AP Images
AP Images
50 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΩΤΑΣ

Πολ Νιούμαν - Τζόαν Γούντγουορντ: Ενας έρωτας που κράτησε 50 χρόνια


Δεν είναι πολλά τα λαμπερά ζευγάρια του Χόλιγουντ (στην πραγματικότητα μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού) που ζουν ευτυχισμένα, μετρώντας πολλές δεκαετίες κοινού βίου. 

Μέσα όμως σε αυτά και κόντρα σε όλες τις προβλέψεις της ανθρωποφαγικής βιομηχανίας, ο Paul Newman και η Joanne Woodward έζησαν μαζί 50 ολόκληρα χρόνια. Ενας έρωτας με διάρκεια, πολλή αγάπη, επιθυμία, σεβασμό, υπομονή. Δύο λαμπεροί νέοι, δύο εξαιρετικοί ηθοποιοί, δύο άνθρωποι που έζησαν λιτά και αφοσιώθηκαν σε φιλανθρωπίες.

«Οι άνθρωποι μένουν παντρεμένοι επειδή το θέλουν, όχι επειδή οι πόρτες είναι κλειδωμένες», είπε κάποτε ο Νewman. Εκτός αυτού, όλες έχουμε νιώσει αυτή τη σπίθα ζήλιας στο περίφημο quote του ηθοποιού: «Εχω μπριζόλα στο σπίτι. Γιατί πρέπει να βγω για χάμπουργκερ;».

Είναι γεγονός πως, αν κοιτάξουμε παλιές, ασπρόμαυρες φωτογραφίες, θα δούμε την αγάπη του Paul Newman και της Joanne Woodward να είναι εκεί, ορατή και ζωντανή, σαν να στέκεται μπροστά μας. Το ζευγάρι έμεινε μαζί μέχρι το θάνατο του Paul Newman το 2008. Η Joanne, αποφάσισε τότε να φύγει από το προσκήνιο και οι τρεις κόρες του ζευγαριού βρίσκονται δίπλα στη μητέρα τους υποστηρίζοντας αυτή της την απόφαση. 

Οταν γνώρισε για πρώτη φορά τη Woodward το 1953, ο Newman ήταν ακόμα παντρεμένος με την πρώτη σύζυγό του, Jackie Witte, με την οποία είχε κάνει τρία παιδιά.

Ο όμορφος 28χρονος έκανε το ντεμπούτο του στο Broadway στο θεατρικό έργο «Picnic». Ήταν μια ζεστή Αυγουστιάτικη ημέρα και η 22χρονη Joanne Woodward, αντικαταστάτρια στην παράσταση, φορώντας ψηλά τακούνια, βαρύ κοστούμι και ένα ζευγάρι γάντια, άρχισε να ιδρώνει. Στην αναζήτηση λίγης δροσιάς, μπήκε στο κλιματιζόμενο γραφείο του ατζέντη της. Εκεί είδε για πρώτη φορά τον Νewman. Ηταν «σαν να έβλεπα διαφήμιση παγωτού», είπε αργότερα στην Today. Με το τέλεια ραμμένο κοστούμι του, αυτά τα γαλάζια μάτια που σύντομα θα γίνονταν σημείο αναφοράς, με υπέροχα πυκνά μαλλιά και ούτε μια σταγόνα ιδρώτα. Αλλά η Woodward δεν εντυπωσιάστηκε. Στην πραγματικότητα, σκέφτηκε: «Σχεδόν αηδιαστικό». Γι’ αυτήν, ο Νewman ήταν «απλά ένα όμορφο πρόσωπο».

Από την άλλη πλευρά, ο 28χρονος Αμερικανός γοητεύτηκε από την όμορφη ξανθιά που καταγόταν από το Thomasville της Georgia. «Ηταν σύγχρονη και ανεξάρτητη, ενώ ήμουν ντροπαλός και λίγο συντηρητικός. Χρειάστηκε πολύς χρόνος για να την πείσω ότι δεν ήμουν τόσο βαρετός όσο φαινόμουν», αναφέρεται στο βιβλίο Paul Newman: Μια ζωή.

AP Images
AP Images

Το timing ήταν επίσης ένα ζήτημα. Ο Paul Newman ήταν ήδη παντρεμένος, και η Woodward δεν ήθελε να διαλύσει μια οικογένεια. Παρ 'όλα αυτά έγιναν φίλοι και διατηρούσαν επαφή. Ωστόσο, το 1957 επανασυνδέθηκαν, καθώς και οι δύο συμμετείχαν στην ταινία «The Long, Hot Summer» και η χημεία ήταν αδιαμφισβήτητη, εντός και εκτός οθόνης.

