Μάρκος Σεφερλής
Φωτογραφία: Instagram
2022 μ.Χ.

Για πόσο ακόμα γυναίκες και gay θα γίνονται θύματα κακοποιητικού χιούμορ;


Ούτε που την είδα τη Super Mammy. Δεν ήθελα. Το συγκεκριμένο χιούμορ νομίζω καλό θα ήταν να παραμείνει εκεί που πρέπει, 30 χρόνια πριν -που και πάλι κακόγουστο ήταν.

Οι δήθεν καρικατούρες με τις τσιριχτές φωνές και τις βεντάλιες -που παθαίνουν υστερία μόλις περάσει μια που φοράει περσινή σεζόν Gucci-, τις οποίες βαφτίζει gay και οι ηλικιωμένες κυρίες που διψούν για σεξ και είναι διατεθειμένες να κάνουν οτιδήποτε για να ρίξουν έναν άνδρα στο κρεβάτι τους -ακόμα και να κυνηγήσουν έναν βιαστή στον δρόμο μπας και γίνουν το επόμενο θύμα του-, δεν έχουν καμία θέση στην τηλεόραση του 21ου αιώνα.

Και όχι μόνο αυτό. Απορώ και με ποιο σκεπτικό επετράπη να βγει στον αέρα μια σειρά (ο Θεός να την κάνει) που με σχόλια bullying κεκαλυμμένα με τη δικαιολογία του χιούμορ και της σάτιρας μας γυρίζει πίσω σε μια εποχή που η λέξη «πισωγλέντης» (που ο Σεφερλής μας σύστησε στα 00s) έγινε μια ακόμα προσβολή για τους gay.

Το χθεσινό επεισόδιο του Super Mammy προκάλεσε την οργή του Twitter γιατί σε μια εποχή που όλοι παλεύουν για μια κοινωνία χωρίς φαινόμενα κακοποίησης -σεξουαλικής, λεκτικής, ψυχολογικής- ο ίδιος θεώρησε ιδεάρα να κάνει χιούμορ με τον βιασμό. «Είδα στον δρόμο έναν βιαστή. Έτρεχα, έτρεχα αλλά δεν το πρόλαβα» τον ακούμε να λέει μεταμφιεσμένο σε γυναίκα, με τους υπόλοιπους να ξεκαρδίζονται στα γέλια.

Εμείς που προφανώς ζούμε στο 2022 -συγκλονισμένοι από τον κατακλυσμό καταγγελιών του #MeToo, περήφανοι για τις γυναίκες και τους άνδρες που κατάφεραν να σπάσουν τη σιωπή τους και να καταγγείλουν τον κακοποιητή τους και να συγκεντρώσουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να συνεχίσουν τη ζωή τους- ακούγοντας ένα τέτοιο αστείο παθαίνουμε αυτό που λέμε εμείς οι boomers «κουφάθηκα». Στην αρχή τουλάχιστον, μετά νιώθουμε θυμό.

Σε μια περίοδο που φαίνεται να μην είναι τόσο σκοτεινή πια για τις γυναίκες και την LGBTQI+ κοινότητα, χιούμορ που στην καλύτερη περίπτωση μπορώ να χαρακτηρίσω ευγενικά βλακώδες, πωλείται σαν τρομερά αστείο και προβάλλεται στην Prime Time ζώνη.

Μια γυναίκα προσπαθεί να πείσει έναν άνδρα να τη βιάσει και η βότκα παρομοιάζεται με λιπαντικό για τις γυναίκες -εννοώντας ότι η συναίνεση λίγη σημασία έχει με μερικά ποτάκια. Την ίδια ώρα μάλιστα που δύο γκέι άνδρες περιμένουν καρτερικά την αποδοχή από την κοινωνία, φορώντας αέρινα κιμονό. Που μαγκιά τους για τα κιμονό, δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι ότι ο συγκεκριμένος κύριος επιμένει σε ένα πρότυπο τόσο ξεπερασμένο και προσβλητικό, που το λιγότερο που πρέπει να γίνει είναι να του κόψουν την εκπομπή.

Όποιος θέλει να ακούει τέτοια αστεία ας τον βλέπει στο θέατρο, στην τηλεόραση ίσως κατά λάθος τον δουν και παιδιά.

SHARE