IMDB
IMDB
LA CASA DE PAPEL

La Casa De Papel: Tι θα δούμε στις 19 Ιουλίου στον πολυαναμενόμενο 3ο κύκλο της σειράς


Kάθε του trailer ήταν είδηση, γινόταν viral. Οι διεθνείς της Ισπανίας, φωτογραφήθηκαν στο Νομισματοκοπείο με μάσκες Salvador Dali. 

Η ίδια μάσκα φορέθηκε παντού -σε αποκριάτικους χορούς, σε πορείες διαμαρτυρίας στο Ρίο και στο Μπουένος Άιρες, έγινε banner σε ποδοσφαιρικά στάδια. Όσο για το «Bella ciao» -το αγαπημένο τραγούδι των Ιταλών παρτιζάνων και ύμνος της ευρωπαϊκής Αριστεράς- χορεύτηκε σε dance-remix στο Nammos, στη Μύκονο. Όλες οι παραπάνω μικρές παραδοξότητες, είναι συμπτώματα του «πυρετού» που λέγεται «La Casa de Papel». Της πιο εθιστικής σειράς του Netflix (και επί του παρόντος, της νο 1, πιο δημοφιλούς, μη-αγγλόφωνης σειράς στην ιστορία της πλατφόρμας), που έκανε το «παγκόσμιο χωριό» να τρέμει. Και να θέλει κι άλλο.

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ STORY 
Το «La Casa de Papel» (αγγλικός τίτλος, «Μoney Heist», ή «Η τέλεια ληστεία»), δημιουργία του genius σεναριογράφου και παραγωγού Alex Pina είναι μια ισπανική τηλεοπτική σειρά (σ.σ. συνολικά, 15 επεισόδια 60-80 λεπτών, κατανεμημένα σε 2 κύκλους), Tο 2017, προβλήθηκε στο κανάλι Αntena 3. Έκανε μέτρια επιτυχία. Στο τέλος του 2017, το Netflix αγόρασε τη σειρά, την μοντάρισε εκ νέου, σε μικρότερα, πιο σφιχτά επεισόδια, διάρκειας 50 λεπτών και την πρόβαλε σε δύο κύκλους, 13 και 9 επεισοδίων αντίστοιχα. Η νέα, παγκόσμια διανομή, εκτόξευσε την επιτυχία του «La Casa de Papel», δημιουργώντας ένα απίθανο trend, μια «σειρά-φαινόμενο» που κέρδιζε κοινό, κριτικούς και βραβεία -μεταξύ άλλων και το Εmmy καλύτερης δραματικής σειράς για το 2018. Ξαφνικά, όλοι μιλούσαν γι’αυτό. Τόσο, που, τελικά, τον Απρίλιο του 2018 το Netflix  ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται και ένας τρίτος, νέος κύκλος. 

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ 3η ΣΕΖΟΝ 

IMDB
IMDB

1. Μεγαλύτερο budget. 

Aκριβές νούμερο, για την ώρα δεν υπάρχει, όμως οι CEOs του Netflix αφήνουν να εννοηθεί πως ο τρίτος κύκλος της σειράς ενδέχεται να είναι «ο πιο ακριβός» -ανά επεισόδιο- στην ιστορία της ισπανικής τηλεόρασης. «Μέχρι σήμερα, το «La Casa» ήταν αρκετά κλειστοφοβικό», δήλωσε ο δημιουργός της σειράς, ο σκηνοθέτης Alex Pina, στο «Variety». «Θεωρήσαμε πως τα πρώτα επεισόδια αυτής της σεζόν έπρεπε να είναι διαφορετικά. Πάντα ψάχνουμε για μια αναπάντεχη «γωνία», για κάτι που θα καταπλήξει τον θεατή». Κι αυτό -πέρα από την ευρηματική σκηνοθεσία, τις περισσότερες κάμερες κ.λπ- μεταφράζεται και σε περισσότερα εξωτερικά γυρίσματα, σε εντυπωσιακά locations: στο αρχιπέλαγος του Παναμά, στην Αργεντινή, στην Ινδονησία, στις Φιλιππίνες, στην Φλωρεντία (σ.σ. όπου έγινε πανζουρλισμός όσο διαρκούσαν τα γυρίσματα) και, φυσικά, στη Μαδρίτη. Αυτή τη φορά, το όριο ήταν η φαντασία. 

