Τρία βραβευμένα βιβλία Ελλήνων συγγραφέων που πρέπει να πάρεις μαζί σου στις διακοπές | 0 bovary.gr
Τρία βραβευμένα βιβλία Ελλήνων συγγραφέων που πρέπει να πάρεις μαζί σου στις διακοπές | 0 bovary.gr
26|06|2017 11:31
SHARE
ΤΑ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΑ

Τρία βραβευμένα βιβλία Ελλήνων συγγραφέων που πρέπει να πάρεις μαζί σου στις διακοπές


Για τις πρώτες καλοκαιρινές αποδράσεις επιλέγουμε από τη βιβλιοθήκη της Bovary τα βιβλία που συγκίνησαν αναγνώστες και κριτικούς τη χρονιά που πέρασε. 

Στο Πίσω Κάθισμα της Ευτυχίας Γιαννάκη  

«Ίσως ολόκληρη η πόλη να ήταν γεμάτη αργόσχολους με τόση ανεργία. Ένας στους τρεις καθόταν και περίμενε κάτι ν’ αλλάξει. Φυσικά, δεν άλλαζε τίποτα. Όσοι δεν δούλευαν ήταν κατά κάποιο τρόπο νεκροί, κλεισμένοι στα σπίτια τους, όπως τα  πτώματα στους τάφους, κανείς δεν μάθαινε νέα τους, κανείς δεν απολάμβανε τους καρπούς της δουλειάς τους και, ως εκ τούτου, κανείς δεν νοιαζόταν αν ζούσαν ή αν είχαν πεθάνει. Αναρωτήθηκε αν το Α΄ Νεκροταφείο ήταν μεγαλύτερο απ’  όσο νόμιζε».

Με λίγα λόγια 
Ένα τηλεφώνημα σε μια εφημερίδα, ένας φόνος, ένα κάθαρμα και ένα μπερδεμένος αστυνόμος που έχει έναν γρίφο να λύσει. Ποιος και γιατί ήθελε νεκρό τον Άρη Δόξα; Τι φοβόταν ο σκηνοθέτης; Τι είχε να κρύψει; Ο αστυνόμος Χάρης Κόκκινος θα αρχίσει να σκαλίζει το παρελθόν για να βρεθεί μπροστά σε ένα λαβύρινθο από οικογενειακά μυστικά, μηχανορραφίες και προδοσίες. Την ίδια στιγμή έχει να λύσει τα δικά του προσωπικά ζητήματα. Η σύλληψη του μοναχογιού του και οι σοβαρές κατηγορίες που τον βαραίνουν, θα τον κάνουν να κοιτάξει πιο προσεκτικά τη δική του ζωή και να βυθιστεί στο δικό του παρελθόν.  

Η γνώμη της Bovary
Η Ευτυχία Γιαννάκη γράφει το πρώτο της μυθιστόρημα έχοντας μελετήσει πολύ καλά τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας. Ο φόνος είναι μόνο η αφορμή για να μιλήσει για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Ο αστυνόμος Χάρης Κόκκινός είναι ένας εργαζόμενος που ζει στην σημερινή Αθήνα κι έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος με τις δυσκολίες από όλες τις πλευρές. Στις σελίδες του βιβλίου αποκαλύπτεται η κρίση, η εγκατάλειψη, οι ταλαιπωρημένοι κάτοικοι, οι προβληματικές σχέσεις, τα ψέματα, η χαμένη αισιοδοξία, τα θαμμένα όνειρα. Ταυτόχρονα το «Πίσω Κάθισμα» είναι γεμάτο κοινά μυστικά· μυστικά που γνωρίζουν όλοι αλλά κανείς δεν τολμά να ομολογήσει σε κανέναν. Η ανοχή του θύτη, ωστόσο, μετατρέπει σταδιακά και σε βάθος χρόνου τους πάντες σε θύματά του. Στην ιστορία αυτή δεν υπάρχουν αθώοι, μόνο συνένοχοι. Κι αυτή η συνενοχή έχει παίξει τον δικό της ρόλο για τη σημερινή κατάσταση. 

