ΑΡ
ΑΡ
WOMEN’S POWER

Women’s March: Χιλιάδες γυναίκες στο δρόμο για έναν πολύ σημαντικό λόγο


Χιλιάδες γυναίκες στην Αμερική και στον υπόλοιπο κόσμο βγήκαν στους δρόμους και φέτος για το Women’s March, ένα χρόνο μετά την πρώτη εκδήλωση κατά της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Διαδήλωσαν σε πολλές αμερικανικές πόλεις, με παράλληλες πορείες σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική, μετατρέποντας την εκδήλωση σε παγκόσμιο γεγονός. 

Πέρυσι, οι πορείες αποτέλεσαν μια κραυγή εναντίον της εκλογής Τραμπ ενώ ζητούσαν ισότητα στους μισθούς μεταξύ των δύο φύλων. Ωστόσο, φέτος μετατράπηκε με παγκόσμιο πολιτικό συλλαλητήριο αλλά και διαμαρτυρία υπέρ των γυναικών.

AP
AP

Πολλές δημοφιλείς γυναίκες έβγαλαν εμπνευσμένους λόγους, κυρίως για τη σεξουαλική παρενόχληση που υφίστανται στην εργασία, στο πλαίσιο των κινημάτων #MeToo και #TimesUp

AP
AP

Η Viola Davis μίλησε στο Λος Άντζελες για τα δικαιώματα των γυναικών. Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός μίλησε «για το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να αναπνέει».«Δεν μιλάω μόνο για τις Me Too, γιατί και γω ήμουν Me Too, γιατί όταν σήκωσα το χέρι μου, γνώριζα για όλες τις γυναίκες που σιωπούν. Οι γυναίκες που είναι χωρίς πρόσωπο. Οι γυναίκες που δεν έχουν χρήματα, συγκρότηση και αυτοπεποίθηση για να σπάσουν τη σιωπή τους που έχει ριζώσει στη ντροπή και στο στίγμα της επίθεσης», τόνισε στον παθιασμένο λόγο της. 

Στο Λος Άντζελες μίλησε η ηθοποιός Natalie Portman για τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε κατά τους πρώτους της ρόλους, σε ηλικία μόλις 13 ετών. «Άνοιξα το πρώτο γράμμα θαυμαστών και διάβασα μια φαντασίωση βιασμού που έγραψε ένας άνδρας», είπε χαρακτηριστικά. «Οι κριτικοί ταινιών μιλούσαν για το στήθος μου που μεγάλωνε», πρόσθεσε η γνωστή ηθοποιός. Μάλιστα, από τη συνεχή «σεξουαλικοποίηση», απέρριψε ρόλους που επικεντρώνονταν στην σεξουαλικότητά της. «Έδωσα έμφαση στο πόσο σχολαστική και σοβαρή ήμουν και ντυνόμουν κομψά. Έχτισα μια φήμη ότι είμαι σεμνότυφη και συντηρητική στην προσπάθειά μου να νιώσω ότι το σώμα μου είναι ασφαλές και η φωνή μου ακούγεται. Ένιωσα την ανάγκη να καλύψω το σώμα μου για να στείλω ένα μήνυμα: Ότι αξίζω ασφάλεια και σεβασμό», τόνισε. Από τα πιο μικρά σχόλια μέχρι τις πιο απειλητικές δηλώσεις, όλα βοήθησαν στο να ελέγχω τη συμπεριφορά μου σε ένα περιβάλλον σεξουαλικής τρομοκρατίας», κατέληξε στον δυνατό της λόγο. 

Ηχηρό μήνυμα κατά της σεξουαλικής εκμετάλλευσης έστειλε και η Scarlett Johansson, στηρίζοντας το κίνημα Τime’s up. Στην ομιλία της μίλησε κυρίως για τον συνάδελφό της Τζέιμς Φράνκο, ο οποίος κατηγορείται από πέντε γυναίκες για σεξουαλική επίθεση. «Έχω μπερδευτεί. Πώς μπορεί κάποιος δημόσια να στηρίζει έναν οργανισμό που βοηθά θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης ενώ κατ’ ιδίαν επιτίθεται σε άτομα που δεν έχουν εξουσία;», αναρωτήθηκε με καυστικό τρόπο. «Θέλω πίσω την καρφίτσα μου», πρόσθεσε, αναφερόμενη στην καρφίτσα του Time's Up, που φορούσε ο Φράνκο στην απονομή των Χρυσών Σφαιρών στις 7 Ιανουαρίου.

Με τους δυνατούς τους λόγους, οι γνωστές ηθοποιοί έδωσαν δύναμη σε χιλιάδες γυναίκες που πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας και όχι μόνο, δεν έχουν όμως τη δυνατότητα ή την ευκαιρία να μιλήσουν γι’ αυτό.

AP
AP