fbpx Είδαμε την 4η σεζόν του La Casa De Papel και νιώθουμε σαν να φάγαμε ξαναζεσταμένο φαγητό | BOVARY
La casa de papel
La casa de papel
08|04|2020 15:02
SHARE
LA CASA DE PAPEL

Είδαμε την 4η σεζόν του La Casa De Papel και νιώθουμε σαν να φάγαμε ξαναζεσταμένο φαγητό


H ομάδα του Professor από το δημοφιλές «La Casa de papel» επέστρεψε όπως είχε υποσχεθεί για έναν ακόμα κύκλο. Αυτή τη φορά με εμφανώς μεγαλύτερο budget, για να αποδείξει πως τελικά τα λεφτά δεν είναι το παν.

Kι αυτό κυρίως γιατί όλα τα συστατικά που μας έκαναν να κολλήσουμε στον πρώτο κύκλο εδώ επαναλαμβάνονται με στοιχεία υπερβολής, καταργώντας κάθε ρεαλιστική επίφαση, φλερτάροντας έντονα με την σαπουνόπερα. Μιας και είμαστε πλέον σίγουροι ότι οι λύσεις του τρομερού Καθηγητή θα φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα η αγωνία και το σασπένς μειώνονται, αναγκάζοντας τους σεναριογράφους να καταφεύγουν σε ακρότητες προκειμένου να ανεβάσουν την αδρεναλίνη. Όμως οκτώ επεισόδια είναι πολλά, οπότε εκ των πραγμάτων αρχίζουν να καταφεύγουν στη συνταγή των ερωτικών σχέσεων, στα ψυχολογικά τραύματα και σε αμέτρητα flashback -πολύ περισσότερα από κάθε άλλη φορά.

Ο σκηνοθέτης Jesus Colmenar που έχει τώρα την ευκαιρία να κάνει μια παραγωγή παγκόσμιου βεληνεκούς προσπάθησε με νύχια και με δόντια να διατηρήσει τον ρυθμό και την ένταση, αλλά δυστυχώς η πλοκή τον αφήνει ακάλυπτο. Έτσι αυτή την τετάρτη σεζόν μπορείς κυριολεκτικά να την ξεκινήσεις από οποιοδήποτε επεισόδιο χωρίς να νιώθεις ότι έχεις χάσει κάτι σημαντικό.

Σε σύγκριση βέβαια με την απογοητευτική τρίτη, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί εμφανώς, όμως και πάλι η ληστεία, δηλαδή ο βασικός άξονας του σεναρίου, μένει στην άκρη και τη σκυτάλη παίρνουν πρόχειρες και άνευρες σκηνές, που πραγματεύονται τον ψυχισμό των ηρώων με εντελώς επίπεδο και αδιάφορο τρόπο. Γιατί ναι μεν οι σεναριογράφοι το έχουν με το αστυνομικό και τους γρίφους, αλλά όταν πρέπει να σηκώσουν τα μανίκια και να φτιάξουν ολοκληρωμένους και σύνθετους χαρακτήρες φαίνεται πως τα βρίσκουν σκούρα με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε τσιτάτα λαϊκής ψυχολογίας.

Η ματαιοδοξία του Παλέρμο, η εξουσιομανία της Τόκιο, το τραύμα του Ντένβερ, τα διλήμματα της Λισαβόνα, συναντιούνται βιαστικά με μια δραματική ανατροπή, που θέλει να μας κάνει να βουρκώσουμε, δοκιμάζοντας τις αντοχές μας. Οπότε το ενδεχόμενο ενός πέμπτου κύκλου, δεν δημιουργεί καμία απολύτως προσδοκία, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι οι δοκιμασμένες συνταγές δεν φέρνουν αποτελέσματα. Αυτό μάλλον που χρειάζονται οι υπεύθυνοι είναι να ανακαλύψουν αυτό το κάτι διαφορετικό, που θα έδινε νέα πνοή στη σειρά ή να αποφασίσουν να την τελειώσουν γρήγορα, πριν χάσει εντελώς το ενδιαφέρον της.

SHARE