Καμία δικαιολογία για εκείνον που κλώτσησε το γατάκι στη θάλασσα

Καμία «μεθυσμένη» δικαιολογία για οποιονδήποτε κακοποιεί ένα ζώο

Μια κοινωνία που δεν σέβεται τα ζώα, δεν σέβεται κανέναν.

Ναι, είμαι απόλυτη, όχι μόνο επειδή έχω κατοικίδιο, αλλά αν σε κάθε έναν από εμάς είχε απομείνει μια στάλα, όχι παραπάνω, ενσυναίσθησης θα κατανοούσαμε καλύτερα το βάρος μιας κακοποιητικής πράξης. Όχι λόγω νομικού πλαισίου και χρηματικού προστίμου, αλλά λόγω ανθρω...ποιάς (;).

Και μιας και έβαλα στο τραπέζι και το νομικό πλαίσιο, όντως, η πολιτεία κάνει βήματα μπροστά με γνώμονα την προστασία των ζώων, η κοινωνία μας όμως κάνει πάντα βήματα πίσω.

Και ερωτώμαι, γιατί περιμένουμε ένα ιλιγγιώδες χρηματικό ποσό να μας φρενάρει από μια εγκληματική πράξη, από μια πράξη που θα προκαλέσει βασανιστικό πόνο σε κάποιο ανυπεράσπιστο ζώο. Που θα προκαλέσει ενδεχομένως και θάνατο;

Και πράγματι, μειώνονται τα περιστατικά βίας λόγω αυτού, ή μήπως εξακολουθούν να συμβαίνουν, στα κρυφά, στα μουλωχτά, ώστε να μην υποστούν οι δράστες τις συνέπειες του νόμου; Νομίζω η ζυγαριά γέρνει προς το δεύτερο.

Το περιστατικό στην ταβέρνα της Αιδηψού με τον εν λόγο «κύριο» ο οποίος ήπιε και πέντε μπύρες παραπάνω -όπως υποστήριξε- και έκανε... πλάκα με τους φίλους του, κοινοποιήθηκε στα social media και αμέσως έκανε το γύρω του διαδικτύου.

Σε λίγες ώρες ο νόμος χτύπησε την πόρτα του θύτη και όπως αναφέρεται στα ρεπορτάζ θα έρθει αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης περί των 10 χρόνων και πρόστιμο τουλάχιστον 50.000 ευρώ.

Το ευχάριστο βέβαια σε αυτή την υπόθεση είναι η άμεση κινητοποίηση, πολιτείας και κοινωνίας, ενώ ενθαρρυντικό είναι και το γεγονός πως η πλειοψηφία του κόσμου στέκεται κατά σε τέτοιες ενέργειες.

Τι συνέβη ακριβώς; Στην ψαροταβέρνα υπήρξε μια παρέα και συγκεκριμένα ένας άνδρας προσπάθησε να δελεάσει δύο γάτες με σκοπό να τις κλωτσήσει και να τις ρίξει στη θάλασσα. Το κατάφερε με τη μία γατούλα, ενώ με την δεύτερη όχι.

Όποιος κι αν είναι ο εικονιζόμενος, του οποίου το πρόσωπο δεν φαίνεται, θα τιμωρηθεί και ας ελπίσουμε πως δεν θα υπάρξει ξανά τέτοιο περιστατικό, εκείνο που είναι άξιο απορίας όμως είναι ο κόσμος που ήταν ολόγυρα, στο ίδιο τραπέζι, στα δίπλα τραπέζια και κυρίως εκείνος που αποφάσισε να βγάλει το βίντεο, γιατί δεν αντέδρασαν;

Όχι μόνο δεν αντέδρασαν, όχι μόνο δεν έβαλαν τις φωνές, αντιθέτως γέλασαν γιατί, όπως φαίνεται ήταν ένα πολύ αστείο θέαμα.

Είναι αστείο να είσαι δυνατός και να ασκείς βία σε μικρότερους και αδύναμούς σου; Είναι αστείο να κακοποιείς ζώα, που το μόνο που έχουν να σου δώσουν είναι στοργή και αγάπη. Βασικά, είναι αστείο να λέγεσαι και να είσαι άνθρωπος. Δεν σε αντιπροσωπεύει.

Ο σεβασμός προς τα ζώα, δείχνει πολιτισμό, δείχνει παιδεία και ανθρωπιά. Ανθρωπιά που σημαίνει καλοσύνη.

Έναν άνθρωπο σίγουρα μπορείς να τον «ζυγίσεις» και να τον κρίνεις σύμφωνα με το πώς συμπεριφέρεται στα ζώα και, εσένα όπως σε... «ζυγίσαμε» σε κρίνουμε άσπλαχνο, βάρβαρο και ψυχρό. Καμία «μεθυσμένη» δικαιολογία δεν αρκεί. Δεν χωράνε δικαιολογίες σε τέτοια περιστατικά.

Και θα κλείσω όπως ξεκίνησα. Ένας άνθρωπος που δεν σέβεται τα ζώα, δεν σέβεται κανέναν.