Λίλα Ρουμελιώτου
Το παράδοξο της Σουηδίας/Φωτογραφία: AP Images
02|04|2020 12:00
SHARE
ΛΙΛΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΟΥ-KOCH

Στην Ελλάδα «Μένουμε Σπίτι», στη Σουηδία «Πλένουμε χέρια» -Μια Ελληνίδα, κάτοικος Στοκχόλμης εξηγεί το παράδοξο της χώρας


Αν αυτή την ώρα βρίσκεστε στον καναπέ σας κάνοντας scroll down στα social media, δεν συμβαίνει το ίδιο σε κάποιο άλλο μέρος του πλανήτη. Στη Σουηδία για παράδειγμα, οι πολίτες είναι ελεύθεροι να πάνε όπου θέλουν. Αρκεί να πλένουν τα χέρια τους... για να μην κολλήσουν κορωνοϊό.

Η Λίλα Ρουμελιώτου-Koch ζει και εργάζεται στη Σουηδία. Μέσα σε μερικές γραμμές προσπαθεί να εξηγήσει το παράδοξο της χώρας που δεν την τρομάζει ο Covid 19.

Πρωτοπόροι ή επικίνδυνα καθυστερημένοι

Την στιγμή που όλες οι χώρες του πλανήτη, οι οποίες έχουν πληγεί από το κύμα της πανδημίας του ιού Corona, λαμβάνουν μέτρα κλείνοντας τα σύνορά τους, βάζοντας σε καραντίνα τους πολίτες κοκ, υπάρχει μία χώρα που η Κυβέρνησή της πιστεύει πως τα εθελοντικά μέτρα είναι βιωσιμότερα των βιαστικών και καταναγκαστικών μέτρων.
Ονομάζομαι Λίλα Ρουμελιώτου-Koch, είμαι μόνιμη κάτοικος Σουηδίας και η Κυβέρνηση της χώρας που ζω βασίζεται στον εθελοντισμό μου και με καλεί να αυτοπροστατευτώ από έναν ιό που τους τελευταίους μήνες έχει αφήσει χιλιάδες νεκρούς στο πέρασμά του. Ναι…η αλήθεια είναι πως ακούγεται αρκετά περίεργο, ριψοκίνδυνο και ίσως κάποιοι πιο τολμηροί το χαρακτηρίσουν ίσως και εγκληματικό.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή!

Περί το τέλος Φεβρουαρίου, τα σχολεία στην Σουηδία κλείνουν για μια εβδομάδα, για να απολαύσουν οι μαθητές μαζί με τους γονείς τους τις χειμερινές τους διακοπές, συνήθως σε κάποιο χειμερινό θέρετρο, κάνοντας το αγαπημένο σπορ όλων, το σκι. Όπως κάθε χρόνο λοιπόν, έτσι και φέτος. Λόγω του ήπιου χειμώνα φέτος, πολλές Σουηδικές οικογένειες διάλεξαν να τις περάσουν σε χιονοδρομικά κέντρα της βόρειας Ιταλίας και της Αυστρίας. Λίγες ημέρες μετά το πέρας των χειμερινών διακοπών και την επιστροφή των οικογενειών, εμφανίστηκαν και τα πρώτα περιστατικά ανθρώπων που νόσησαν από τον ιό Corona.

Στοκχόλμη 25 Μαρτίου/Φωτογραφία: AP Images

Σήμερα, λίγο παραπάνω από ένα μήνα μετά, η Σουηδία μετράει πανω από 4000 κρούσματα στα οποία έχει διαπιστωθεί ο ιός με το σχετικό τεστ. Αυτά είναι κρούσματα που συνήθως χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης, και γι αυτό υποβλήθηκαν σε τεστ ανίχνευσης του ιού. Άγνωστο παραμένει πόσοι είναι αυτοί που έχουν ήπια συμπτώματα, οι οποίοι επικοινωνώντας με την εθνική γραμμή, τους δόθηκε απλά η οδηγία να παραμείνουν σπίτι του. Ο κατάλογος των συνανθρώπων μας που έχουν χάσει την ζωή τους μεγαλώνει συνεχώς. Αυτή την στιγμή, επίσημα, πάνω από 250 άνθρωποι έχουν χάσει ήδη την ζωή τους.

Και ενώ στην Ελλάδα το σλόγκαν είναι «Μένουμε σπίτι», στην Σουηδία η φράση «Πλένουμε τα χέρια μας» δεσπόζει παντού!

