AP/Paul Edwards
AP/Paul Edwards
SOPHIA SKARPARIS

Sophia Skarparis -Η ελληνοκυπριακής καταγωγής μαθήτρια που βραβεύτηκε από την Μέγκαν Μαρκλ


Στις 26 Οκτωβρίου, η Δούκισσα του Σάσεξ βράβευσε ένα 15χρονο κορίτσι στο Σίδνεϊ στα Australian Geographic Society awards.

Στο πλαίσιο της επίσημης περιοδείας του Δούκα και της Δούκισσας στα νησιά του Νότιου Ειρηνικού, παραβρέθηκαν στα βραβεία για την προστασία του περιβάλλοντος σε ειδική τελετή.

Εκεί, η Μέγκαν Μαρκλ παρέδωσε το βραβείο του «Young Conservationist of the Year» στην Sophia Skarparis για την καμπάνια της σχετικά με την απαγόρευση της πλαστικής σακούλας, «plastic free Sophia».

Η Sophia, όπως μαρτυρά και το όνομά της, έχει ελληνοκυπριακή καταγωγή από την πλευρά του πατέρα της.

Μιλώντας στη BOVARY, η ίδια η 15χρονη μαθήτρια μάς εξιστορεί πώς η οικογένειά της βρέθηκε στην Αυστραλία αλλά και τη δική της ζωή και τα όνειρά της.

Ο παππούς της, Κυριάκος και η γιαγιά της, Ελένη, γεννήθηκαν στην Κύπρο.

Ο Κυριάκος ήταν Βρετανός υπήκοος. Μια μέρα του Μάρτη του 1949 έφυγε από την Κύπρο με καράβι για να φτάσει 20 μέρες αργότερα στην Αυστραλία, καθώς δεν είχε πλέον δουλειά. 

Η Αυστραλία ήταν η νέα «Γη της Επαγγελίας» για τους Έλληνες και Κύπριους μετανάστες που έψαχναν ένα καλύτερο μέλλον.

Ο ίδιος ήθελε να εγκατασταθεί πρώτα πριν παντρευτεί. Με την Ελένη αλληλογραφούσαν, μέχρι που συμφώνησε να πάει στην Αυστραλία να τον βρει. Ο Κυριάκος, μάλιστα, της πλήρωσε το εισιτήριο που τους έφερε ξανά μαζί έξι χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 1955. 

Από τότε έφτιαξαν τη ζωή τους στην Αυστραλία, απέκτησαν έναν γιο, τον πατέρα της Sophia, και είναι μέλη της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας. 

Κάθε χρόνο γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, το Πάσχα αλλά και τις ονομαστικές εορτές.

instagram/plasticfreesophia
instagram/plasticfreesophia

Η Sophia ξέρει να μιλά τα βασικά ελληνικά, που έμαθε στο νηπιαγωγείο και στην πρώτη τάξη. Έχει ταξιδέψει στην Κύπρο δύο φορές, με πιο πρόσφατη το 2017. Ακόμη, έχει κάνει κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά ενώ επισκέφθηκε την Μύκονο και την Σαντορίνη.

Η Sophia λατρεύει να ασχολείται με το περιβάλλον και την προστασία του. Είναι στο δέκατο έτος της σχολικής της εκπαίδευσης στο Monte Sant’ Angelo Mercy College και κατάφερε να μαζέψει 12.000 υπογραφές στην αίτησή της για την απαγόρευση της πλαστικής σακούλας.

Μάλιστα, αυτό ήταν αρκετό για να προκαλέσει debate στην Βουλή της Νέας Νότιας Ουαλίας, στο Σίδνεϊ.

Για το βραβείο που παρέλαβε από τα χέρια της Δούκισσας του Σάσεξ η ίδια αναφέρει στη BOVARY:

«Ήμουν κατενθουσιασμένη που έλαβα το βραβείο από την Δούκισσα του Σάσεξ, Μέγκαν Μαρκλ. Ήταν πολύ ευγενική και ήταν μια εμπειρία ζωής για εμένα».

Όσον αφορά στο περιβάλλον και στην προστασία του πλανήτη μας, είναι αισιόδοξη τόσο γι’ αυτήν όσο και για τις μελλοντικές γενιές, εφόσον επενδύσουμε σε αυτό.

«Πιστεύω ότι εάν συνεργαστούμε όλοι μαζί σαν κοινότητα, θα μπορέσουμε να βρούμε καινοτόμες ιδέες για να μειώσουμε την μόλυνση από το πλαστικό. Με την αλλαγή, την εκπαίδευση και την χρήση βιώσιμων εναλλακτικών του πλαστικού, έχουμε την δύναμη να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο».

instagram/plasticfreesophia
instagram/plasticfreesophia

Τι σκέφτεται όμως για το δικό της μέλλον και ποια είναι τα όνειρά της;

«Όταν τελειώσω το σχολείο, θέλω να σπουδάσω Περιβαλλοντικό Δίκαιο και Επιστήμες και να χρησιμοποιήσω αυτά τα προσόντα σαν βάση για την εκπαίδευση των ανθρώπων όσον αφορά στις βιώσιμες πρακτικές. Προς το παρόν, θέλω να αφήσω τις επιλογές μου ανοιχτές για την μελλοντική μου εργασία. Είμαι ενθουσιασμένη για το τι επιφυλάσσει το μέλλον».

Η Sophia έχει το δικό της website για το περιβαλλοντικό έργο της: plasticfreesophia.com αλλά και Instagram: plasticfreesophia.

instagram/plasticfreesophia
instagram/plasticfreesophia