fbpx Αγαπητέ Ερρίκο: Έχασε τη δουλειά του στο νησί λόγω κορωνοϊού και μου ζητάει χρήματα | BOVARY
Αφίσα με μάσκα
Φωτογραφία: Unsplash
SHARE
ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΟΥΣ

Αγαπητέ Ερρίκο: Έχασε τη δουλειά του στο νησί λόγω κορωνοϊού και μου ζητάει χρήματα


Αγαπητέ Ερρίκο καλησπέρα. Σου γράφω για πρώτη φορά αν και σε διαβάζω καιρό. Κάποιες φορές συμφωνώ μαζί σου άλλες όχι. Ένας καλός μου φίλος έχει σχέση με μια κοπέλα εδώ και αν θυμάμαι καλά 4 χρόνια. Από τη στιγμή που τη γνώρισα την συμπάθησα πολύ και αρχίσαμε να τα λέμε και να κάνουμε παρέα και οι δυο μας. Πριν από λίγο διάστημα μου εξομολογήθηκε ότι την φλερτάρει ένας τύπος στην τράπεζα, εκεί δουλεύει και της αρέσει και πριν από λίγο στο τηλέφωνο μου είπε ότι έπαιξε φάση. Δηλαδή τι φάση τη ρώτησα. Και μου είπε αφού πρώτα και καλά με όρκισε να μη πω τίποτα, ότι βρέθηκαν και έκαναν σεξμέσα σε ένα αυτοκίνητο. Και της άρεσε. Είμαι σε κατάσταση σοκ. Δεν ξέρω τι να κάνω και τι όχι. Δεν έπρεπε να μου το πει δεν είμαι η κολλητή της. Δεν έχω ιδέα πώς να διαχειριστώ αυτό που μου συμβαίνει. Τείνω να το πω στον φίλο μου. Είναι σωστό πιστεύεις; Pls απάντησε μου όσο πιο γρήγορα μπορείς γιατί θα τρελαθώ. Α.

Κατανοώ το σοκ και την έκπληξη. Το δύσκολο κομμάτι φυσικά και αυτό που πρέπει να διαχειριστείς είναι το πως στο καλό δεν θα προδώσεις την εμπιστοσύνη ούτε του φίλου σου αλλά ούτε και της κοπέλας του. Γιατί εκ των πραγμάτων και με εκείνη έχεις αναπτύξει, αν καταλαβαίνω καλά από τα συμφραζόμενα, μια σχέση φιλική, κατά συνέπεια και σχέση εμπιστοσύνης. Σε «όρκισε» όπως χαρακτηριστικά μου γράφεις να μην πει τίποτα. Και δικαίως, εν μέρει τουλάχιστον. Θα πρότεινα το εξής. Μίλα της και πες της απερίφραστα πως δεν μπορείς να διαχειριστείς την πληροφορία και το μυστικό της. Και πως καλό θα ήταν να το εξομολογηθεί η ίδια στο αγόρι της και φίλο σου. Πως για σένα, όπως καταλαβαίνει, είναι δύσκολο να ξέρεις κάτι τέτοιο και να το αποκρύπτεις από τον φίλο σου. Τέλος θα πρότεινα να της δώσεις ένα χρονικό περιθώριο για να το κάνει. Αν δεις ότι δεν έχει καμία διάθεση να είναι ειλικρινής για ό,τι της συμβαίνει, ότι δεν έχει την επιθυμία και το θάρρος to come clean που λένε και στο χωριό μου, τότε η ζυγαριά αναπόφευκτα θα γείρει προς τον φίλο σου. Και θα πρέπει να του το αποκαλύψεις. Αλλά μην κάνεις βεβιασμένες κινήσεις. Δώστης αν μη τι άλλο την ευκαιρία να αναλάβει το βάρος των επιλογών της. Αν δεν, ανάλαβέ το εσύ. Εν γένει πάντως, προς γνώση και συμμόρφωση δηλαδή, σηκώνουμε κάτι που δεν είναι δικό μας, μόνο όταν ο άλλος δεν μπορεί να το σηκώσει, όχι απλά επειδή μας το ζήτησε.

Προς Ερρίκο Μπους. 
Γεια σας, ελπίζω να είστε καλά και υγιής. Έχω ένα θέμα με τον σύντροφό μου ο οποίος έπρεπε να ήταν εδώ και δύο μήνες σε νησί των Κυκλάδων και να δουλεύει σε τουριστική επιχείρηση. Είναι καλό παιδί και τον αγαπώ πολύ. Με τον κορονοιο ήρθαν τα πάνω κάτω και του είπαν να περιμένει μέχρι να δουν τι θα γίνει στη δουλειά. Μεχρι εδώ καλά. Περιμένει. Είναι όμως και φοιτητής και πρέπει να πληρώσει δίδακτρα, και δεν έχει μία. Κάναμε μια κουβέντα και μου ζήτησε να τον βοηθήσω αλλά φοβάμαι. Έχω κάποια λίγα χρήματα στην άκρη που δεν φτάνουν όμως ούτε για τα δίδακτρα και τα έχω για περίοδο ανάγκης. Βασανίζομαι που είναι χάλια. Θα ήθελα να του τα δώσω αλλά δεν μπορώ. Είμαι λάθος; Να του τα δώσω; Φοβάμαι ότι θα τα κλαίω.

Είμαι μια χαρά. Ευχαριστώ πολύ. Ελπίζω κι εσείς. Θα πρότεινα να μην δώσετε τα χρήματα στο σύντροφό σας. Το ξέρω πως είναι δύσκολο, όταν αγαπάς κάποιον, να μην τείνεις χείρα βοηθείας, αλλά κρίνω πως είναι η πιο ώριμη και σοβαρή επιλογή. Φυσικά δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες, το βάθος ή την φύση της σχέσης σας αλλά και πάλι αυτό θα σας συμβούλευα. Προτείνω όμως να το συζητήσετε μαζί του, αν αποφασίσετε δηλαδή να μην του δώσετε τα χρήματα. Το πως και γιατί καταλήξατε σε αυτή την απόφαση. Να τον στηρίξετε με κάθε τρόπο συναισθηματικά και ψυχολογικά, να αναλάβετε ενδεχομένως και το βάρος κάποιων εξόδων που γίνονται από κοινού αυτή τη δύσκολη για εκείνον περίοδο. Άλλο αυτό όμως και άλλο το να ξοδέψετε τις οικονομίες σας (που δεν είναι και εκατομμύρια αντιλαμβάνομαι και συγκεντρώθηκαν με κόπο, ενδεχομένως και στερήσεις από μέρους σας) για κάτι που αντικειμενικά και ψυχρά δεν είναι ευθύνη σας. Προσπαθήστε αντ’ αυτού να τον βοηθήσετε να βρει μια απασχόληση έστω και ανάγκης ας πούμε. Ρωτήστε γνωστούς και φίλους. Κατανοώ ότι η όλη συνθήκη είναι μια μεγάλη ανατροπή για όλους μας. Και για εσάς όμως, μην το ξεχνάτε αυτό. Δεν ξέρετε τι μπορεί να συμβεί και σε εσάς το επόμενο χρονικό διάστημα, το οικονομικό περιβάλλον είναι ρευστό και μάλιστα με τρόπο αρκετά δυναμικό. Αυτές οι οικονομίες μπορεί να φανούν χρήσιμες. Το καταλαβαίνω πως αυτό που σας προτείνω μπορεί να σας μοιάζει ψυχρό και αποστασιοποιημένο αλλά νομίζω ότι είναι το σωστό.

SHARE