fbpx Τι μας δίδαξε η ζωή στην καραντίνα -Τέσσερις συνήθειες που καλό είναι να ακολουθήσουμε και μετά | BOVARY
Καραντίνα άσκηση
Η εποχή του εγκλεισμού/Φωτογραφία: Shutterstock
28|04|2020 09:45
SHARE
QUARANTINE

Τι μας δίδαξε η ζωή στην καραντίνα -Τέσσερις συνήθειες που καλό είναι να ακολουθήσουμε και μετά


Η καραντίνα είναι μια δοκιμασία για όλους, όμως μέσα σε αυτή τη νέα καθημερινότητα αναγκαστήκαμε να υιοθετήσουμε έναν καινούριο τρόπο ζωής, που τελικά έχει και πολλά θετικά. Μικρές συνήθειες που αν τις διατηρούμε και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων θα δούμε σημαντική βελτίωση σε κάθε τομέα.

Διατροφή

Περνώντας χρόνο στο σπίτι πειραματιστήκαμε με καινούργιες συνταγές, κάποιοι που δεν έμπαιναν στην κουζίνα απέκτησαν δεξιότητες και κυρίως συνειδητοποίησαν την αξία του να φτιάχνεις μόνος σου το φαγητό σου. Με την επιστροφή μας στην κανονικότητα, δεν χρειάζεται να παραμελήσουμε αυτή την καθημερινή συνήθεια, ακόμα κι αν ο χρόνος είναι πιεστικός. Θα έχετε καταλάβει πως τελικά δεν είναι τόσο δύσκολο ούτε απαιτητικό το να ετοιμάσεις ένα ωραίο γεύμα. Και χρήματα εξοικονομείς, και τις πρώτες ύλες μπορείς να επιλέξεις με προσοχή και κυρίως να πάρεις την ικανοποίηση ότι φροντίζεις τον εαυτό σου και τους αγαπημένους σου.

Μετακίνηση νούμερο 6

Όλοι λίγο έως πολύ -ακόμα κι αυτοί που δεν εγκατέλειπαν τον καναπέ τους- βγήκαμε έξω, είτε για να περπατήσουμε είτε για να τρέξουμε. Συν ότι πολλοί υιοθετήσαμε κάποια μορφή άσκησης, την οποία μπορούμε να κάνουμε από το σπίτι. Ανακαλύψαμε ενδιαφέροντα βιντεάκια που μας δίνουν κατευθύνσεις και κυρίως βρήκαμε τον τρόπο να κρατήσουμε σε καλή κατάσταση το σώμα μας, ακόμα και σε συνθήκες εγκλεισμού. Η άρση των περιοριστικών μέτρων δεν θα έπρεπε να μας κάνει να ξεχάσουμε αυτή τη συνήθεια που βοηθά όχι μόνο την υγεία μας αλλά και την ψυχολογική μας κατάσταση. Πάντα μπορούμε να βρούμε λίγο χρόνο για να περιπλανηθούμε στη γειτονιά και να χαζέψουμε γωνιές που άλλοτε δεν δίναμε σημασία, να παρατηρήσουμε ένα παλιό νεοκλασικό που στέκει εγκαταλελειμμένο ή να δοκιμάσουμε ένα καινούργιο πρόγραμμα γυμναστικής -δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

Φιλαναγνωσία

Οι εκδότες υποστηρίζουν πως αν και η αγορά του βιβλίου έχει υποστεί τριγμούς, αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των αναγνωστών που εκτίμησαν τα πολύτιμα ταξίδια ενός καλού βιβλίου. Ψάχνοντας τα ράφια της βιβλιοθήκης ίσως κι εσείς ανακαλύψατε μικρούς θησαυρούς και χαθήκατε στον κόσμο ενός συγγραφέα, που σας βοήθησε να αποδράσετε για λίγο από τα προβλήματα και τις αρνητικές σκέψεις. Μετά την καραντίνα δεν υπάρχει λόγος να ξεχάσουμε ποιος μας έκανε συντροφιά τις δύσκολες ώρες. Οπότε φροντίστε να εντάξετε σε καθημερινή βάση την ανάγνωση, ακόμα και λίγων σελίδων. Θα δείτε πως σύντομα δεν θα υπάρχει καμιά δικαιολογία που θα σας κρατήσει μακριά από αυτή την πνευματική διαδρομή, που μόνο δώρα έχει να σας προσφέρει.

Επικοινωνία

Η τεχνολογία όλη αυτή την περίοδο μας έφερε πιο κοντά: βιντεοκλήσεις και συζητήσεις ακόμα και με φίλους που είχαμε καιρό να ακούσουμε δίνουν και παίρνουν. Η ανάγκη να ακούσεις τον άλλον, να μάθεις αν είναι καλά, να τον στηρίξεις και να σε στηρίξει είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Αυτή η επικοινωνία, έστω και χωρίς φυσική επαφή, έχει καταλυτική επίδραση στην ψυχολογία μας. Όταν λοιπόν επανέλθουμε στους ρυθμούς μας, δεν χρειάζεται να ξεχνάμε μέσα στο τρέξιμο και στο άγχος όλους αυτούς τους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα μας αυτόν τον καιρό. Μάλιστα όταν θα έχουμε τη δυνατότητα να τους συναντήσουμε, τότε πρέπει να εκμεταλλευτούμε και να απολαύσουμε την ευκαιρία αυτής της συνεύρεσης στο έπακρο.

Αλληλεγγύη

Μέσα στην πανδημία θυμηθήκαμε μια λέξη ξεχασμένη -την αλληλεγγύη- και συνειδητοποιήσαμε πόσο σημαντικό είναι να νοιαζόμαστε για τον διπλανό, αφού τελικά όλοι είμαστε κρίκοι μιας αλυσίδας. Πέρα από τις συλλογικές προσπάθειες που γίνονται για το κοινό καλό και τη στήριξη ανθρώπων που πλήττονται περισσότερο, ο καθένας ιδιωτικά άρχισε να σκέφτεται περισσότερο τον γείτονά του. Πολλοί χτύπησαν τις πόρτες των ηλικιωμένων για να τους ρωτήσουν αν θέλουν να τους πάρουν κάτι από το σουπερμάρκετ ή να τους κεράσουν ένα κομμάτι από το γλυκό που έφτιαξαν, άλλοι προμηθεύτηκαν ξηρά τροφή για να φροντίσουν τα αδέσποτα τους δρόμου τους, κάποιοι πήραν μέρος σε φιλανθρωπικές δράσεις -μοίρασαν φαγητό, έφτιαξαν μάσκες- και όλοι μάθαμε να ρωτάμε με ενδιαφέρον πραγματικό τον άλλο τι κάνει. Σκεφτείτε πόση αγάπη πήραμε ακόμα και από αγνώστους, θυμηθείτε το αίσθημα πληρότητας που νιώσατε ακούγοντας μια καλή κουβέντα και κάντε κομμάτι της ζωής σας αυτή την καλοσύνη και τη θετική ενέργεια, που μας δίδαξε ο κορωνοϊός.

SHARE