Αυτή είναι λοιπόν η βασική οδηγία για πολλές εβδομάδες τώρα, που ακούγεται από το στόμα των εκπροσώπων της Σουηδικής Κυβέρνησης σε κάθε Συνέντευξη Τύπου, εμφανίζεται σε κάθε σάιτ κάθε υπηρεσίας εδώ στην Σουηδία, κρεμιέται με την μορφή αφίσας σε σταθμούς, καταστήματα, εμπορικά κέντρα κοκ. Ο Πρωθυπουργός της χώρας επικαλείται την κατανόηση των πολιτών περί αυτοπροστασίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως κάποιος που έχει συμπτώματα θα πρέπει να παραμένει σπίτι του. Την τελευταία εβδομάδα, παίρνει την εξτρεμιστική για πολλούς απόφαση να κλείσουν τα Λύκεια, τα Πανεπιστήμια αλλά και τα σχολεία επιμόρφωσης ενηλίκων, ενώ παραμένουν ως και σήμερα ανοιχτά τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία αλλά και οι παιδικοί σταθμοί, υποστηρίζοντας πως έτσι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα με γονείς που εργάζονται σε δομές υγείας (νοσηλευτές, ιατροί κτλ) αλλά και άλλα επαγγέλματα όπως οι αστυνομικοί, οδηγοί στα μέσα μαζικής μεταφοράς κτλ. Κανονικά επίσης λειτουργούν καταστήματα, εμπορικά κέντρα, αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά και γυμναστήρια. Η επίσημη επίσης οδηγία αναφέρει πως απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις πάνω των 500 παρευρισκομένων.

Οι αντιδράσεις των πολιτών ανάμεικτες. Από την μία οι υπέρμαχοι του δικαιώματος προσωπικής ελευθερίας χαίρονται που κανείς δεν μπορεί να τους απαγορεύσει να κυκλοφορούν όταν το θέλουν και από την άλλη οι πολίτες που υποστηρίζουν πως δεν είναι μακριά η ημέρα που η Σουηδία θα βιώσει τραγικές καταστάσεις, ανάλογες των αποφάσεων που έχει πάρει. Είναι οι ίδιοι που αποφασίζουν να μην στείλουν τα παιδιά τους στον σχολείο και καταφεύγουν στην λύση του homeschooling.
Στον αντίποδα, το μεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο της Στοκχόλμης (Stockholmsmässan) μετατρέπεται σε χρόνο ρεκόρ σε νοσοκομείο με κλίνες εντατικής θεραπείας, αποκαλύψεις γίνονται από εφημερίδες ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που βρίσκεται στην Νότια Στοκχόλμη έχει ήδη εγκαταστήσει κοντέινερς-ψυκτικούς θαλάμους για παν ενδεχόμενο ενώ την ίδια στιγμή, το υπόγειο νοσοκομείο που βρίσκεται κάτω ακριβώς από το νοσοκομείο Södersjukhuset ετοιμάζεται για να λειτουργήσει σε περίπτωση που χρειαστεί.
Την ίδια στιγμή, μεγάλη βαρύτητα δίνεται στην στήριξη των επιχειρήσεων, που ενώ επί της ουσίας δεν έχουν παρθεί μέτρα εντός της Σουηδίας, η παγκόσμια κατάσταση τους δημιουργεί οικονομικά προβλήματα με αποτέλεσμα απολύσεις να γίνονται μαζικά και να ξεκινά ένα κύμα πτωχεύσεων κυρίως από μικρότερες επιχειρήσεις.

Στοκχόλμη 25 Μαρτίου/Φωτογραφία: AP Images

Και ενώ οι μέρες περνούν, και τα επιβεβαιωμένα περιστατικά αυξάνονται όπως και οι συνάνθρωποί μας οι οποίοι χάνουν την ζωή τους, τα μέτρα δείχνουν να μην είναι τα επαρκή. Και ενώ οι προτροπές των Κυβερνητικών εκπροσώπων αλλά και των επιστημόνων που αποτελούν την ομάδα αντιμετώπισης της κρίσης, είναι να μην ταξιδεύουμε άσκοπα, να αποφύγουμε να πάμε διακοπές την εβδομάδα του Πάσχα στα εγχώρια χιονοδρομικά κέντρα (τα οποία όπως αναφέρουν δεν πρόκειται να κλείσουν), τα τελευταία εικοσιτετράωρα φαίνεται πως κάτι αλλάζει.
Τις τελευταίες ημέρες, ανακοινώθηκε πως πλέον απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις άνω των 50 πλέον ατόμων. Τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά. Επιχειρήσεις το ίδιο. Δίδεται η οδηγία να δουλεύουν από το σπίτι όσοι θέλουν και μπορούν. Οι οίκοι ευγηρίας και οι δομές που φιλοξενούν ηλικιωμένους παίρνουν την εντολή να μην δέχονται επισκέπτες. Ξεκάθαρη πλέον είναι η προτροπή για σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και τελικά δίνεται η εντολή οι αθλητικές εκδηλώσεις να αναβληθούν μέχρι νεωτέρας. Και φυσικά, η Κυβέρνηση και το επιτελείο αντιμετώπισης της κρίσης επικαλούνται και πάλι τον όρο αυτοπροστασία. Τέλος, μια γνωστή για τους Σουηδούς λέξη, αναφέρεται αρκετές φορες: Social Distansing.