2. Νέους, ενδιαφέροντες χαρακτήρες (αλλά μάλλον όχι τον «Berlin») 

Στη «φαμίλια», (εκτός από την «Stockholm», την αγαπημένη του Denver και την επιθεωρήτρια Raquel Murillo, που θα πάρει το ψευδώνυμο «Lisbon») προστίθενται τρία νέα μέλη, τρείς νέες πόλεις: Ο «Palermo» (Rodrigo de la Serna) είναι ένας εκκεντρικός, ιδιοφυής μηχανικός, άσος στα εκρηκτικά, ένας ήρωας «πολλά ανεπούλωτα τραύματα από το παρελθόν». Ο «Bogota» (Hovik Keuchkerian), που  έχει «τεχνικές δεξιότητες» θα είναι «ο άνθρωπος-κλειδί» στη νέα ληστεία. Και ο «Μarseille» (Luka Peros) το ίδιο -όπως αποκάλυψε ο ίδιος είναι ένας ήρωας που έχει κληθεί για να προστατέψει την «οικογένεια». Στην αντίπερα όχθη, αυτή των αστυνομικών αρχών, η «Αlicia Sierra», (Νajwa Nimri) είναι η νέα επιθεωρήτρια που θα κάνει τη ζωή όλων δύσκολη. Γιατί είναι έξυπνη, σκληρή, αποφασισμένη και οκτώ μηνών έγκυος. 

IMDB
IMDB

3. Και νέες προκλήσεις για τους παλιούς

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, στην πρεμιέρα της σειράς, στη Μαδρίτη, ο «Professor»,  ο οποίος στους 2 πρώτους κύκλους, ενεργούσε βάσει ενός καλά «ενορχηστρωμένου» σχεδίου, σε αυτόν, τον 3ο  κύκλο καλείται να αυτοσχεδιάσει περισσότερο -και αυτός. Ο «Ηelsinki» και η «Νairobi», θα αφήσουν να φανούν κρυφές, τρυφερές πτυχές του χαρακτήρα τους. Η «Τοkyo» και ο «Rio», θα ωριμάσουν απότομα. Όσο για τον «κακό Berlin» που οι χιλιάδες fans του τον θέλουν να επιστρέφει (παρά τον καταιγισμό πυρών που δέχτηκε στο φινάλε του 2ου κύκλου), το μόνο σίγουρο είναι πως θα έχει μια μεγάλη flashback σκηνή στο 1ο επεισόδιο, όπως επίσης και ένα guest στο 2ο επεισόδιο του 3ου κύκλου. 
Σε κάθε περίπτωση, όπως και στο παρελθόν, όλοι οι χαρακτήρες της σειράς θα κινούνται στο «γκρίζο»,  δηλαδή σε ολόκληρη την ηθική κλίμακα ανάμεσα στο καλό και το κακό, το άσπρο και το μαύρο. «Οι σειρές σήμερα» λέει ο Alex Pina, «μας δίνουν την δυνατότητα να αναπτύσσουμε περισσότερο τους χαρακτήρες, σε μεγαλύτερες -χρονικά- θεματικές. Πάντα -και κόντρα στις προκαταλήψεις του κοινού-  προσπαθούμε να αναδεικνύουμε όλες τις πλευρές ενός χαρακτήρα. Οι «κακοί», όπως π.χ. ο Berlin μπορεί να έχουν και κάποιες αρετές. Αυτό κάνει τους θεατές να ενδιαφέρονται περισσότερο για την εξέλιξη της σειράς, αφού π.χ. ανά πάσα στιγμή ένας χαρακτήρας μπορεί να αλλάξει». 

