Από την παράσταση Τζάσμιν. Φωτογραφία: NDP
Από την παράσταση Τζάσμιν. Φωτογραφία: NDP
ΘΕΑΤΡΟ

Η Τζάσμιν στους κύκλους του μυαλού και της ζωής


Δόθηκε χτες το βράδυ η πρεμιέρα της παράστασης με την Ελένη Ράντου, σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή, στο θέατρο Διάνα. 

Στο βάθος, νοερά, στέκεται ο Τενεσί Ουίλιαμς με την Μπλανς Ντυμπουά. Το εμβληματικό «Λεωφορείο ο Πόθος» αποτελεί την πρώτη ύλη για το σενάριο της «Blue Jasmin» του Γούντι Αλεν. Από εκεί και πέρα ο αμερικανός δημιουργός μετέφερε τη δράση στην σύγχρονη εποχή, βάφτισε την Μπλανς, Τζάσμιν και έχτισε γύρω της έναν ολόκληρο κόσμο. 

Η Ελένη Ράντου διασκεύασε (μαζί με τον Βαγγέλη Χατζηνικολάου) το σενάριο του Γούντι Αλεν για την δική της παράσταση στο θέατρο Διάνα, κρατώντας στη βάση την πλοκή του πρωτότυπου, τους χαρακτήρες και τις μεταξύ τους σχέσεις. Το κείμενο διατηρεί όλα τα νεοϋορκέζικα συστατικά του, στα οποία έχουν προστεθεί κάποιες ελληνικές πινελιές.

Η ταινία βρήκε στις αίθουσες το 2013, κερδίζοντας τις εντυπώσεις, βραβεία (Χρυσή Σφαίρα, Bafta) καθώς και τρεις υποψηφιότητες για Οσκαρ από τις οποίες η μία μεταφράστηκε σε Οσκαρ ερμηνείας Α΄γυναικείου ρόλου για την πρωταγωνίστρια Κέιτ Μπλάνσετ. Με έναν προϋπολογισμό που δεν ανήλθε σε 18.5 εκατομμύρια δολάρια, η ταινία έβγαλε τα πενταπλάσια...

Η ζωή της Τζάσμιν δεν είναι παρά η πορεία μιας γυναίκας προς την καταστροφή, περνώντας μέσα από μονοπότια πλαστής ευτυχίας, έρωτα και εκδίκησης. Την συναντούμε όταν πια τα έχει χάσει όλα: Περιουσία, δύναμη, σπίτια, δουλειές, και τον άντρα της, που αυτοκτόνησε στη φυλακή, όπου είχε μπει για απάτες και χρέη. Την συναντούμε όταν φεύγει από τη Νέα Υόρκη για να πάει να συναντήσει την αδελφή της, στο Σαν Φρανσίσκο. Εκεί η Τζίντζερ (όπως είναι το όνομά της) ζει μια μικροαστική, «μίζερη» όπως της λέει η Τζάσμιν, ζωή. Εχει χωρίσει από τον πολωνό με τον οποίο ήταν παντρεμένη, έναν άξεστο τύπο, και ετοιμάζεται να πατρευετεί τον επόμενο -παρόμοιο με τον προηγούμενο. Η άφιξη της Τζάσμιν θα ανατρέψει και την ζωή της αδελφής της. Οσο για την ίδια θα προσπαθήσει να ξεφύγει, κρατώντας μυστική την προηγούμενη ζωή της. Οταν όμως αποκαλυφθεί η αλήθεια, η πτώση θα είναι ηχηρή κι η ζωή της θα χαθεί σε άγνωστα μονοπάτια... 

Από την παράσταση Τζάσμιν. Φωτογραφία: NDP
Από την παράσταση Τζάσμιν. Φωτογραφία: NDP

Μέσα στο εξαιρετικής αισθητικής και λειτουργικότητας σκηνικό της Μαγιούς Τρικεριώτη, εξελίσσεται η δράση της «Τζάσμιν» που κινείται ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, με την ίδια ευκολία που το μυαλό ακολουθεί τις σκέψεις, πηγαίνοντας πίσω-μπρος.... 

