Η Λητώ Λάμα έκρυψε όλο το φως της Ελλάδας στα φουλάρια της | 0 bovary.gr
Η Λητώ Λάμα έκρυψε όλο το φως της Ελλάδας στα φουλάρια της | 0 bovary.gr
ΛΗΤΩ ΛΑΜΑ

Η Λητώ Λάμα έκρυψε όλο το φως της Ελλάδας στα φουλάρια της


«Αν η Γυναίκα ήταν φουλάρι, θα ήταν μεταξωτό». Τα φουλάρια που σχεδιάζει η Λητώ Λάμα είναι μικρά έργα τέχνης. Με χρώμα ελληνικό. Το λέει, άλλωστε και το όνομά τους: «Cyclades». Η ταλαντούχα Λητώ ζει στο Λονδίνο. Η Ελλάδα, όμως, είναι το κομμάτι του κόσμου που αποτελεί τον πυρήνα του σχεδιαστικού της όραματος και είναι πηγή έμπνευσης για εκείνη. Η σχεδιάστρια εξηγεί στη BOVARY την φιλοσοφία πίσω από τις δημιουργίες αλλά και πώς κατάφερε να δώσει πνοή στο όνειρό της και το εγχείρημά της να στεφθεί με επιτυχία.

«Μεγάλωσα στη Αθήνα. Eίμαι μισή Ελληνίδα από την πλευρά της μητέρας μου και Θιβετιανή απο την πλευρά του πατέρα μου. Σπούδασα ξενοδοχειακά και διοίκηση επιχειρήσεων και μελέτησα σχέδιο και ζωγραφική με την μητέρα μου και την γιαγιά μου, που είναι και οι δυο ζωγράφοι. Αποφάσισα να σχεδιάζω φουλάρια γιατί μου άρεσε η μόδα και ειδικά τα φουλάρια, ως αξεσουάρ. 

Φοράω φουλάρια με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και τα έπαιρνα πάντα ως δώρο πολυτελείας στον εαυτό μου, σε φίλες και σε συγγενικά μου πρόσωπα: είναι ευκολοφόρετα, διαχρονικά και δεν χρειάζεται να ξέρεις τι νούμερο φορά ο άλλος, για να του το κάνεις δώρο. 

Η λέξη «Cyclades», για μένα, αντιπροσωπεύει κατι οικογενειακό, μοντέρνο, κλασικό και μυθικό με ιστορία.

Αναζητούσα κάτι το διαφορετικό σε όλους τους οίκους που βγάζουν φουλάρια στο Λονδίνο αλλα δεν έβρισκα κάτι καινούργιο και διαφορετικό που να μην το έχω ήδη ή που να μη μοιάζει με ό,τι βλεπω να φοράνε στον δρόμο. Σκεφτήκα να σχεδιάσω κάτι φρέσκο αλλά και κλασικό και μοντέρνο, όπως θα μου άρεσε εμένα. Με ελληνικό στοιχείο. Κάπως έτσι γεννήθηκαν τα «Cyclades».

Photo: Κατερίνα Αυγερινού
Photo: Κατερίνα Αυγερινού

Τα ονόμασα «Cyclades» γιατί παρατήρησα οτι η γιαγιά μου, η Γιάννα Περσάκη, που ήταν εξαιρετική ζωγραφος και κεραμίστρια υπέγραφε τα κεραμικά της με την λέξη «Κυκλάδες» από κάτω.

Όταν είδα το όνομα με άγγιξε και ήθελα να το χρησιμοποιήσω με κάποια μορφή.

Έχουμε ιδιαίτερη σχέση με τις Κυκλάδες, κάθε καλοκαίρι πηγαίναμε στη Σύρο. Πάντα θαύμαζα την κυκλαδική τέχνη για το πόσο απλή αλλά και μοντέρνα ήταν και είναι, μέχρι και σήμερα. Η λέξη «Cyclades», για μένα, αντιπροσωπεύει κατι οικογενειακό, μοντέρνο, κλασικό και μυθικό με ιστορία.

Πηγές έμπνευσης για μένα είναι τα ταξίδια, η φύση, η ζωγραφική, η ιστορία, η μυθολογία, οι αρχαίες τέχνες και οι άνθρωποι γύρω μου. Πολλές φορές, κοιτάω μια κοπέλα και μου έρχονται ιδέες για το τι θα της ταίριαζε. 

Τα «Cyclades» μπορεί να τα αναγνωρίσει κάποιος από τα χρώματα και από τα σχέδια.

Αν παρατηρήσει κάποιος τα φουλάρια θα μάθει έναν μύθο ή πληροφορίες για την Ελλάδα, αφού κάθε κουτί περίεχει ιστορία και την διαβαζει ο παραλήπτης. Τα περισσότερα σχέδια στα φουλάρια είναι επηρεασμένα από την αρχαία ελληνική τέχνη: για παράδειγμα το φουλάρι «Έρωτας» έχει ως κύριο πρωταγωνιστή τον θεό Έρωτα ενώ το φουλάρι «Σειρήνες» που δείχνει ένα καράβι με ναύτες και σειρήνες.

Μου αρέσει πολύ το Λονδίνο. Είναι ένα σημαντικό οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο, αρκετά κοντά στην Ελλάδα. Αποφάσισα να μείνω μετά τις σπουδές για καριέρα, αφού το πτυχίο μου ήταν βρετανικό και είχα πολλούς οικογενειακούς και προσωπικούς φίλους στην πόλη.

