Shutterstock
Shutterstock
ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Στέλιος Αγγελίδης: Ο δερματολόγος των σταρ αποκαλύπτει ποια είναι η τέλεια αισθητική επέμβαση


«Σύμφωνα με μία από τις αρχές της αισθητικής δερματολογίας, οι επεμβάσεις στο πρόσωπο θα πρέπει να γίνονται αντιληπτές μόνο από τον γιατρό και τον θεραπευόμενο».

Με λίγα λόγια, αν κάποιος σε δει στο δρόμο και σου πει...ωραίο μπότοξ, μάλλον κάτι δεν πήγε καλά. Το αποτέλεσμα μιας αισθητικής επέμβασης θα πρέπει να δείχνει ότι έχεις ομορφύνει, ή ότι είσαι πολύ ξεκούραστη. Όχι ότι κάτι έχει αλλάξει ριζικά πάνω σου. 

Πέμπτη βράδυ στο ιατρείο του δερματολόγου Στέλιου Αγγελίδη, στη Βασιλίσσης Σοφίας. Το ραντεβού είχε προγραμματιστεί για τις 8. Μπαίνοντας είδα τουλάχιστον 4 γυναίκες, δύο γύρω στα 30 και άλλες δύο απροσδιορίστου ηλικίας να περιμένουν στο ευρύχωρο σαλόνι με τους άνετους καναπέδες. Κατά τη διάρκεια της αναμονής, προσπαθούσα να μαντέψω τι θα κάνει κάθε μία από τις 4 πελάτισσες. 
Μία ώρα αργότερα καθόμουν στην αναπαυτική πολυθρόνα, στο γραφείο του κυρίου Αγγελίδη, έτοιμη να πατήσω το rec. 

Τελικά σε ποιον πρέπει να απευθυνόμαστε για τις αισθητικές μας επεμβάσεις; ρωτάω τον Στέλιο Αγγελίδη, αφού όλο και πιο συχνά ακούμε για ένα άτυπο debate μεταξύ δερματολόγων και πλαστικών χειρουργών.

O δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης
O δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης

«Οι μη επεμβατικές πράξεις, οι αναίμακτες όπως τις λέμε είναι πράξεις για όλο τον κόσμο, πράξεις αισθητικής-δερματολογίας-κοσμετολογίας, άρα η πρώτη ειδικότητα που πρέπει να ασχολείται με αυτές είναι η δερματολογία. Βέβαια, από το να γίνονται από άλλες ειδικότητες, η δεύτερη ειδικότητα που άπτεται αυτών των πράξεων είναι η πλαστική χειρουργική, καθώς γνωρίζει την ομορφιά και την ανατομία μιας γυναίκας. Θα λέγαμε ότι είναι συνεργικά. Τώρα, το ποια πράξη ανήκει στον έναν ή τον άλλο δεν παίζει ρόλο, παίζει ρόλο να γίνεται σωστά» μου εξηγεί ο κύριος Αγγελίδης.  

Botox VS Υαλουρονικό. Ή μήπως όχι;

Τι κάνει το μπότοξ και τι το υαλουρονικό; Και γιατί πολλές γυναίκες θεωρούν ότι πρέπει να κάνουν μόνο το ένα από τα δύο;

«Πολλοί θεωρούν ότι θα κάνουν ή μπότοξ ή υαλουρονικό. Λάθος, αυτές είναι συνεργικές θεραπείες και όχι ανταγωνιστικές. Το μπότοξ είναι μια φαρμακευτική ουσία που ενίεται στο πρόσωπο για την αισθητική. Είτε στο ανώτερο πρόσωπο για να φτιάξουμε τις ρυτίδες κινήσεως όπως είναι οι μετωπιαίες, του μεσόφρυου και οι περιοφθαλμικές ρυτίδες, είτε στο κατώτερο μέρος του προσώπου όπου είναι όλο το μυώδες πλάτυσμα, για τις κάθετες ρυτίδες του λαιμού (και λέγεται μπότοξ νεφερτίτη). Επίσης μπότοξ γίνεται και σε κάποια άλλα σημεία, όπως οι μασητήρες, οι bunny lines στη μύτη. Υπάρχει η δυνατότητα να γίνει και σε ανθρώπους που σηκώνουν πολύ τα χείλη και αποκαλύπτονται τα ούλα.

Το υαλουρονικό είναι ένα υλικό γεμίσματος, πληρώσεως. Γεμίζουμε μέρη που έχουν χάσει τον όγκο τους. Το υαλουρονικό, σαν συστατικό είναι μέρος του οργανισμού μας. Με την πάροδο του χρόνου αποδομείται ο όγκος, το λίπος και το υαλουρονικό κι έτσι έχουμε μια πτωτική τάση του προσώπου. Εμείς χρησιμοποιούμε το υαλουρονικό για να αποκαταστήσουμε τους όγκους του προσώπου και να το κάνουμε πιο νεανικό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέσο προσωπο, στατικό, ακριβώς κάτω από τα μάτια, γιατί αν το υαλουρονικό χρησιμοποιηθεί σε κινητικό μέρος θα παρεκτοπιστεί. Άρα εκεί για την αναδιαμόρφωση των ζυγωματικών και των όγκων χρησιμοποιούμε το πιο παχύρευστο υαλουρονικό. Επίσης υαλουρονικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις για γέμισμα ρινοπαρειακών ριτύδων όταν αυτές υπάρχουν (προσοχή, πρέπει να υπάρχει ρυτίδα και όχι effect ρυτίδας). Υαλουρονικό βάζουμε και στα χείλη. Στις πολύ ψιλές ρυτίδες γεμίζουμε με ειδικό υαλουρονικό highlight. Ανάλογα με το σημείο του προσώπου λοιπόν, χρησιμοποιούμε και διαφορετικό τύπο υαλουρονικού. Μεγάλο λάθος να γεμίζουμε με το ίδιο υαλουρονικό διαφορετικές περιοχές του προσώπου. 

