Σοφία Μουτίδου
Φωτογραφία: Sofia Moutidou/ YouTube
LGBTQI+

Η Σοφία Μουτίδου δεν είναι ομοφοβική, αλλά το βίντεό της ήταν ατυχές


Σάλο έχει προκαλέσει το βίντεο της Σοφίας Μουτίδου, όπου σχολιάζει τη σεξουαλική ζωή των gay.

Η ίδια λέει ότι έχει πολλούς φίλους gay. Δεν πιστεύω ότι η Σοφία Μουτίδου είναι ομοφοβική ούτε ότι έκανε το βίντεο με εχθρική πρόθεση, να μας κοροϊδέψει και να τονίσει μόνο τα αρνητικά μας σημεία.

Η αντίδραση όσων δεν συμφωνούν με αυτό το βίντεο όμως είναι επίσης δικαιολογημένη. Δε θα μιλήσω γι’ αυτούς που της έγραψαν «ψόφα» -αν είναι δυνατόν. Αλλά για όσους διαφώνησαν -είτε δημοσίως είτε όχι- με όσα αναφέρονται σε αυτό.

Μετά τις αντιδράσεις, βγήκε η ίδια και είπε ότι, δεν καταλαβαίνει την έκρηξή μας και ότι δεν είδε καμία γυναίκα ή straight άντρα να αντιδρά με όσα έχει πει γι’ αυτούς.
Να πω ότι, δεν την παρακολουθώ στο YouTube, οπότε δεν ξέρω τι έχει πει για όλους τους υπόλοιπους.

Δημοσιεύοντας ένα μήνυμα από κάποιον gay άντρα που της είπε ότι, δεν αντέχουμε να μας λένε την αλήθεια και άλλος ένας που της είπε ότι, μάλλον είμαστε πολύ καταπιεσμένοι, γι’ αυτό μας πείραξε το βίντεο, δε βοήθησε την κατάσταση.

Η Σοφία Μουτίδου έχει δείξει ότι είναι σύμμαχος της LGBTQI+ κοινότητας, μεταξύ άλλων, στηρίζοντας δημόσια την Βανέσα που δεν την αφήνουν να δει το παιδί της επειδή είναι τρανς.

Αλλά, μπορεί να κατηγορήσει κάποιον της κοινότητας αν χαρακτηρίσει άστοχο το εν λόγω βίντεο;

Ξεκινάει λέγοντας ότι έχει πολλούς φίλους gay. Αυτό, όμως δεν σημαίνει ότι ξέρει τι σημαίνει να είσαι gay.

Λέει ότι θέλουμε τον straight άνδρα τον κρεβάτι μας -όχι να φαίνεται straight, να είναι. Όχι, αυτό δεν ισχύει. Αν τυχόν αφυπνίσουμε έναν άνδρα να συνειδητοποιήσει ή να παραδεχτεί ότι η σεξουαλικότητά του είναι πιο ρευστή από ό,τι νόμιζε και τελικά καταλήξουμε να κάνουμε συναινετικό σεξ μαζί του, so be it. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι και μόνιμος, διακαής πόθος μας, και πρέπει να «πάψουμε να ψαχνόμαστε μεταξύ μας». Αν ήταν έτσι, τότε δε θα κάναμε σεξ ποτέ!

Λέει ότι οι gay άντρες είναι ομοφοβικοί επειδή δεν θέλουν κάποιον που είναι θηλυπρεπής. Μα αυτό δεν ισχύει. Φυσικά και υπάρχουν οι gay που τους αρέσουν και πιο ντελικάτοι, όχι μόνο αυτοί που δεν σου περνάει από το μυαλό, οι μάτσο -στην τελική είναι και θέμα γούστου όχι ομοφοβίας. Υπάρχουν ομοφοβικοί gay; Ναι. Όπως υπάρχουν και γυναίκες που είναι σεξίστριες.

Επίσης, ακούγεται στο βίντεο ότι θέλουμε μόνο σεξ και τόσα χρόνια θα έπρεπε να είχαμε βρει κάποιον. Όχι. Θέλουμε και σχέση. Επειδή, ίσως να μη γνωρίζει gay άτομα με μακροχρόνιες σχέσεις, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Δε θέλουμε μόνο να κραβατωνόμαστε, αλλά θέλουμε και μια πιο ουσιαστική επικοινωνία, να βγαίνουμε για φαγητό για τον άλλον, να πιανόμαστε χέρι-χέρι, να δίνουμε ένα πεταχτό φιλί στα χείλη όταν συναντιόμαστε. Αυτά που κάποιοι θεωρούν δεδομένα, εμείς τα κάνουμε κρυφά. Και αν δεν είσαι gay και δεν το βιώνεις, δεν μπορείς να καταλάβεις τι εννοώ.

Όταν θέλουμε μόνο το σεξ, κάποιοι το λέμε ανοιχτά. Όταν στεναχωριόμαστε, δεν το κάνουμε στα ψέματα μπροστά σας και από πίσω σας έχουμε το Grindr ανοιχτό, κλείνοντας το επόμενο ραντεβού.

Και είμαστε πιστοί. Όχι όλοι, αλλά ούτε και όλοι οι straight είναι.

Κατανούμε τη σάτιρα, αλλά δεν γίνεται ένας άνθρωπος να έχει άποψη για όλα. Όταν πασχίζουμε να βγάλουμε τις ταμπέλες που μας έχουν φορτώσει άλλοι, λογικό είναι κάποιοι να νευριάζουν όταν ακούν να τους τοποθετούν σε κουτάκια-κατηγορίες.

Και, εντάξει, μάτια έχουμε και κοιτάμε ρε παιδιά! Είναι κακό να λες στους φίλους σου, «α ωραίος αυτός»; Όχι. Κακό είναι να γίνεσαι γλοιώδης και προσβλητικός και να κάνεις τον άλλον να νιώθει αμήχανα και άβολα -ότι εισβάλλεις στον προσωπικό του χώρο. Είμαστε πια τόσο υπερβολικοί στις αντιδράσεις μας -σε σύγκριση με τους straight άνδρες και τις γυναίκες-, όταν βλέπουμε κάτι που μας αρέσει στο δρόμο, όπως ακούστηκε; Μόνο το δικό μας μάτι παίζει δηλαδή; Οι άλλοι φοράνε παρωπίδες;

Κάποιοι νευρίασαν επειδή διαιωνίζεται ακόμα το 2021 το πρότυπο του gay άντρα που την πέφτει σε όλους, ακόμα στους straight, θέλει μόνο σεξ, και είναι ανίκανος για σταθερή σχέση.

Όχι η Σοφία Μουτίδου δεν είναι ομοφοβική. Απλώς ήταν ένα άστοχο βίντεο.

SHARE