Lisa Vavouri
Lisa Vavouri
YUM GUILT FREE

Η Λίζα Βαβούρη φτιάχνει φρέσκα, ωμά γλυκά χωρίς ζάχαρη για να μην έχεις καμία ενοχή στην απόλαυση


Τον Σεπτέμβριο του 2016, ξεκίνησε να ψάχνει συνταγές για γλυκά και σνακ χωρίς ζάχαρη, για να μπορεί η οικογένειά της να τρώει κάτι τα απογεύματα, την ώρα της ομαδικής λιγούρας.

«Πάντα τρώγαμε υγιεινά στο σπίτι… με το γλυκό είχαμε πρόβλημα!» μου λέει η Λίζα Βαβούρη, η οποία φτιάχνει τα πιο απίθανα ωμοφαγικά γλυκά χωρίς ζάχαρη που έχω δοκιμάσει -να μου πεις έχεις δοκιμάσει κι άλλα; Όχι, αλλά έχω δοκιμάσει τα κανονικά. Και της Λίζας είναι ένα level παραπάνω σε γεύση. 

Να σας πω καταρχάς πώς έμαθα για τα γλυκά της Λίζας, γιατί έχει κι αυτό τη σημασία του. Την ημέρα των γενεθλίων μου, έτυχε να βρεθώ στο event του σχεδιαστή Γιώργου Ελευθεριάδη, στο Κολωνάκι, για την καλοκαιρινή του συλλογή (η οποία παρεμπιπτόντως είναι υπέροχη! Βαμβάκι, μετάξι, αραχνοΰφαντα υφάσματα, σε τολμηρές, άνετες γραμμές). Είχε προηγηθεί ένα μικρό σουαρέ με τα κορίτσια στο γραφείο κι έτσι ο δίσκος με τα γλυκά στο τραπέζι, με άφησε παγερά αδιάφορη. Μέχρι τη στιγμή που η συνεργάτιδά μου η Όλγα, κορίτσι καλλίγραμμο, με τα μπαλέτα  και τις προπονήσεις και τα όλα του, φλέρταρε έντονα με αυτά τα στρογγυλά γλυκάκια πάνω στον δίσκο, λέγοντάς μου ότι ΠΡΕΠΕΙ να τα δοκιμάσω! Χωρίς, ωφείλω να ομολογήσω, πολύ όρεξη έπιασα ένα σοκολατένιο μπαλάκι και το έβαλα στο στόμα μου. Αν και το ένιωσα συμπαγές, η υφή του ήταν βελούδινη, ενώ η γεύση, μου προκάλεσε πολλαπλούς γευστικούς οργασμούς. Φυστίκι, τζαντούγια, σοκολάτα... Oh my God! Τι ακριβώς έτρωγα; Κύματα γεύσεων με χτυπούσαν μέχρι που εξαφανίστηκε εντελώς το γλυκό... Ο σχεδιαστής που έτυχε να δει την έκπληξή μου, έσπευσε να μου πει ότι τα γλυκά τα φτιάχνει μια φίλη του και μου έδωσε ένα βαζάκι για να πάρω μαζί μου.

Τα υπόλοιπα ήταν απλά διαδικαστικά. Βρήκα τη Λίζα και της ζήτησα να μου μιλήσει για τα σούπερ νόστιμα γλυκά της που δεν περιέχουν ίχνος ζάχαρης.

«Ανακάλυψα κάτι που ήταν ήδη πολύ γνωστό στο εξωτερικό τα μπαλάκια πρωτεΐνης και ενέργειας. Στη συνέχεια άρχισα να φτιάχνω και μπάρες και τελευταία και γλυκά. Όλα είναι ωμά και έχουν ως βάση ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. 
Στην αρχή δοκίμασα όλους τους καρπούς, σε όλους τους συνδυασμούς μέχρι να καταλήξω τελικά κυρίως στα cashews, τα αμύγδαλα, και τα φιστίκια Αιγίνης. Έγινα η καλύτερη πελάτισσα των βιολογικών. Καθόμουν με τις ώρες να ψάχνω τις πιο περίεργες σκόνες με τα πιο περίεργα ονόματα. Έχω παραγγείλει σκόνες μέχρι και από την Αυστραλία… Σκληροπυρηνικές γεύσεις για δυνατούς ουρανίσκους…Πλέον έχω καταλήξει σε πιο απλούς συνδυασμούς με βασιλικούς χουρμάδες και σύκα καθώς επίσης αποξηραμένα φρούτα όπως μήλο, φράουλα, mango, raspberry, blueberry. Χρησιμοποιώ πολύ καρύδα τριμμένη, ωμό οργανικό κακάο, αμυγδαλοβούτυρο και φυστικοβούτυρο που φτιάχνω μόνη μου. Από γλυκαντικές ουσίες φυσικές πάντα, προτιμώ τον σφένδαμο (το πιο αγαπημένο μου) και το μέλι. Πολύ λιγότερο την βύνη ρυζιού και τελευταία την αγαύη».

«Πρώτη απ’ όλους έπρεπε να δοκιμάσει φυσικά η κόρη μου… Αλλά είπαμε, τα πρώτα ήταν πολύ σκληροπυρηνικά… έπρεπε να έχεις θάρρος για να τα δοκιμάσεις» μου λέει η Λίζα όταν τη ρωτάω ποιος τα δοκίμασε πρώτος.

