Κορίτσι στο Δελχί. Φωτογραφία: AP
Κορίτσι στο Δελχί. Φωτογραφία: AP
ΙΝΔΙΑ

84 λεπτά αγριότητας -Ο ομαδικός βιασμός της Jyoti Singh που συγκλόνισε τον πλανήτη


Η Nirbhaya (Jyoti Singh) και ο σύντροφός της είχαν μόλις παρακολουθήσει την ταινία «Life of Pi» που διηγείται την ιστορία ενός δεκαεξάχρονου αγοριού που έχει επιβιώσει από ένα ναυάγιο. 

Η ζωή του αγοριού στην ταινία θα αλλάξει για πάντα. Το ίδιο θα συμβεί και στη ζωή του ζευγαριού, από τη στιγμή που βγήκε από τον κινηματογράφο στο Δελχί την κρύα νύχτα της 16ης Δεκεμβρίου του 2012.

Η 23χρονη μαθητευόμενη φυσιοθεραπεύτρια και ο Awindra Pratap Pandey, ο σύντροφός της περίμεναν ένα από τα παραδοσιακά ταξί της περιοχής για να επιστρέψουν στη Munirka στο νότιο Δελχί κι από εκεί να πάρουν λεωφορείο για το σπίτι τους στη Dwarka. Ξαφνικά, ένα λεωφορείο εκτός υπηρεσίας, με έξι άνδρες επιβάτες σταμάτησε μπροστά τους. Ο οδηγός προσφέρθηκε να τους μεταφέρει στην Munirka. Μπήκαν μέσα. Οι πόρτες έκλεισαν. 

Οι άνδρες μέσα στο λεωφορείο τους κοιτούσαν επίμονα. Πέρασαν μόνο λίγα λεπτά για να καταλάβουν ότι το λεωφορείο πήγαινε στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. 

Ο Pandey, άρχισε να διαμαρτύρεται. Και όταν οι άνδρες ξεκίνησαν να παρενοχλούν τη Nirbhaya -το όνομα αυτό έδωσαν στη Jyoti Singh τα Media και σημαίνει ατρόμητη- άρχισε να φωνάζει δυνατά.

Με μια σιδερένια ράβδο, οι άνδρες του λεωφορείου, τον χτύπησαν, ρίχνοντάς τον κάτω..

Αυτό που συνέβη αργότερα συγκλόνισε ολόκληρο τον πλανήτη, πυροδότησε εκτεταμένες διαμαρτυρίες και οδήγησε πολλές γυναίκες να σπάσουν τη σιωπή τους σχετικά με τη σεξουαλική βία που απαντάται ευρέως στην Ινδία.

Καθώς ο Pandey βρισκόταν μισολιπόθυμος, οι μεθυσμένοι άντρες έσυραν τη Nirbhaya στο πίσω μέρος του λεωφορείου το οποίο συνέχιζε να κινείται και μπήκαν σε σειρά για να τη βιάσουν. Μάλιστα, κάποια στιγμή ένας από τους άνδρες που είχε τελειώσει με την 23χρονη, πήρε τη θέση του οδηγού στο λεωφορείο, ώστε να την βιάσει και αυτός. Καθώς η νεαρή γυναίκα πολεμούσε να ξεφύγει, ένας από τους τους άνδρες έβαλε με μανία μια μια σκουριασμένη ράβδο σε σχήμα L στον κόλπο της, η οποία έσκισε τη σάρκα και κατάκοψε τα έντερά της. Οι ιατρικές αναφορές αποκάλυψαν αργότερα ότι το 95% των εντέρων της έπρεπε να αφαιρεθεί. Ακόμη, έφερε εγκεφαλικά τραύματα, ενώ έπαθε και καρδιακή προσβολή.

Η Nirbhaya. Φωτογραφία: SS/YouTube
Η Nirbhaya. Φωτογραφία: SS/YouTube

Μετά την απίστευτη αγριότητα, οι 6 άνδρες κυριολεκτικά πέταξαν το ζευγάρι έξω από το κινούμενο λεωφορείο προσπαθώντας μάλιστα να πατήσουν με το όχημα το κακοποιημένο σώμα της γυναίκας. Ωστόσο ο σύντροφός της, αν και σε κακή κατάσταση, κατάφερε να την τραβήξει στην άκρη του πεζοδρομίου την τελευταία στιγμή.

Ένας περαστικός βρήκε τους δύο συντρόφους μισοπεθαμένους και ενημέρωσε τους αστυνομικούς του Δελχί. 

Το απίστευτης αγριότητας έγκλημα προκάλεσε τεράστιες διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη χώρα. Θυμωμένοι νεαροί άνδρες και γυναίκες βγήκαν στους δρόμους του Δελχί. Στις 21 Δεκεμβρίου, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πύλη της Ινδίας και το Raisina Hill ζητώντας δικαιοσύνη για τη Nirbhaya καθώς η ίδια προσπαθούσε να κρατηθεί στη ζωή. 

Η Nirbhaya πέθανε σε νοσοκομείο της Σιγκαπούρης στις 29 Δεκεμβρίου του 2012. Ο σύντροφός της επέζησε αφού νοσηλεύτηκε για κάποιο διάστημα με σπασμένα πλευρά.

Νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2013, μεγάλωσε τις ποινές για τα σεξουαλικά εγκλήματα στην Ινδία και κάποια τιμωρούνται πλέον και με θάνατο.

Οι γονείς της Nirbhaya στο δικαστήριο. Φωτογραφία: AP
Οι γονείς της Nirbhaya στο δικαστήριο. Φωτογραφία: AP

Από τους έξι άνδρες που συνέλαβε η αστυνομία, στους τρεις επιβλήθηκε θανατική ποινή, αλλά μπορούν να ζητήσουν χάρη από τον πρόεδρο της χώρας, στον τέταρτο, επίσης επιβλήθηκε η θανατική ποινή, αλλά δεν είχε καταθέσει έφεση με τους άλλους τρεις.

 Ο πέμπτος κατηγορούμενος βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί του κατά τη διάρκεια της δίκης, με τον θάνατό του να αποδίσεται σε αυτοκτονία, ενώ ο έκτος ύποπτος κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο ανηλίκων και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης σε σωφρονιστικό ίδρυμα ανηλίκων.

Το λεωφορείο στο οποίο βιάστηκε η 23χρονη.
Το λεωφορείο στο οποίο βιάστηκε η 23χρονη.

Στην έκτη επέτειο αυτού του τραγικού γεγονότος, ένα κορίτσι τριών ετών νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, αφού βιάστηκε από έναν γείτονα της οικογένειας στο Δελχί την Κυριακή.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο κατηγορούμενος δελέασε το μικρό παιδί έξω από το σπίτι του υποσχόμενος ότι θα του δώσει γλυκά. Οι γονείς του παιδιού εργάζονταν μακριά. Το κορίτσι βρέθηκε σε λιπόθυμη κατάσταση σε δρόμο στο χωριό Bindapur και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Ο κατηγορούμενος δράστης είναι 40 ετών, σύμφωνα με το BBC, με την αστυνομία του Δελχί να επιβεβαιώνει ότι έχει συλληφθεί και έχει καταδικαστεί παλαιότερα για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.