αγόρια Αρμενία
Ένα φιλί που θα διαρκέσει για πάντα
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ

Ελευθερία ή θάνατος -Ένα φιλί που θα κρατήσει για πάντα


Δύο 15χρονα αγόρια αυτοκτόνησαν στην Αρμενία γιατί δεν τους επέτρεψαν να είναι ζευγάρι.

Δύο 15χρονα αγόρια που ήταν ερωτευμένα, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται ο έρωτας σε αυτήν την ηλικία, έδωσαν τέλος στη ζωή τους, γιατί δεν μπορούσαν να ζήσουν ελεύθερα. Ή μάλλον δεν τους άφηναν.

Δεν χόρτασαν από καρδιοχτύπια, από σ’ αγαπώ, από μηνύματα γεμάτα καψούρα. Δεν χάρηκαν τις βόλτες, τα ξενύχτια μέχρι το πρωί, κάνοντας όνειρα για ένα μέλλον που θα ήταν και οι δύο ζωντανοί, μαζί και ευτυχισμένοι.

Δύο 15χρονα αγόρια είδαν ως μόνη λύση για την ελευθερία τους να πηδήξουν από μια γέφυρα. Ζούσαν σε μια κοινωνία που το να είσαι gay είναι κάτι σαν ρετσινιά, μια αλυσίδα που σε κρατάει σφιχτά από τον λαιμό και δεν σε αφήνει να γίνεις ένα με την «καθωσπρέπει» κοινωνία, την «αποδεκτή» και τη «σωστή». Ήταν αναμενόμενο το τέλος τους για εκείνη την κοινωνία, δεν έγινε και κάτι που δεν περίμενε -ίσα ίσα. Αν αυτοκτονούσε ο τάδε cis άνδρας με γυναίκα και τέσσερα παιδιά και μια καλή θέση σε μια δουλειά, με ένα νοικοκυριό ζηλευτό και πατροπαράδοτο, θα έπεφταν όλοι από τα σύννεφα.

Κάτι τέτοιες στιγμές σκέφτεσαι ότι, τελικά, το αν είσαι ζωντανός σήμερα, το πώς είναι η ζωή σου σήμερα, το αν είσαι ευτυχισμένος σήμερα, είναι και τύχη.

Και όσοι gay δεν ζούμε στην Αρμενία, σίγουρα σκεφτόμαστε το ίδιο πράγμα. Αν ζούσαμε εκεί;

Και εδώ που τα λέμε. Κι εμείς μπορούμε να κυκλοφορούμε χέρι-χέρι με όποιον θέλουμε; Να φορέσουμε ό,τι θέλουμε; Να δώσουμε ένα φιλί όταν χωριζόμαστε στο λεωφορείο το πρωί που πάμε στις δουλειές μας; Μήπως δεν έχουμε κρύψει με ποιον είμαστε ερωτευμένοι από την οικογένειά μας; Μήπως δεν «τσεκάρουμε» με ποιον είμαστε πριν μιλήσουμε ελεύθερα; Νιώθουμε απόλυτη ασφάλεια; Μήπως δεν έχουμε ακούσει τη λέξη «πουστάρα», επιταχύνοντας από συνήθεια το βήμα μας, χωρίς καν να αναφέρονται σε εμάς;

Δύο 15χρονια αγόρια έδωσαν ένα τελευταίο φιλί και πήδηξαν στο κενό. Ένα φιλί που δεν ήθελαν να τελειώσει ποτέ. Ίσως και να μην τελειώσει ποτέ.

Αν γεννιέσαι διαφορετικός από ό,τι έχει συνηθίσει ο κάθε ανόητος με παρωπίδες παραδοσιακός τύπος που πιστεύει αποκλειστικά και μόνο στο πατριαρχικό πρότυπο της αγίας οικογένειας, χωρίς να δέχεται τίποτα άλλο, κινδυνεύεις ακόμα με θάνατο -και όχι μόνο στην Αρμενία.

SHARE