστω και στο εφηβικό – αθώο επίπεδο ενός celebrity crush. Επειδή όντως θέλω να σε βοήθησω λοιπόν θα σου πω τα εξής. Καταρχάς οφείλεις να διαπιστώσεις το σε ποιο βαθμό γίνεται αυτό και ακολούθως το πόσο και αν επηρεάζει την σεξουαλική σας ζωή. Αν όχι, τότε αφενός θα μπορούσες να του μιλήσεις για το πως νιώθεις για αυτό του το χόμπι, αφετέρου δε να του προτείνεις να δείτε και μαζί. Ό,τι κι αν κάνεις πάντως κράτα το μυαλό σου ανοιχτό, και μην ταράζεσαι. Δεν βλέπει πορνό επειδή δεν σε θέλει πια, όυτε γιατί δεν του είσαι αρκετή. Βλεπεί πορνό γιατί του εξυπηρετεί την ανάγκη ικανοποίησης των φαντασιώσεων του. Αν θες και το επιλέξεις μπορείτε να δημιουργήσετε νέες μαζί. Αρκεί να χαλαρώσεις λιγάκι και να προσπάθησεις να μην το παίρνεις τόσο προσωπικά.


Κ.Λ. Είμαι σε σχέση εδώ και ένα χρόνο με έναν άντρα 10 χρόνια μεγαλύτερό μου. Μου αρέσει πολύ αλλά με ενοχλεί που δεν με φιλάει στο στόμα κανονικά. Εννοώ με γλώσσα. Οταν κάνουμε σεξ, θα μου δώσει ενα -δυο φιλιά και αυτό με το ζόρι γιατί του το ζητάω έντονα. Το έχουμε συζητήσει γιατί συμβαίνει αυτό και μου έχει απαντήσει ότι όλες οι κοπέλες παραπονιόντουσαν για αυτό το θέμα. Δεν του αρέσει τόσο πολύ να φιλάει. Αυτό. Ομως εμένα αυτό με ενοχλεί και όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο πολύ με ενοχλεί. Ισως στην αρχή δεν έδωσα τόσο σημασία, γιατί νόμιζα ότι θα φτιάξει λίγο το πράγμα. Θέλω την γνώμη σου πάνω σε αυτό το ζήτημα γιατί είσαι και άντρας και μετράει περισσότερο.

Είμαι άντρας και μάλιστα σιχασιάρης, εμμονικός με την τάξη και την καθαριότητα στα όρια του ocd. Αλλά τί να σου πω; μεχρί εκεί δεν έχω φτάσει.. να μην φιλιέμαι με γλώσσα. Δυό πιθανές λύσεις βλέπω. Πρώτη, το αποδέχεσαι και προχωράς. Δεύτερη, προσπαθείς να το αλλάξεις. Για να γίνει αυτό υποθέτω πως θα ταλαιπωρηθείς αρκετά αλλά αφού σε ενοχλεί τόσο... ένας έξυπνος τρόπος πάντως για του αλλάξεις την προσέγγισή του στο ζήτημα είναι να το εντάξεις σιγά σιγά στο ερωτικό παιχνίδι σας. Δεν ξέρω πως ακριβώς αλλά ας πούμε κλείστου τα μάτια, φάτε κάνα φρούτο στο κρεβάτι.. τόσες ταινίες υπάρχουν να πάρεις ιδέες. (όλα εγώ θα σας τα λέω;) 'Ενας άλλος τρόπος βέβαια είναι να προσπαθήσεις να τον μεταπείσεις εξηγώντας τι είναι αυτό ακριβώς που σε στενοχωρεί και σε απομακρύνει στο να μην σε φιλάει κανονικά. Δεν φαίνεται εύκολη περίπτωση πάντως, ίσως να κρύβεται και κάτι βαθύτερο εκεί, οπότε....καλή τύχη!!