«Στην αρχή δεν είχα ιδέα, ούτε από ποσότητες, ούτε από κόστος… Σχεδόν κάθε μέρα έφτιαχνα και από κάτι καινούργιο! Και σε ποσότητες! Και φυσικά όλα αυτά έπρεπε να καταναλωθούν… έτσι άρχισα να τα μοιράζω σε φίλους και γνωστούς. Είχα πάντα και την τρέλα της φωτογραφίας και άρχισα να τα φωτογραφίζω και να τα ανεβάζω στο Instagram στο @yumguiltfree αποκτώντας με τον καιρό τους απαραίτητους followers…»

«Μαθαίνοντας σιγά σιγά τα υλικά, τις σωστές αναλογίες και τις γεύσεις, κατέληξα να φτιάχνω συγκεκριμένα είδη τα οποία είχαν πλέον φανατικό κοινό! Τον Απρίλιο του 2017, ξεκίνησα να συνεργάζομαι με το εργαστήριο ενός από τα μεγαλύτερα μαγαζιά ξηρών καρπών στη Γλυφάδα, όπου μέχρι και σήμερα φτιάχνω για αυτούς, τα πιο ιδιαίτερα και υγιεινά μπαλάκια και μπάρες. Ξαφνικά, όλο αυτό το χόμπι άρχισε να έχει ανέλπιστη ζήτηση και από μόνο του άρχισε να εξελίσσεται σε κάτι πολύ περισσότερο». 

Lisa Vavouri
Lisa Vavouri

«Η φιλοσοφία τους βασίζεται στο ότι είναι ωμά και φρέσκα. Οι πρώτες ύλες έρχονται από σωστούς παραγωγούς και προμηθευτές και είναι εντελώς αγνές. Μπορεί σε πρώτη ματιά να απουσιάζει η ζάχαρη, η τεχνητή ζάχαρη, αλλά η βάση τους θα είναι σχεδόν πάντα βασιλικός χουρμάς ή σύκο, που από μόνα τους είναι απίστευτα γλυκά ενώ σε κάποια από αυτά θα υπάρχει επίσης είτε σφένδαμος, είτε μέλι. Η αλήθεια είναι πως είναι ένα προϊόν αρκετά γυναικείο… Έχει χαμηλές θερμίδες, είναι υγιεινό, έχει μεγαλύτερη απήχηση σε γυναίκες που προσέχουν κυρίως την διατροφή τους, θέλουν να είναι fit. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άντρες που τρελαίνονται για αυτά! Δεν είναι ένα προϊόν εύκολο… λες υγιεινό και σε κοιτάνε στραβά… μέχρι να το δοκιμάσουν!»

Πόσο εύκολο είναι να είσαι επιχειρηματίας στην εποχή μας, ρωτάω τη Λίζα... «Έχει ακόμα πολύ δρόμο, είναι ακόμα πολύ αρχή. Και είναι και μια εποχή όπου οτιδήποτε καινούργιο ξεκινάει, είτε είναι γυναίκα είτε άντρας από πίσω, έχει πολλές δυσκολίες να αντιμετωπίσει».

Lisa Vavouri
Lisa Vavouri

Χωρίς να δαιμονοποιούμε τη ζάχαρη, όλοι γνωρίζουμε για τις επιπτώσεις της στην υγεία. Είμαστε ως λαός αρκετά συνειδητοποιημένος πιστεύεις ώστε να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε άλλες γλυκαντικές ουσίες όπως πχ μέλι ή σιρόπι αγαύης; ρωτάω τη Λίζα

«Πιστεύω ότι σιγά σιγά αρχίζει και αλλάζει η νοοτροπία των Ελλήνων σε πολλά πράγματα, μέσα σε αυτά είναι σίγουρα και το να προσέχουν περισσότερο τη διατροφή τους. Αν και λέξεις όπως υγιεινό, χαμηλοθερμιδικό και κυρίως ωμό, προκαλούν αντιδράσεις σε πολλούς, υπάρχει μεγάλη μερίδα ανθρώπων που θέλει να ακούσει, να δοκιμάσει, να πειραματιστεί με νέες γεύσεις και προτάσεις. Το μέλι είναι πιο εύκολο να το βάλουμε στη διατροφή μας, είναι γνωστό και οικείο, το σιρόπι σφενδάμου, της αγαύης, η βύνη ρυζιού είναι πιο άγνωστα ακόμα αλλά αξίζει να τα δοκιμάσει κανείς και να μάθει για τα οφέλη τους».

Lisa Vavouri
Lisa Vavouri

«Για τα YUM guilt free εύχομαι όλο και περισσότερος κόσμος να τα δοκιμάσει, να τα αγαπήσει και να αρχίσει να αλλάζει η θεωρία πως οτιδήποτε υγιεινό είναι αυτομάτως άνοστο και άγλυκο. Η ισορροπημένη, σωστή και υγιεινή διατροφή μπορεί να είναι εξίσου νόστιμη και μερικές φορές ακόμα και πιο γλυκιά! Αυτή τη στιγμή τα προϊόντα μου υπάρχουν στην Βούλα, στη Γλυφάδα, στην Ηλιούπολη και στην Κηφισιά σε επιλεγμένα μαγαζιά. Στα όνειρά μου δεν υπάρχουν σύνορα…»

Προσωπικές παραγγελίες γίνονται μέσω email στο yumguiltfree@gmail.com και μέσω Instagram στο @yumguiltfree