Sonar Barcelona
Sonar Barcelona
SONAR FESTIVAL

Sonar Festival: Τι φοράνε τα κορίτσια στο πιο διάσημο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής -που έρχεται τον Οκτώβρη στην Ελλάδα


Το προτελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου -για την ακρίβεια το πρωί της Παρασκευής- με βρίσκει μέσα στην πτήση Αθήνα-Βαρκελώνη της Aegean, να κάθομαι δίπλα στην Κατερίνα. Ανάμεσα στους επιβάτες μπορούσες να διακρίνεις ξεκάθαρα με ποιους θα βρισκόσουν ώμο με ώμο στο Sonar. Fashion addicts, τυπάκια με φουλ θετική ενέργεια και Vibes, μεγάλα χαμόγελα.

Πέρασα περίπου τρεις ώρες στον αέρα παρακολουθώντας τα τέσσερα τελευταία επεισόδια του Call my Agent -γαλλική σειρά η οποία μου δημιούργησε έναν πρωτόγνωρο εθισμό και σου την προτείνω αν -και εσύ- δεν την «παλεύεις» να κοιμάσαι στο αεροπλάνο. 
Η τελευταία μου επίσκεψη στη Βαρκελώνη πρέπει να ήταν λίγο πριν τους Ολυμπιακούς του 2004, τότε που λέγαμε «Να πώς θα γίνει η Αθήνα όταν διοργανωθούν οι αγώνες». 15 χρόνια μετά η Βαρκελώνη παραμένει μια καλλονή ενώ εμείς συνοψίζουμε στο «Να πώς θα μπορούσε να είχε γίνει η Αθήνα μετά τους Ολυμπιακόυς». 
Προορισμός του ταξιδιού το Sonar 2019 στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας. Το μεγάλο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής της Ευρώπης, που συγκεντρώνει κάθε φορά τα μεγαλύτερα ονόματα σε εντυπωσιακά venues στην καρδιά -κυριολεκτικά- της πόλης. Το δικό μου στοίχημα, να καταφέρω να δω τους Underworld στη σκηνή να τα δίνουν όλα στο Born Slippy, το κομμάτι με το οποίο σίγουρα «έχεις χτυπηθεί» αν μεγάλωσες με Trainspotting.

Η πρόσκληση ήρθε από τον μεγάλο χορηγό του φεστιβάλ, την μπίρα Estrella Damm. Την πιο γευστική ισπανική μπίρα που έχει καταφέρει να είναι η αδιαμφισβήτητη Βασίλισσα της χώρας, ανεξαρτήτως εποχής. 

Πρώτη στάση Estrella Damm

Οι εγκαταστάσεις και τα HQ της Estrella αποτελούν τον παράδεισο κάθε διψασμένου -και μη-επισκέπτη. Η ζυθοποιία με την μακρά ιστορία -είναι δημιούργημα δύο μεταναστών από την Αλσατία, του Αύγουστου Kuentzmann Damm και του Ιωσήφ Damm- έχει καταφέρει να εδραιώσει την κυριαρχία της τόσο στη Βαρκελώνη, όπου οι 6 στους 10 πίνουν μόνο Estrella, όσο και στην υπόλοιπη Ισπανία, όπου η 1 στις 4 μπίρες που καταναλώνονται είναι και πάλι Estrella.

Θα το δεις περπατώντας ανάμεσα από τα τραπεζάκια των tapas bar, κάθε Καταλανός κρατάει στο χέρι μια Estrella. Ξεχωριστή γεύση στη μπίρα δίνει μια μεσογειακή ποικιλία ρυζιού με το όνομα pearl η οποία είναι μέρος της  συνταγής. Και ναι, συγνώμη για την παράλειψη, είναι και Global partner της -υποκλιμνόμαστε- Βασίλισσας Μπαρτσελόνα FC. 


Δεύτερη στάση Sonar by Day 

Φορώντας ένα υφασμάτινο βραχιολάκι -με το οποίο στην πορεία θα μπορούσα να πάρω τις Estrella μου- μπήκα με ευκολία στο κεντρικό venue και όπως ήταν αναμενόμενο μέσα σε λίγα λεπτά έχασα όλη την υπόλοιπη παρέα -συνολικά 7 άτομα- η οποία πιθανότατα διασκορπίστηκε σε διαφορετικά stages ή απλά στα μπαρ που ήταν στημένα έξω από κάθε stage για μια Estrella. Στα decks δίνει μάχη ο Agustín Gómez Cascales, ένας από τους πιο διάσημους Ισπανούς Dj καταρρίπτοντας τον μύθο ότι τα καλύτερα πάρτι δεν πρέπει να τα βλέπει ο ήλιος.