Ο Σταμάτης Φασουλής έστησε με απόλυτη ακρίβεια αυτό το παιχνίδι, μεταφέροντας στην κυκλική σκηνή τους κύκλους του μνήμης. Ανάμεσα στο αριστοκρατικό διαμέρισμα της 5ης Λεωφόρου και το φτωχικό σπίτι του Σαν Φρανσίσκο, η Τζάσμιν, με το Σανέλ σακάκι της (το μοναδικό που κατάφερε να σώσει, γιατί την ώρα της κατάσχεσης, το φορούσε...) θυμάται, ονειρεύεται, προσπαθεί να ξεχάσει, ζει, τρελλαίνεται... Ο σκηνοθέτης ισορρόπησε με μαεστρία την παράσταση μεταξύ μνήμης και πραγματικότητας, φαντασίας και αλήθειας, κωμικού και τραγικού, αφήνοντάς μα αυτή την γλυκόπικρη γεύση που έχει συχνά η ίδια η ζωή. 

Από την παράσταση Τζάσμιν. Φωτογραφία: NDP
Από την παράσταση Τζάσμιν. Φωτογραφία: NDP

Σαν άλλη Μπλανς Ντυμπουά, σύγχρονη και εξίσου χειριστική, η Τζάσμιν μοιάζει με μια αμετανόητη γυναίκα που δεν θέλει να αποδεχτεί την πραγματικότητα. Στον ρόλο της, η Ελένη Ράντου ακολουθεί την διαδρομή της ηρωίδας της και την μπολιάζει με το δικό της χιούμορ αλλά και την δραματική διάσταση που θα την οδηγήσει στο τέλος. 

Η Γαλήνη Χατζηπασχάλη στον ρόλο της αδελφής της, ως άλλη Στέλλα του Τενεσί Ουίλιαμς, εκφράζει την απτή και προσιτή πτυχή της ζωής, με μια ερμηνεία καθαρή που συνομιλεί (και) με το κοινό.  

Από την παράσταση Τζάσμιν. Φωτογραφία: NDP
Από την παράσταση Τζάσμιν. Φωτογραφία: NDP

Ο Μάξιμος Μουμούρης στον ρόλο του (νεκρού) συζύγου, έρχεται από το παρελθόν να ξυπνήσει μνήμες, να ξύσει τις πληγές και το πετυχαίνει με την ερμηνεία και την γοητευτική του παρουσία.
 
Ο Παντελής Δεντάκης στον ρόλο του άξεστου μέλλοντα συζύγου της αδελφής της, παίζει με την αλήθεια και την φυσικότητά του. Ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος διαθέτει πειστική παρουσία και σκηνική φινέτσα.

Θέατρο Διάνα: «Τζάσμιν» 
Σενάριο Γούντι Αλεν. Διασκευή Ελένη Ράντου - Βαγγέλης Χατζηνικολάου. Σκηνοθεσία Σταμάτης Φασουλής. Σκηνικά Μαγιού Τρικεριώτη. Κστούμια Κική Γραμματικοπούλου. Φωτισμοί Σάκης Μπιρμπίλης. Κίνηση Αντιγόνη Γύρα. Μουσική επιμέλεια Ιάκωβος Δρόσος. Παίζουν: Ελένη Ράντου, Μάξιμος Μουμούρης, Παντελής Δεντάκης, Γαλήν Χατζηπασχάλη, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Κώστας Κορωναίος, Ορέστης Καρύδας, Δημήτρης Καπετανάκος. 
Παραστάσεις: Τετάρτη (19.30), Πέμπτη (20.00), Παρασκευή & Σάββατο (21.00), Κυριακή (19.00).