Unsplash
Unsplash
29|08|2019 11:26
SHARE
ΤΑΔΕ ΕΦΗ

Πανάδες, κηλίδες -Πώς θα ξεχωρίσεις και θα αντιμετωπίσεις τις δύο πιο συνηθισμένες αλλοιώσεις στο δέρμα σου


Τέλος καλοκαιριού. Ημερολογιακά, γιατί ο ήλιος διατηρεί τη δύναμή του για πάντα μέσα σου.

Επιστροφή στα καθημερινά σημαίνει επιστροφή στην πόλη. Πιο ξεκούραστη από ποτέ απολαμβάνεις για λίγο ακόμη το no makeup λουκ. Κι εκεί στη χαρά την ανεπιτήδευτης και φυσικής ομορφιάς ο καθρέφτης σου εντοπίζει το ένα σημάδι. Αυτό τον «ανοιχτόχρωμο λεκέ», που σου προκαλεί στρες και σου κλέβει τη χρωματική ομοιογένεια της διάφανης κατά τ' άλλα ηλιοκαμένης επιδερμίδας σου. Δεν χρειάζεται πανικός. Λίγη ψυχραιμία. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ξέρεις να ξεχωρίζεις τις πανάδες από τις κηλίδες και τις δυο μαζί από τις φακίδες;

Ψάχνοντας ψύχραιμες λέξεις και σκέψεις για να βρεις λόγους που η εμφάνιση μιας πανάδας ή κηλίδας έγινε λόγος να δεις τα λάθη του καλοκαιριού είναι ώρα να διαχειριστείς αυτή την μελαγχρωματική αλλοίωση της επιδερμίδας σου και να υιοθετήσεις νέα ρουτίνα περιποίησης. 

Για την ιστορία, οι κηλίδες είναι η πιο συνηθισμένη μορφή υπερμελάγχρωσης. Μοιάζουν με τις πανάδες (αν και μικρότερες σε μέγεθος) και εμφανίζονται κυρίως σε πρόσωπο, χέρια και ντεκολτέ -σημεία που έχουν εκτεθεί περισσότερο στον ήλιο και χωρίς αντηλιακό- και σ' απασχολούν αν ανήκεις στις ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες. 

Από την άλλη, οι πανάδες θεωρούνται από τους ειδικούς ως δερματικές βλάβες κι εμφανίζονται στο πρόσωπο, μέτωπο, ζυγωματικά και γύρω από το πηγούνι και μπορείς να τις ξεχωρίσεις γιατί έχουν ακαθόριστο σχήμα. Μάλιστα, λέγεται ότι οι πανάδες κάνουν εμφάνιση κυρίως από κάποια ορμονική διαταραχή και επιδεινώνονται από την έκθεση στον ήλιο. Γι' αυτό και πολλές γυναίκες μετά την εγκυμοσύνη τους εμφανίζουν πανάδες. 

Τέλος, οι φακίδες ξεχωρίζουν για το πόσο τέλεια κυκλικές είναι. Μπορεί να γίνονται πιο έντονες μετά την έκθεση στον ήλιο, αλλά αν είσαι κοκκινομάλα και με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα τις έχεις από την εφηβεία σου. 

Αντιμέτωπη λοιπόν με τη θεωρία, ιστορία και τελικά διαπίστωση για τα σημάδια που παρατήρησες μόλις, ώρα να απαλύνεις αυτά που θέλεις. 

Ξεκίνα από τα βασικά και...

  • διατήρησε την αντηλιακή σου προστασία όλο το χρόνο και χωρίς δεύτερη σκέψη υιοθέτησε καθημερινά αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας
  • πλένε καλά το πρόσωπό σου κάθε πρωι μ΄ ένα απαλό καθαριστικό
  • μην παραμελείς την λοσιόν περιποίησης, που συχνά κάνει απολέπιση, ενώ βοηθάει στην απορρόφηση των ενεργών συστατικών των προϊόντων περιποίησης
  • πρόσθεσε οπωσδήποτε στη ρουτίνα σου προϊόντα με βιταμίνη C, που απαλύνουν αισθητά τα σημάδια από τον ήλιο
  • ακόμη και το μεικαπ σου πρέπει να περιέχει αντηλιακά φίλτρα ως έξτρα προστασία 
  • για τη νυχτερινή σου περιποίηση προτίμησε προϊόντα με ρετινόλη που επιταχύνουν τον κυτταρικό μεταβολισμό κι απαλύνουν σταδιακά τις σκουρόχρωμες κηλίδες

Δική σου εδώ και μια πολύ αγαπημένη λίστα με προϊόντα που δρουν κατά των πανάδων και κηλίδων, ενώ προλαμβάνουν την εμφάνιση νέων. 

Αpivita, Αφρός Καθαρισμού για Πρόσωπο & Μάτια με Ελιά και Λεβάντα 

Είναι ένας κρεμώδης αφρός που καθαρίζει απαλά πρόσωπο και μάτια από ρύπους και μακιγιάζ χωρίς να ερεθίζει ή να αφυδατώνει την επιδερμίδα. Η ελιά και οι πρωτεΐνες σιταριού ενυδατώνουν και θρέφουν την επιδερμίδα, το βιολογικό εκχύλισμα λεβάντας καταπραΰνει αποτελεσματικά, ενώ η πρόπολη προσφέρει ήπια αντισηπτική δράση και αντιοξειδωτική προστασία. 