Δύσκολο να καταλάβει κάποιος τι ακριβώς συμβαίνει, δεν νομίζετε; Για τους Σουηδούς δεν είναι δύσκολο. Είναι τρόπος ζωής. Δεν είναι κάτι άγνωστο.

Ανοσία της αγέλης όπως πολλοί αναφέρουν;

Παρακινδυνευμένη τακτική αντιμετώπισης ίσως που σαν βασικό παράγοντα έχει την προστασία της οικονομίας και όχι τον παράγοντα άνθρωπο;
Μήπως μιλάμε για μια κοινωνία με εντελώς διαφορετική ιδιοσυγκρασία από αυτή που εμείς οι Μεσογειακοί έχουμε και με απόλυτη εμπιστοσύνη στο σύστημα;
Ενας λαός που ίσως δεν χρειάζεται απαγορεύσεις και αυστηρές εντολές ακόμα και σε περιόδους κρίσεις, παρά μόνο προτροπές και συμβουλευτική καθοδήγηση;

Ναι, είναι πολλοί αυτοί που επιλέγουν να μην μετακινηθούν αν δεν υπαρχει λόγος.
Ναι, είναι αρκετοί αυτοί που επιλέγουν να μην στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο αυτές τις μέρες.
Ναι, δεν υπάρχει συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς παρά μόνο τις ώρες αιχμής.
Ναι, είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι αισθάνονται πως είναι τυχεροί που ζουν σε μια χώρα που σέβεται το δικαίωμα της προσωπικής ελευθερίας του ατόμου. Το συζητούν συνεχώς, πως η χώρα τους δεν επιβάλλει αντισυνταγματικά μέτρα, επιβάλλοντάς τους να παραμείνουν στα σπίτια τους όπως γίνεται σε πολλές χώρες αυτή την στιγμή.
Είναι όμως πολλοί και αυτοί που μάλλον δεν έχουν κατανοήσει απόλυτα την κατάσταση. Είναι οι ίδιοι που γεμίζουν τα μπαράκια κάθε Παρασκευή και Σάββατο αδιαφορώντας για τον συνωστισμό και την εξάπλωση του ιού. Είναι πολλοί αυτοί που ενώ μπορούν να δουλέψουν από το σπίτι προτιμούν να πάνε στο γραφείο ακόμα και αν βήχουν ή έχουν πυρετό.
Είναι πολλοί αυτοί που αντιμετωπίζουν την κατάσταση ως άτρωτοι, πιστεύοντας πως σαν λαός είναι ένα σκαλί παραπάνω από τους υπόλοιπους της Ευρώπης και θεωρούν πως οι υπόλοιπες χώρες σίγουρα κάποιο λάθος έκαναν στην διαχείριση της κρίσης ώστε να φτάσουν στο σημείο να έχουν τόσα θύματα. Λάθη που οι ίδιοι σίγουρα δεν θα κάνουν.


Στοκχόλμη/Φωτογραφία:Λίλα Ρουμελιώτου-Koch

Προσωπική αίσθηση;
Θα είμαι λακωνική.
Φόβος.
Φόβος και ανασφάλεια.
Μούδιασμα.
Προσωπικά, επέλεξα το σλόγκαν της Ελλάδας.
Μένουμε σπίτι.
Προστατεύω τον εαυτό μου και τους γύρω μου.
Αποφεύγω τις μετακινήσεις τις τελευταίες 4 εβδομάδες.
Δουλεύω και συνεχίζω τις σπουδές μου από το σπίτι.

Και ελπίζω.

Ελπίζω πως δεν θα φτάσουμε στο σημείο σαν χώρα να δούμε εικόνες που κανείς δεν θα ήθελε να δει.

Βρίσκετε την Λίλα στο προσωπικό της Blog Lilalou.se





SHARE