Το μυθιστόρημα της Ευτυχίας Γιαννάκη «Στο πίσω κάθισμα» τιμήθηκε με το Βραβείο Βιβλίου Public. 

Ευτυχία Γιαννάκη | Στο πίσω κάθισμα | Εκδόσεις Ίκαρος 

 

Η Ουρανόεσσα του Κώστα Κρομμύδα 
«Ανοίξανε ρωγμές οι ουρανοί, σταλάξανε το μπλε τους στη μορφή σου, στη μοίρα μου όρισαν οι θεοί, να γίνει η Ουρανόεσσα δική σου. Η Ουρανόεσσα είναι αφιερωμένη στους αρχαιολόγους που εργάστηκαν και εργάζονται στην Ελλάδα, φέρνοντας στο φως όλα αυτά που για αιώνες ήταν κρυμμένα στο σκοτάδι, πληρώνοντας πολλές φορές με την ίδια τους τη ζωή». 

Με λίγα λόγια
Η Ουρανόεσσα είναι ένα οδοιπορικό που ξεκινάει από το 1944 και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κάπου στη Μακεδονία, συνεχίζει τα επόμενα χρόνια στη Θεσσαλονίκη, στην Κομοτηνή και το καλοκαίρι του 1949 στη Σαμοθράκη, κάνει ένα πέρασμα από το Μπουένος Άιρες και τη Νέα Υόρκη για να καταλήξει στο σήμερα ξανά στο μυστηριώδες νησί της Σαμοθράκης. Ένας ερευνητής της Ιντερπόλ αφήνει πίσω του την Αμερική και ταξιδεύει προς το νησί των προγόνων του αναζητώντας την αλήθεια για το παρελθόν της οικογένειάς του. 

Η γνώμη της Bovary
Ο Κώστας Κρομμύδας έχοντας μελετήσει την ιστορία της Σαμοθράκης μεταφέρει τον αναγνώστη σε μια ειδυλλιακή εικόνα του νησιού, σε έναν από τους κορυφαίους τόπους λατρείας της αρχαιότητας. Παθιασμένοι αρχαιολόγοι και αδίστακτοι αρχαιοκάπηλοι συναντιούνται μπροστά στο Ιερό των Μεγάλων Θεών που φαίνεται να μην έχει χάσει τίποτε από την μυστηριακή του αύρα. Αρχαίες τελετές κάτω από το φως της πανσελήνου, όρκοι σιωπής, καλά φυλαγμένα μυστικά και άνθρωποι που είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια. Σκέψεις συναισθήματα, διλήμματα, μίση και πάθη, προδοσίες η Ουρανόεσσα είναι ένα μυθιστόρημα που συνδέει το λαμπρό παρελθόν με το δύσκολο παρόν και φανερώνει το μεγαλείο αλλά και την μικρότητα του ανθρώπου που δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει μέσα στους αιώνες της διαδρομής. 

Το μυθιστόρημα του Κώστα Κρομμύδα «Ουρανοέσσα» τιμήθηκε με το Βραβείο Βιβλίου Public στην κατηγορία Ηρωίδα-Έμπνευση. 

Κώστας Κρομμύδας | Ουρανόεσσα |  Εκδόσεις Διόπτρα 

Ο κρυφός πυρήνας των Ερυθρών Ταξιαρχιών του Δημήτρη Μαμαλούκα

«Όταν πήγαμε στο Μιλάνο, ήταν μια τρέλα. Μέναμε όπου βρίσκαμε, σε πάρκα σε σταθμούς, σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, σε κοινόβια, μας φιλοξενούσαν άγνωστοι τύποι που γνωρίζαμε σε πλατείες, σε διαδηλώσεις. Ήταν η εποχή με τις απεργίες, τα συνδικάτα, το ξύλο, τις δολοφονίες, τις βόμβες. Όπως είπα κάποιος “το πρωί ανάβαμε το ραδιόφωνο, για να μάθουμε ποιον είχαν πυροβολήσει το προηγούμενο βράδυ οι τρομοκρατικές ομάδες”. Τα ταραγμένα χρόνια, Νικόλα. Τα μολυβένια χρόνια». 

