Φωτογραφία: AP
Φωτογραφία: AP
OPINION

Η σκανδαλοποίηση της Σάνα Μαρίν και η εμμονή με ντεμοντέ πρότυπα ηγεσίας


Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, έγραψε ιστορία το 2019 όταν σε ηλικία 34 ετών χρίστηκε η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο. Την τελευταία εβδομάδα, τα φώτα των εγχώριων αλλά και των διεθνών ΜΜΕ έχουν στραφεί και πάλι επάνω της, αφού διέρρευσαν προσωπικά βίντεο στα οποία φαίνεται να διασκεδάζει με την παρέα της.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δε δίστασε να εργαλειοποιήσει το συμβάν, κάνοντας λόγο ακόμα και για χρήση ναρκωτικών, κατηγορία η οποία διαψεύστηκε μετά από το σχετικό τεστ στο οποίο υποβλήθηκε η Φινλανδή ηγέτιδα.

Τα viral βίντεο έχουν ωστόσο απασχολήσει ιδιαιτέρως το δημόσιο ενδιαφέρον, με τη νεαρή πρωθυπουργό να γίνεται στόχος αρνητικών κριτικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την τελευταία εβδομάδα. Η κ. Μαρίν κατηγορήθηκε ότι δεν αντιμετωπίζει τον ρόλο της ως πρωθυπουργό με την προσήκουσα σοβαρότητα ενώ, με αφορμή το εν λόγω σκηνικό, της καταλογίστηκε ακόμα και ότι είναι η πιο ανίκανη ηγέτιδα στην ιστορία της χώρας.

Όταν διερωτήθηκε από δημοσιογράφους τι πιστεύει για τα βίντεο, με αποστομωτική ειλικρίνεια, η 36χρονη πρωθυπουργός επισήμανε τα αυτονόητα «Εκπροσωπώ μια νεότερη γενιά, και εκτός από πρωθυπουργός είμαι και ένας αληθινός άνθρωπος. Επομένως, δεν θα αλλάξω τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρομαι. Φυσικά πρέπει να προσέχω τι λέω, γιατί μπορεί να φανεί ότι αντιπροσωπεύω ολόκληρη την κυβέρνηση, αλλά παραμένω και άνθρωπος και αυτό δεν θα αλλάξει στο μέλλον».

«Θέλω να δείξω ότι υπάρχουν απλοί άνθρωποι με συνηθισμένη ζωή σε αυτές τις θέσεις. Έχω οικογενειακή ζωή, έχω επαγγελματική ζωή και έχω ελεύθερο χρόνο να περάσω με τους φίλους μου. Όπως και πολλοί άνθρωποι της ηλικίας μου» είπε η Σάνα Μαρίν στην έναρξη της καλοκαιρινής συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Η ίδια είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η ηλικία της, όπως και το φύλο της, γίνονται υπερβολικά συχνά το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στα ΜΜΕ και στο δημόσιο διάλογο, μια τάση που αντανακλάται στον απρόκλητο οχετό κακοήθειας που έχει δεχτεί τις τελευταίες ημέρες.

Ο καταιγισμός αθυροστομιών και πικρόχολων επιθέσεων από τους χρήστες του Twitter επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά πως οι γυναίκες σε θέσεις εξουσίας είναι καταδικασμένες να αποδεικνύουν συνεχώς την ικανότητα τους να κυβερνήσουν, όχι βάσει του πολιτικού τους έργου η της ηγετικής τους δεινότητας, αλλά αλυσιτελών κριτήριών -βάσει των ενδυματολογικών τους επιλογών ή του πώς προτιμούν να περνούν τον ελεύθερο τους χρόνο.

Απαντώντας στην κοινωνική κατακραυγή με την οποία ήρθε αντιμέτωπη η κ. Μαρίν στα social media, πλήθος γυναικών εξέφρασαν την υποστήριξή τους και αντιπαρατάχθηκαν στις συντηρητικές απόψεις των επικριτών της.

Συγκεκριμένα, οι χρήστες του Twitter και του Instagram -μεταξύ αυτών και γυναίκες πολιτικοί- ύψωσαν τείχος αλληλεγγύης στην Φινλανδή πρωθυπουργό εμπράκτως, καταγράφοντας τον εαυτό τους να διασκεδάζει και δημοσιεύοντας βίντεο συνοδεία των hashtag #solidaritywithsanna (#αλληλεγγύγημετησανα) και #workhardplayhard (#δούλεψεσκληράπαίξεσκληρά).

Οι υποστηρικτές της Φινλανδής πρωθυπουργού υπογράμμισαν πως εν έτει 2022, φαντάζει κάπως αναχρονιστικό να ερμηνεύεται η προσήλωση της Σανα Μαρίν στα πολιτικά της καθήκοντα ως αμοιβαία αποκλειόμενη με τη διασκέδασή της στην προσωπική της ζωή.

Άραγε όλοι οι καλοθελητές που έσπευσαν να εξαπολύσουν κακεντρεχή σχόλια εναντίον της νεαρής πρωθυπουργού, θεωρούν ότι οι πολιτικοί ηγέτες απαλλάσσονται από την ανθρώπινη υπόστασή τους τη στιγμή που διεκδικούν τον πρωθυπουργικό θωκό;

Αν μη τι άλλο, είναι αναζωογονητικό να βλέπει κανείς ένα πρόσωπο εξουσίας σε μία ανέμελη στιγμή, και αναντίρρητα ο χορός και οι στιγμές διασκέδασης με φιλικά πρόσωπα είναι ένας εξαιρετικά υγιής τρόπος να αξιοποιήσει κανείς τον ελεύθερο χρόνο του.

Έχει καταντήσει γραφικό να έχουμε ως απαρέγκλιτο πρότυπο ηγεσίας σοβαροφανείς πολιτικούς που επωμίζονται μια ψευδεπίγραφη ηθική ανωτερότητα, ενώ προδίδουν τα καθήκοντα τους πίσω από κλειστές πόρτες.

Στην τελική, άνθρωποι που αστυνομεύουν και επιμελούνται ενδελεχώς την εικόνα τους χωρίς ίχνος αυθορμητισμού είναι σαφώς πιο επίφοβοι από όσους δεν διστάζουν να δείξουν ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο σε μια στιγμή διαφάνειας. Ως γνωστόν, τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, πόσο μάλλον σε έναν χώρο που κυριεύει ο επιτηδευμένος καθωσπρεπισμός και η άκρατη ηθικολογία για δημαγωγικούς σκοπούς.

Ο κόσμος προχωράει, οι κοινωνικές συνθήκες αλλάζουν και τα εδραιωμένα πρότυπα ενός άξιου πολιτικού ηγέτη οφείλουν να επαναπροσδιορίζονται. Εξάλλου, ποια θα ήταν καταλληλότερη να προσωποποιήσει αυτή την πορεία εξέλιξης από τη νεότερη πρωθυπουργό στον κόσμο;

Εν ολίγοις, το πόρισμα είναι το εξής: «Σκάνδαλο» άξιο κατακραυγής είναι ένα πολιτικό πρόσωπο να διαφθείρεται και να καταχράζεται την εξουσία του, να εξαπατάει τους ψηφοφόρους του και να αυθαιρετεί εις βάρος του κοινού συμφέροντος.

Οι προσωπικές στιγμές μιας πρωθυπουργού που δεν έχουν το παραμικρό αντίκτυπο στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της χώρας είναι απλώς αφορμή για κουτσομπολιό και ανθρωποφαγία, και τα επιχειρήματα που θίγουν τον επαγγελματισμό της σαθρά και έωλα.





SHARE