Κάρντι Μπι
Η Κάρντι Μπι/ Φωτογραφία: AP Images
ΣΕΞΙΣΜΟΣ

«Ρε κοπελιά, πώς δουλεύεις με τέτοια νύχια;»


Μια ερώτηση γεμάτη καμουφλαρισμένο σεξισμό που δυστυχώς υπάρχει ακόμα.

Υπάρχουν πολλές απαρχαιωμένες αντιλήψεις που διατηρούνται ακόμα ζωντανές το 2023 από μερικούς κλειστόμυαλους, που φαίνεται να ζουν ακόμη σε μια εποχή όπου η αξία της γυναίκας μετριούνταν από το αν πέτυχε τον μουσακά και η ηθική της από το πόσο κόκκινο είναι το κραγιόν ή πόσο μακριά είναι τα νύχια της -αντίστοιχα ο άντρας «μετρούσε» όταν έβγαζε αρκετά λεφτά ώστε να μην αφήνει τη σύζυγό του να δουλέψει, είχε κανά δυο αμάξια και «δεν έδινε λογαριασμό σε κανέναν».

Υπάρχει όμως και κάτι χειρότερο. Πολλοί από αυτούς θεωρούν πανέξυπνο να μοιράζονται την αποψάρα τους ακόμη και με άτομα που τους είναι παντελώς άγνωστοι. Θα πετάξουν μεταξύ σοβαρού και (αποτυχημένου) αστείου ένα σεξιστικό ή ρατσιστικό αστειάκι, με τη δικαιολογία ότι «έλα μωρέ χιούμορ έκανα, πώς κάνεις έτσι», χωρίς να σκέφτονται τη θέση στην οποία βάζουν όποιον δέχεται την (αποτυχημένη) πλακίτσα τους.

Για παράδειγμα, πήρα χθες έναν καφέ από μια καφετέρια της γειτονιάς και μπροστά μου ήταν ένας άνδρας, ο οποίος θεώρησε πρέπον να σχολιάσει τα μακριά νύχια της γυναίκας που τον εξυπηρετούσε, παίρνοντας κατευθείαν τα θάρρετα να της απευθυνθεί στον ενικό. «Ρε κοπελιά, με τέτοια νύχια πώς να δουλέψεις» είπε με άνεση, λες και την ξέρει χρόνια, λες και είναι φίλοι, λες και κάποιος του είπε ότι είναι οκ να σχολιάζεις την εμφάνιση του οποιουδήποτε, όποτε σου κατεβαίνει στο κεφάλι -προφανώς επειδή στο δικό σου μενταλιτέ εσύ ξέρεις καλύτερα και οι υπόλοιποι (συνήθως η νέα γενιά) πρέπει να πάρουν ένα μάθημα από σένα.

Η νεαρή γυναίκα χαμογέλασε ευγενικά, συνεχίζοντας να κάνοντας άριστα τη δουλειά της, παρά τα μακριά νύχια. Κοίτα να δεις που, τελικά, δεν την εμπόδισαν.

Μάλλον αυτός ο τύπος είναι ο ίδιος που θα σε ρωτήσει αν έπεσες και έσκισες το παντελόνι σου ή θα σχολιάσει το μάκρος της φούστας σου. Θα πετάξει ένα ομοφοβικό αστείο για τους άνδρες που κλαίνε ή θα ρωτήσει «γιατί δεν υπάρχει gay pride;». Αν του πεις δε, ότι αυτοπροσδιορίζεσαι non-binary, θα σου πει κάτι για το φύλο και το (τι θεωρεί ο ίδιος) φυσιολογικό. Τέλος πάντων, κατάλαβες.

Άστα τα νύχια να είναι τρία μέτρα, η φούστα να είναι ζώνη, τα τατουάζ να καλύπτουν έως και πατούσα, άσε με να φοράω ό,τι θέλω χωρίς να σε νοιάζει το φύλο μου και να δείχνω όπως μου έκανε κέφι. Αρκετά δύσκολο είναι το δευτεριάτικο ξύπνημα, ακόμα και χωρίς τα επικριτικά σχολιάκα, καμουφλαρισμένα με (αποτυχημένο) χιούμορ.

Και αν μιλάμε για καμουφλαρισμένο σεξισμό, η σύνδεση με τα μακριά νύχια και την αποτελεσματικότητα στην εργασία, ναι είναι.

SHARE