Ένα ετερόκλητο κοινό από αγόρια και κορίτσια, από την Queer και την LGBT κοινότητα, γονείς με μωρά και no gender άτομα, χορεύουν, τρώνε, συζητούν ή απλά αράζουν στους ανοιχτούς και ειδικά διαμορφωμένους χώρους γύρω από τα stages. Leather, πριντς, νέον χρώματα, διαφάνειες, αξεσουάρ, έντονο μέικ απ σε άτομα κάθε ηλικίας που ήρθαν από όλη την Ευρώπη σε αυτό το ηδονιστικά ελεύθερο πάρτι.

Workshops, διαλέξεις παράλληλες δράσεις, όπου μπορούσες να παρακολουθήσεις τις στιγμές που τύχαινε να μην είσαι στον αέρα μπροστά ακριβώς από τον αγαπημένο σου καλλιτέχνη.

Στο εστιατόριο βρήκα τη greek team να απολαμβάνει εσπρεσάκια πριν τα δώσει όλα στο επόμενο set. 

Τρίτη στάση Tickets

Συγκαταλέγεται στα 50 πιο δημοφιλή εστιατόρια του πλανήτη και όχι τυχαία όπως διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι το ίδιο βράδυ. Βραβευμένο με αστέρι Michelen, το Tickets ήταν απίστευτη εμπειρία τόσο για τους γνώστες όσο και για τους ερασιτέχνες food lovers όπως εγώ. Το μενού του chef Albert Adrià είχε πιάτα όμοια με μικρά έργα τέχνης, ενώ κάθε πιάτο δεν είχε ποτέ μόνο μία γεύση. Κάθε δοκιμή ήταν μια έκρηξη που θα μπορούσε εύκολα να παρομοιαστεί με πολλαπλούς γευστικούς οργασμούς.

Ξεχώρισα το τραγανό καναπεδάκι καρότου με παγωμένο κουμ-κουάτ, το καλαμάρι με έξι δημητριακά και το ανυπέρβλητο βασιλικό καβούρι, με το οποίο φλέρταρα ηδονικά για όσο κράτησε αυτή η σχέση. Το ξεδιάντροπο food porn του τραπεζιού συνόδευσε η Estrella, η οποία έδεσε αρμονικά με όλες τις γεύσεις του Tickets. 

Τέταρτη στάση Sonar by Night 

Το φετινό Sonar ήταν αφιερωμένο στην ποικιλομορφία και τη διαφορετικότητα, θέλοντας να περάσει το μήνυμα ότι η μουσική είναι παγκόσμια και ενώνει. Καλλιτέχνες από όλο τον πλανήτη και από εντελώς διαφορετικές σκηνές, έδωσαν το δικό τους στίγμα, πειραματίστηκαν, εκφράστηκαν. Το ελληνικό γυναικείο Team έχει ετοιμαστεί κατάλληλα. Flat παπούτσια, αέρινα φορέματα, jumpsuits, μικρά τσαντάκια και πιασμένα μαλλιά. Σημείο αναφοράς τα σούπερ fashionable girls που «έσκασαν» από κάθε σημείο της Γηραιάς Ηπείρου. Αν το Coachella υποτίθεται ότι -εκτός από μουσικός- είναι ένας fashion θεσμός στις ΗΠΑ, ξεκάθαρα λέμε το ίδιο και για το Sonar, το οποίο ωστόσο απευθύνεται στο κοινό της Ευρώπης. 

Πρώτο τσεκ στο μπαρ για Estrella σε επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια, πληρωμή με το βραχιολάκι και εντοπισμός καλής θέσης λίγο πριν οι Underwold βγουν στη σκηνή.

Δεύτερο τσεκ, ποτήρια με Estrella ψηλα και βεντάλιες στον αέρα, διάχυτος ερωτισμός, σε έναν χώρο που, όσοι κι αν έμπαιναν, δεν θα ήταν ποτέ ασφυκτικά γεμάτος. Karl Hyde και Rick Smith που έχουν πατήσει εδώ και λίγο καιρό τα 60, δίνουν ένα μαγικό ρεσιτάλ ηλεκτρονικής μουσικής μπροστά σε ένα κοινό που παραληρεί.

Και ξαφνικά ακούς τους στίχους...
Drive boy dog boy/Dirty numb angel boy/In the doorway boy/She was a lipstick boy/She was a beautiful boy.. και πετάγεσαι ψηλά στον αέρα με ένα άλμα που θα σου χάριζε Ολυμπιακό ρεκόρ!  Να κάπως έτσι...

 

 

Πέμπτη στάση Sonar Athens 

11 και 12 Οκτωβρίου, το Sonar έρχεται στην Αθήνα. Ανανεώνω το ραντεβού μου. Θα είμαι εκεί, θα με δεις με μια Estrella στο χέρι.