4. Δράση, δράση, δράση

Οι υπεύθυνοι λένε πως το τρίτο μέρος, διατηρεί όλα εκείνα χαρακτηριστικά που έκαναν το «La Casa de Papel» εθιστικό: καταιγιστικό ρυθμό δράσης, διαρκείς εξελίξεις, πολλά sub-plots έτσι ώστε πολλά σημαντικά πράγματα να συμβαίνουν ταυτόχρονα, flashbacks, εκπλήξεις πίσω από κάθε γωνία. Στην επίσημη πρεμιέρα της σειράς στη Μαδρίτη, ο Enrique Arce (σ.σ. ο μισητός Αrturo των πρώτων κύκλων) δήλωσε πως «η τρίτη σεζόν είναι σαν τις δύο πρώτες, αλλά ακόμα καλύτερη, λες και η πρώτη και η δεύτερη σεζόν πήραν αναβολικά. Οι fans θα φρικάρουν».

IMDB
IMDB

5. Φλογερό, ισπανικό ταμπεραμέντο 

Θεωρητικά, αν και το είδος του «heist» (σ.σ. ταινίες ή σειρές, γύρω από τη διάπραξη μιας ληστείας) θεωρείται αγγλοσαξονικό, και παρά την παγκόσμια επιτυχία του, η ταυτότητα του «La casa de Papel» θα είναι -και στον 3ο κύκλο- αναμφίβολα ισπανική. Επειδή -όπως διαλαλούν οι δημιουργοί του- το λατίνικο ταμπεραμέντο προσθέτει στο θέαμα, κάτι που δεν έχουν οι καλοκουρδισμένες αγγλικές σειρές με παρόμοια θεματική: πάθος, αισθήματα, εκρηκτικές σχέσεις, υπέροχους ήρωες που «φοράνε την καρδιά τους στο μανίκι τους». 

6. OK, αλλά ποια είναι η υπόθεση;

Μετά τη ληστεία στο Νομισματοκοπείο της Ισπανίας -κι ενώ όλος ο πλανήτης ψάχνει τους δράστες-  ο Professor και το gang του «La Casa de Papel», απολαμβάνουν τη «γλυκιά ζωή», σε διάφορα, εξωτικά μέρη του πλανήτη. ΄Ωσπου… όλα πάνε στραβά. Ο Rio συλλαμβάνεται από τις ειδικές δυνάμεις του Παναμά, και η «συμμορία» μαζεύεται πάλι για να τον ελευθερώσει. Πώς; «Με σαματά», είναι η απάντηση. Mε ένα ακόμα κόλπο -το μεγαλύτερο απ’όλα. Μια νέα ληστεία που θα χτυπήσει «στην καρδιά» του συστήματος: στο απόθεμα χρυσού της Τράπεζας της Ισπανίας. Μικρό πρόβλημα: οι ράβδοι φυλάσσονται σε ένα ειδικό δωμάτιο, αρκετά μέτρα κάτω από το έδαφος που -στην παραμικρή απόπειρα παραβίασης- πλημμυρίζει με νερό. Αλλά ο «Professor» θα έχει σίγουρα μια λύση και γι αυτό. 