Ο χρόνος κυλάει γρήγορα εδώ. Η Αγγλία έχει αρκετά μεγάλη νεανική επιχειρηματικότητα, ειδικά στο κομμάτι της τεχνολογίας και της μόδας. Η προσβασιμότητα σε άλλες χώρες για μια επιχείρηση είναι καλή, αφού μπορείς να ταξιδεύεις πιο γρήγορα και εύκολα και μπορείς να γνωρίζεις μελλοντικούς συναδέλφους, συνεργάτες ή πελάτες από αλλες χώρες που θα σε φέρουν σε επαφή με την ευρύτερη αγορά.

Aν η Γυναίκα ήταν φουλάρι, θα ήταν μεταξωτό. 

Ακούμε πολύ θετικά σχόλια για τα φουλάρια και χαιρόμαστε ιδιαίτερα. Μας λένε, συνήθως, ότι η ποιότητα και η συσκευασία ειναι εξαιρετική, ότι τα χρώματα και τα σχέδια είναι πολύ ωραία και ότι είναι δυσκολο να διαλέξουν μόνο ένα. Το να δημιουργήσει κάποιος ένα αξεσουάρ είναι σχετικά εύκολο, εάν υπάρχει χρόνος και η θέληση. Το δύσκολο είναι να είναι καλαίσθητο, με καλή ποιότητα και να υπάρχει καλή όμαδα απο πίσω για διαχείριση παραγωγής, οικονομικών, μάρκετινγκ και πωλήσεων.

Όλα αυτά τα στοιχεία είναι απαραίτητα για να μπορέσει να βγει κάτι στην αγορά. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Ευτυχώς, λόγω τεχνολογίας, κάποια πράγματα υλοποιούνται πλέον πιο εύκολα, αλλά είναι αρκετοί οι παράγοντες που πρέπει να μελετηθούν, πριν την δημιουργία ενός αξεσουάρ.

Photo: Κατερίνα Αυγερινού
Photo: Κατερίνα Αυγερινού

Η Ελλάδα είναι πολύ καλο κοινό για αξεσουάρ. Ένα ωραίο αξεσουαρ αλλάζει όλο το ντύσιμο και δίνει ενα στιλ και τύπο σε όποιον το φοράει.

Μια γυναίκα μπορεί να φοράει μόνο λευκά ρούχα σε δύο εμφανίσεις αλλά τα αξεσουάρ να αλλάζουν, πχ.το φουλάρι να έχει διαφορετικά χρώματα και να φορεθεί με διαφορετικό τρόπο, η τσάντα να έχει άλλο χρώμα και σχέδιο, τα γυαλιά να είναι διαφορετικά: αυτά από μόνα τους θα κάνουν μια εμφάνιση να φαίνεται πολύ διαφορετική από την προηγούμενη.

Τα Χριστούγεννα που ήμασταν για διακοπές στην Αθηνα, παρατηρούσαμε τις γυναίκες στο δρόμο. Οι περισσότερες Ελληνίδες ντύνονται ωραία, φοράνε αξεσουάρ και αναζητούν την μόδα. Οι έξι στις δέκα φορούσαν κάποιο φουλάρι, μαντήλι, κασκόλ και σχεδόν όλες είχαν μια τσάντα, γάντια ή κάποιο καπέλο.

Aν η Γυναίκα ήταν φουλάρι, θα ήταν μεταξωτό. 

Τα δικά μου αγαπημένα αξεσουάρ είναι πολλά.

Πάντα φοράω ένα ρολόι για να είμαι στην ώρα μου σε ραντεβού. Φοράω μαντήλια γιατί φοριούνται με πάρα πολλούς τρόπους όλες τις σεζόν αλλά και λίγο μεγαλύτερες τσάντες -μονόχρωμες- για λόγους πρακτικότητας αφού μπορείς να βάζεις έγγραφα, iPad, κινητά, πορτοφόλι -ειδικά όταν ταξιδεύεις ή έχεις κάποια συνάντηση-. Μικρό μαντήλι σαν κορδέλα (Twilly) πάνω στην τσάντα για να δώσει ενα τύπο και χρώμα και ένα ωραίο ζευγάρι γυαλιά ηλίου όταν έχει ήλιο για προστασία ματιών.

Photo: Κατερίνα Αυγερινού
Photo: Κατερίνα Αυγερινού

Τα νέα προιόντα μας που θα βγουν σύντομα στην αγορά είναι οι μεταξωτές γραβάτες, τα μεταξωτά twillys που φοριούνται στο λαιμό αλλά και στις τσάντες, τα πιο μακριά φουλαρια με cashmere και μετάξι που φοριούνται και ως πασμίνα και τα παρεό που είναι επηρεασμένα απο την φύση και φοριούνται και ως φουλάρια, φτιαγμένα απο μετάξι και βαμβάκι.

 

Photo: Κατερίνα Αυγερινού
Photo: Κατερίνα Αυγερινού

Οσο για τα σχέδιά μας για το μέλλον, θέλουμε να επεκταθεί η συλλογή περισσότερο στην Αμερική και στην Αυστραλία καθώς και στα Αραβικά Εμιράτα και στην Ασία.

Θέλουμε πολύ να ασχοληθούμε με το resortwear κομμάτι (καφτάνια, τσάντες και σανδάλια) καθώς και με τα πιο επίσημα φορέματα. Όλα, όμως, πρεπει να γίνουν σε σωστη σειρά. Συζητάμε συνεργασίες με άλλα brands του εξωτερικού που είναι στον χώρο».

Photo: Κατερίνα Αυγερινού
Photo: Κατερίνα Αυγερινού

cyclades.shop

Facebook: Cyclades 

Ιnstagram: cycladesltd