Γιώργος Καπουτζίδης

Αγαπητές αδερφές, είμαστε όλες όμορφες και πετυχημένες

Αγαπητές αδερφές, είμαστε όλες όμορφες και πετυχημένες.

Και εσύ που πέρασες τα διαλείμματα σε όλο το σχολείο μέσα στην τάξη, επειδή δεν έβρισκες παρέες (τις βρήκες μετά).

Και εσύ που αναγκαζόσουν να σκαρφιστείς ότι κάθε χρόνο σου αρέσει κι ένα διαφορετικό κορίτσι (από το χωριό ή τα αγγλικά) για να αποφεύγεις άβολες ερωτήσεις και να ρίχνεις στάχτη στα μάτια.

Και εσύ που έχεις ακούσει τον ίδιο χαρακτηρισμό σε όλες τις διαβαθμίσεις (πο**της, -στράκι, -στάρα) και έκανες ότι δεν τα άκουγες.

Που ξύπναγες με ένα τεράστιο πλάκωμα στο στήθος κάθε φορά που ήταν να πας σχολείο και απέφευγες την οπτική επαφή όταν περνούσες δίπλα από μεγάλες παρέες. Και ακόμα και τώρα αυτό το περίεργο συναίσθημα δε σου έχει φύγει όταν περπατάς μόνο σου. Αυτή η ανασφάλεια -κάτι σαν φόβος.

Εσύ που έβγαλες μια ανάσα ανακούφισης όταν έμεινες μόνος και κατάλαβες ότι το πρόβλημα δεν το έχεις εσύ, αλλά όλοι όσοι κακοποιούν ό,τι τους είναι άγνωστο και δεν μπορούν να κατανοήσουν -λες και τους το ζήτησε κανείς.

Εσύ που έκλαιγες μόν@ σου, που ερωτευόσουν και δεν το έλεγες σε κανέναν γιατί η καψούρα σου δεν ταίριαζε με τα κοινωνικά στερεότυπα που επιβάλλει η συντηρητική κοινωνία. Που δεν μπορούσες να μοιραστείς τα συναισθήματά σου ούτε με τον καλύτερό σου φίλο.

Που έλεγες ψέματα στη μητέρα σου και (ίσως) να μην πρόλαβες να της πεις την αλήθεια.

Που ερωτεύτηκες και γυναίκα (μια φορά).

Που ένιωσες ότι ξυπνάει ο αληθινός σου εαυτός όταν είπες το πρώτο «είμαι gay».

Κι εσύ που έκανες υπομονή κι εσύ που δε χρειάστηκε.

Εσύ που άνοιξες τον δρόμο για τις νεότερες γενιές, που απαίτησες και κέρδισες όσα εμείς απολαμβάνουμε τώρα.

Αλλά κι εσύ που ακόμα δεν το έχεις μοιραστεί με κανέναν.

Όμορφες και πετυχημένες είμαστε όλες. Και όσες χορεύουν ανεξέλεγκτα κάθε φορά που ακούν το Womenizer στη διαπασών (queen Britney) ή μερακλώνουν κάθε φορά που ακούν το «Φίλε έφυγε ο Στράτος και παρέλυσε το κράτος». Όσες πάνε γήπεδο και όσες δεν ξέρουν τι είναι το οφσάιντ.

Ο Γιώργος Καπουτζίδης κατάφερε να απενοχοποιήσει έναν όρο που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από διάφορους οπαδούς της τοξικής αρρενωπότητας για να μειώσουν και να κακοποιήσουν ουσιαστικά την gay κοινότητα. Από όσους θεωρούν τις παρελάσεις περιττές, εκείνους που πιστεύουν ότι ο Θεός έπλασε τον Αδάμ και την Εύα και όχι τον Αδάμ και τον Μπάμπη.

Εκείνους που χτύπησαν τον Γιακουμάκη, τον Ζακ, τ@ Δήμητρ@ της Λέσβου, που δεν δίνουν φαγητό σε μια τρανς γυναίκα, που δεν αφήνουν τον γιο τους να παίξει με κούκλες μην του βγει «αδερφή» και δεν τον φιλούν.

Εμείς οι έξυπνες και όμορφες και πετυχημένες αδερφές δηλώνουμε παρούσες. Deal with it.