IMDB
IMDB

7. Έμφαση στο «θέμα» της αντίστασης 

 «Όσοι αντιλαμβάνονται αυτή την μάσκα ως σύμβολο της αντίστασης, θα καταλάβουν τον λόγο που επιστρέφουμε», ακούγεται να λέει ο «Professor», (Αlvaro Morte), στο επίσημο trailer του 3ου κύκλου. «Η αστυνομία έχει συλλάβει έναν από εμάς και τον κρατάει σε άγνωστη τοποθεσία. Δεν είχαμε σκοπό να επιστρέψουμε, αλλά έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα πρέπει να αντιδράσουμε.». Το «θέμα» της αντίστασης, επανήλθε και το βράδυ της πρεμιέρας, στο μήνυμα του ηθοποιού προς τους fans της σειράς: «Είμαστε εδώ, απόψε μόνο για σας. Είμαι μια ομάδα, είμαστε μια οικογένεια – τώρα είστε κι εσείς μέλος αυτής της ομάδας. Είμαστε η Αντίσταση. Και τώρα, κι εσείς είστε το ίδιο»
Η ιδέα της Αντίστασης, (των φτωχών, των ριγμένων, των περιθωριακών) κόντρα στο άδικο, κραταιό τραπεζικό σύστημα ήταν πάντα «η ιστορία, κάτω από την ιστορία», του «La Casa de Papel». Και αν η ιδέα της εισβολής στο Νομισματοκοπείο, φάνταζε εξόχως δελεαστική, ειδικά στις χώρες της Λατινικής Αμερικής ή του ευρωπαϊκού νότου, που μαστίζονται από άγρια οικονομική κρίση (σ.σ. στην Ελλάδα, άλλωστε, υπήρξε και μέρος του πολιτικού αφηγήματος, έστω και για λίγο), στον 3ο κύκλο, η επανάσταση δεν σχετίζεται μόνο με τα χρήματα, αλλά και με κάτι άλλο, πιο σημαντικό : την κοινότητα, την ομάδα, την Οικογένεια. Διότι, στο κάτω το «Σπίτι του Χαρτιού» είναι ακριβώς ό,τι δηλώνει το όνομά του, ο πλούτος, κατά κυριολεξία δεν είναι παρά χαρτί ή μέταλλο. Γυαλιστερό, ποθητό, εύθραυστο, φτηνό και αναλώσιμο μπροστά στις άλλες αξίες του στόρι  : την πίστη, την αφοσίωση, την αυτοθυσία, την καλοσύνη, την ανθρωπιά, τη φιλία, τον έρωτα. Την Αγάπη.  

8. Και μέσα σε όλους και όλα, υπάρχει κι ένας Έλληνας

Ο Ted Sarandos, Έλληνας τρίτης γενιάς, με καταγωγή από τη Σάμο, είναι ο Chief Content Officer του Netflix, (δηλαδή ο άνθρωπος πίσω από το «La Casa de Papel», το «House of Cards», το «Νarcos») και ήταν παρών στην μεγάλη πρεμιέρα της σειράς, στη Μαδρίτη. Η παρουσία του θεωρήθηκε ενδεικτική της σημασίας που δίνει η πλατφόρμα στην «ανάπτυξη περιεχομένου» στις τοπικές, ευρωπαϊκές αγορές (δηλαδή ξενόγλωσσων σειρών με διεθνές ενδιαφέρον για τα 148 εκατομμύρια συνδρομητών του Νetflix), πράγμα που αποτυπώθηκε εύστοχα και στην ομιλία του: «Για γενεές ολόκληρες μια χώρα και μια κουλτούρα της εξάγονταν σε ολόκληρο τον κόσμο, αυτό που αποδεικνύει το «La Casa de Papel» είναι πως οι ωραίες ιστορίες μπορούν να «έρθουν» από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη και να κάνουν όλο τον κόσμο ευτυχισμένο».  Μικρή υποσημείωση: ο Sarandos -o οποίος ξεκίνησε ως υπάλληλος σε video club και εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο σημαντικά στελέχη της τηλεοπτικής βιομηχανίας- δεν μιλάει ελληνικά αλλά λατρεύει την ελληνική Ιστορία. Μάλιστα, σε ανύποπτο χρόνο, έχει δηλώσει πως θα ήθελε να φέρει τις «μεγάλες στιγμές της» στο προσκήνιο…