Με λίγα λόγια 
Ένα πρωινό του Μαρτίου του 1979, ο βιομήχανος Τζανπιέρο Ντε Σάντις, βρίσκεται δολοφονημένος  μέσα στο πανάκριβο αυτοκίνητό του, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Μιλάνο. Την ευθύνη της δολοφονίας αναλαμβάνει ο πυρήνας «Φραντσέσκο Λορούσο» των Ερυθρών Ταξιαρχιών. Είκοσι οχτώ χρόνια μετά, ένας νεαρός φοιτητής πολιτικών επιστημών που ετοιμάζει την πτυχιακή του εργασία με θέμα τις Ερυθρές Ταξιαρχίες, εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Κανείς δεν γνωρίζει τίποτε. Η μητέρα του Κιάρα φεύγει απογοητευμένη από την αστυνομία και ζητά τη βοήθεια ενός παλιού της φίλου που είναι ερασιτέχνης ντετέκτιβ κι έχει λύσει δύσκολες υποθέσεις στο παρελθόν. Μόνο σε εκείνον έχει εμπιστοσύνη. Ο Γκάμπι και ο συνεργάτης του Νικόλα Μιλάνο, έμπορος παλαιών βιβλίων, αναλαμβάνουν την υπόθεση. 

Η γνώμη της Bovary
Ένα ταξίδι στις μεγάλες πόλεις της Ιταλίας και στις ταραγμένες μέρες της δεκαετίας του ’70 μέσα από τις πολιτικές ανακατατάξεις και την ιστορία μιας τρομοκρατικής ομάδας που έγινε μύθος. Ο Δημήτρης Μαμαλούκας γράφει ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα που φωτίζει τις σκοτεινές πτυχές της τρομοκρατίας και τις εσωτερικές διαδρομές των τρομοκρατικών ομάδων. Το αίμα που κυλάει δεν ξεχνιέται ποτέ· ζητάει όλο και περισσότερο. Η πρώτη δολοφονία έχει καθοριστικές συνέπειες στη ζωή όλων των πρωταγωνιστών. Τα μυστικά, οι ενοχές, οι προδοσίες, η εκδίκηση… ένας κύκλος αίματος που δεν λέει να κλείσει και μόνο σε αδιέξοδο μπορεί να οδηγήσει. «Ο Κρυφός πυρήνας των Ερυθρών Ταξιαρχιών» δεν είναι το κλασικό αστυνομικό μυθιστόρημα, μοιάζει περισσότερο με πολιτικό θρίλερ. Ο συγγραφέας ακολουθεί μια δαιδαλώδη διαδρομή και στήνει το εντυπωσιακό παζλ κομμάτι κομμάτι, μέχρι να μπει στη θέση του και το τελευταίο και να δώσει την πλήρη εικόνα. Το σασπένς και οι ανατροπές ακολουθούν τον αναγνώστη μέχρι την τελευταία σελίδα, αλλά σε αυτό το αστυνομικό δεν υπάρχουν καλοί και κακοί –κανείς από τους ήρωες δεν είναι ιδιαίτερα συμπαθής ούτε εντελώς αθώος. 

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Μαμαλούκα «Ο κρυφός πυρήνας των Ερυθρών Ταξιαρχιών» τιμήθηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος του λογοτεχνικού περιοδικού Ο Αναγνώστης. 

Δημήτρης Μαμαλούκας | Ο κρυφός πυρήνας των Ερυθρών Ταξιαρχιών | Εκδόσεις Κέδρος 

 

 

Χριστίνα Δρούζα