Το μπότοξ, αναφέρει ο κύριος Αγγελίδης, επειδή είναι φάρμακο, αποβάλλεται από τον οργανισμό στους 3,5 μήνες. Όμως μπορεί να δώσει αποτέλεσμα για 4,5 ή 6 μήνες, μιμητικά, ανάλογα με την εκφραστικότητα ενός ατόμου, την ηλικία και το DNA. Παλιότερα το κάναμε κάθε 4 μήνες. Η σύγχρονη κοινωνία μας έδωσε ανοχή και πλέον γίνεται 2 φορές το χρόνο γιατί το μπότοξ από αντυριτιδική θεραπεία, είναι πλέον θεραπεία refresh. 
Όσον αφορά το υαλουρονικό, τα πιο ογκομετρικά κρατάνε έναν χρόνο, των χειλιών 6 μήνες και τα υπόλοιπα 9-12 μήνες.

 

Νήματα. Η νέα εμμονή για τέλειο περίγραμμα προσώπου

Όπως μας εξηγεί ο κύριος Αγγελίδης. «τα νήματα είναι ουσιαστικά τα αγγειοχειρουργικά ράμματα, άρα είναι το πιο αβλαβές υλικό που μπορούμε να βάλουμε στον οργανισμό μας. Είναι τα απορροφήσιμα ράμματα. Όλα αυτά ανήκουν στην κατηγορία PDO (πολυδιοξανόνη), το οποίο είναι απορροφήσιμο. Μετά από 1-2 μήνες, ανάλογα το πάχος του νήματος, δεν υφίσταται στον οργανισμό. Τοποθετούνται στον οργανισμό για να παράγουν κολλαγόνο, δηλαδή βάζουμε το νήμα, ο οργανισμός πάει να γεμίσει κολλαγόνο γύρω από το νήμα, αυτό υδρολύεται, εξαφανίζεται και μένει μόνο το κολλαγόνο. Κάνουμε δηλαδή στοχευμένη, κατευθυνόμενη νέα κολλαγονογένεση. Υπάρχουν δύο ειδών νήματα. Τα απλά που είναι για μικρότερες ηλικίες και φτιάχνουν δέρμα, άρα μπαίνουν σαν πλέγμα κάτω από το δέρμα, και τα ανελικτικά νήματα που κάνουν effect lifting, τα λεγόμενα GOP, που δένουν και οριοθετούν το περίγραμμα ή κάνουν ανόρθωση. Με τα νήματα δεν διακινδυνεύεις ούτε την ομορφιά, ούτε την υγεία. Τα ανελικτικά νήματα διαρκούν έναν χρόνο» καταλήγει ο γιατρός.

Shutterstock
Shutterstock

Botox και πρόληψη

«Οι πράξεις αυτές που αναφέραμε είναι για όλες τις ηλικίες, η διαφορά έγκειται στην αποτελεσματικότητα. Παλιότερα οι γυναίκες έλεγαν «είμαι μικρή για να κάνω κάτι». Αν μια κοπέλα είναι εκφραστική και αρχίζει και κάνει συσπάσεις από τα 25 επειδή έχει ανοιχτόχρωμα μάτια, ή έχει φωτοευαισθησία, τότε ναι μπορεί να κάνει μπότοξ. Το μπότοξ δεν είναι μόνο αντιρυτιδική θεραπεία αλλά και προληπτική γιατί αν εγκατασταθούν οι ρυτίδες και μπότοξ να κάνεις, δεν θα έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Επεμβάσεις με μέτρο

«Ο γιατρός γνωρίζει το αποτέλεσμα των πράξεων. Ο θεραπευόμενος δεν το γνωρίζει. Και ο θεραπευόμενος, όπως όλοι μας, ζητάει πάντα περισσότερα. Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει την εικόνα του, μόνο να βελτιώσει το καλύτερο εγώ του. Ο γιατρός αυτό το γνωρίζει. Τα μεγαλύτερα λάθη γίνονται στα χείλη, όπου το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καταστροφικό. Ο γιατρός πρέπει να είναι το φρένο του θεραπευόμενου. Ο θεραπευόμενος είναι έρμαιο του γιατρού, έρμαιο του αισθητικού μέτρου του γιατρού, της τεχνικής του γιατρού, είναι έρμαιο της τεχνογνωσίας του γιατρού. Όπως άλλωστε σας είπα και προηγουμένως, η τέλεια επέμβαση γίνεται αντιληπτή μόνο από τον γιατρό και τον θεραπευόμενο.