Caudalie, Vinoperfect Concentrated Brightening Essence  


Ενισχυμένο με το signature νερό από σταφύλια της Caudalie αφήνει  μια υπέροχη αίσθηση αναζωογόνησης, ενώ ταυτόχρονα δρα άμεσα κατά των καφέ κηλίδων. Περιέχει γλυκολικό οξύ που απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια του προσώπου καθώς κι εκχύλισμα παιώνιας που αποκαθιστά την ομοιομορφία και τη φωτεινότητά του. Μετά τον καθαρισμό εφάρμοσε μερικές σταγόνες στα δάκτυλά σου (ή σε βαμβάκι) και εφάρμοσε με απαλές κινήσεις στο πρόσωπο. 

Kiehl's, Clearly Corrective Dark Spot Solution 


Mε ενεργή βιταμίνη C που διεισδύει γρήγορα στην επιδερμίδα αυτός ο ορός μειώνει ορατά τις καφέ κηλίδες, ενώ χάρη στα εκχυλίσματα λευκής σημύδας και παιώνιας που περιέχει στη σύνθεσή του, εμποδίζει και τη δημιουργια νέων, αρκεί να χρησιμοποιείται συστηματικά. 

Shiseido, White Lucent Overnight Cream & Mask


Aυτή είναι η πιο απολαυστική και μεταξένιας υφής θεραπεία νυκτός. Χρησιμοποιώντας την με δύο τρόπους, η εντατική της δράση ξυπνά στην επιδερμίδα την πιο λαμπερή, φωτεινή και αψεγάδιαστη πλευρά της. Περιορίζει την παραγωγή πλεονάζουσας μελανίνης, προλαμβάνει την εμφάνιση δυσχρωμιών και ανομοιογένειας, ενώ προσφέρει 24ωρη ενυδάτωση. 

Frezyderm, Antispot Booster Cream


Eμπλουτίζει με λευκαντικούς παράγοντες την καθημερινή κρέμα και ενισχύει τη δράση κατά των κηλίδων και των δυσχρωμιών, που προκαλούνται από τη βιολογική γήρανση, την υπερέκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, την εγκυμοσύνη και τις ορμονικές διαταραχές. 

Avene, D-Pigment


Κρέμα Νυχτός για επιδερμίδα με καφέ κηλίδες σε μια ονειρεμένη υφή, που απορροφάται αμέσως. Μειώνει τις εντοπισμένες ή εκτεταμένες καφέ κηλίδες, προλαμβάνει την εμφάνιση νέων και χαρίζει ομοιομορφία στο χρώμα. Βασισμένη σε ένα τρίο συστατικών επιστημονικά αναγνωρισμένο από τους δερματολόγους, η φροντίδα αυτή συνδυάζει τη δράση της μελανίδης, λευκαντικό συστατικό με τη ρετιναλδεΰδη, φυσικό ρετινοειδές, προμόριο βιταμίνης Α που χαρίζει φωτεινότητα στην επιδερμίδα, το προ-τοκοφερύλιο, προμόριο βιταμίνης Ε, προστατευτικό αντι-οξειδωτικό και το ιαματικό νερό της Avene, που είναι καταπραϋντικό και αντι-ερεθιστικό. 

Alpha H, Vitamin C Grape Seed


Αυτός ο  τονωτικός συνδυασμός από πούδρες λάμψης και φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες με επανορθωτικό υαλουρονικό οξύ ενισχύει την όψη της θαμπής, κουρασμένης επιδερμίδας που έχει σκάσει από τον ήλιο και εμφανίζει σημάδια πρόωρης γήρανσης. Αυτή η τεχνολογία νέας γενιάς συμβάλλει στη βελτίωση της λάμψης, της ελαστικότητας και της υφής της επιδερμίδας, μειώνει τις δυσχρωμίες, συσφίγγει τους πόρους και προστατεύει την επιδερμίδα από τους εξωτερικούς παράγοντες ερεθισμού. Το βρίσκεις αποκλειστικά στα Sephora και το χρησιμοποιείς ως εξής: Εφαρμόζεις 2 έως 3 σταγόνες κάθε πρωί σε καθαρό, πρόσωπο, λαιμό και ντεκολτέ αποφεύγοντας την περιοχή γύρω από τα μάτια. Στη συνέχεια, χρησιμοποιείς το αντηλιακό σου. 

Lierac, Lumilogie Masque


Μάσκα βασισμένη στις συνδυασμένες αισθητικές τεχνικές LED και peeling που δίνει άμεσα φωτεινότητα και ομοιόμορφη χροιά στην επιδερμίδα, χάρη σε ενεργά συστατικά που δρουν στην επιφάνεια και στο βάθος για στοχευμένη δράση στις αναδυόμενες, στις ορατές και στις μόνιμες κηλίδες. Πλούσια και λεία σαν κρέμα και λεπτή σαν αφρός, έχει μια συναρπαστική υφή που θα λατρέψεις. Δίνει άμεσο αποτέλεσμα λάμψης κι έχει ένα υπέροχο, αναζωογονικό άρωμα με εσπεριδοειδή, μανόλια και λευκό musk.

Clinique, Even Better Makeup SPF 15


Δημιουργημένο από δερματολόγους αυτό το μεικαπ είναι εκπληκτικό για σένα που θες να καμουφλάρεις σημάδια από τον ήλιο.