Οταν ζήτησε από την Witte διαζύγιο, εκείνη δεν του το αρνήθηκε. Ο Newman και η Woodward δεν έχασαν καιρό. Παντρεύτηκαν στο Λας Βέγκας στις 29 Ιανουαρίου του 1958 και πέρασαν το μήνα του μέλιτος στο Connaught Hotel στο Λονδίνο.
Παρά τη νέα του ευτυχισμένη ζωή, ο Newman αισθανόταν ενοχές που άφησε την πρώτη του γυναίκα. «Θα το φέρω βαρέως για το υπόλοιπο της ζωής μου», αναφέρεται στη βιογραφία του, Paul Newman: Μια ζωή.

AP Images
AP Images

Με τη νέα του πια σύζυγο, αποφάσισαν να απολαύσουν το γάμο τους και το νέο ξεκίνημα, σε μια αγροικία του 18ου αιώνα στο Connecticut. «Είναι πολύ όμορφος και πολύ σέξι και όλα αυτά, αλλά αυτό που τελικά απομένει είναι να έχεις κάποιον να σε κάνει να γελάς», είχε πει στο Today η Joanne Woodward. «Και σίγουρα ο Paul με κάνει να γελάω». Ο Newman εν τω μεταξύ, απέδωσε την επιτυχία του γάμου σε «έναν συνδυασμό επιθυμίας και σεβασμού, υπομονής και αποφασιστικότητας».

Οι ηθοποιοί πρωταγωνίστηκαν σε δύο ακόμα ταινίες μαζί, στο «Paris Blues» το 1961 και στο «Mr. and Mrs. Bridge» το 1990. Εκαναν μαζί τρεις κόρες, την Elinor "Nell" Newman, τη Melissa "Lissy" Newman και την Claire "Clea" Olivia Newman. Το 1968 ο Newman σκηνοθέτησε τη σύζυγό του στην ταινία «Rachel Rachel», για την οποία η Joanne κέρδισε τη δεύτερη από τις τέσσερις συνολικά υποψηφιότητες για Όσκαρ (Κέρδισε το Όσκαρ το 1958 για τα Τρία πρόσωπα της Εύας). Ο Newman πήρε το δικό του Όσκαρ το 1987, για το «Χρώμα του χρήματος».

AP Images
AP Images

Εκτός οθόνης, το ζευγάρι συμμετείχε ενεργά σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, κυρίως στο ίδρυμα του ίδιου του Newman, το οποίο «γεννήθηκε» όταν ο ηθοποιός και ο συγγραφέας A.E. Hotchner άρχισαν αν φτιάχνουν ντρέσινγκ σαλάτας (ναι καλά διαβάζετε) για τους φίλους τους.

Ηταν τόσο δημοφιλείς οι ντρέσινγκ που αποφάσισαν να τις κάνουν επιχείρηση. «Ας τα δώσουμε όλα σε εκείνους που τα χρειάζονται!» είπε ο Newman. Σύντομα η εκπληκτική αυτή επιχείρηση αναπτύχθηκε κι άλλο πουλώντας σάλτσες ζυμαρικών, ποπ κορν και άλλα προϊόντα, με το 100% των εσόδων να πηγαίνει σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς (έχουν δοθεί πάνω από 485 εκατομμύρια δολάρια μέχρι σήμερα). Ο Newman που λάτρευε τους αγώνες αυτοκινήτων, έγινε παράλληλα ένας πολύ επιτυχημένος οδηγός.

AP Images
AP Images

Τα πράγματα μπορεί να μην ήταν πάντα τέλεια. Σύμφωνα με τους New York Times το ζευγάρι παραδέχθηκε ότι ο γάμος του είχε ups & downs κατά περιόδους. Ο Newman φημολογείται ότι κάποια στιγμή έκανε μια εξωσυζυγική σχέση, καθώς και ότι του «άρεσε η μπύρα» λίγο παραπάνω (παρά το γεγονός ότι ήταν ακτιβιστής κατά του αλκοόλ και των ναρκωτικών λόγω του τραγικού θανάτου του γιου του από υπερβολική δόση το 1978). Αλλά η γενική εικόνα του Newman και της Woodward ήταν η εικόνα ενός ευτυχισμένου ζευγαριού.

Οσοι τους γνώρισαν υποστηρίζουν ότι οι δυο τους αγαπήθηκαν βαθιά. Αληθινά. Τρυφερά.

Ο Paul Newman πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα το 2008, ήταν 83 ετών. Λίγο νωρίτερα γιόρτασε με την Woodward 50 χρόνια γάμου - μια χρυσή επέτειο για το χρυσό ζευγάρι του Χόλιγουντ.