Φωτογραφία: ΑP
Φωτογραφία: ΑP
KARL LAGERFELD

«Εάν δεν είστε καλός ταυρομάχος, μην εισέρχεστε στην αρένα» -Οι τέσσερις ανορθόδοξοι κανόνες επιτυχίας του Karl Lagerfeld


Ο creative director του οίκου Chanel, Karl Lagerfeld, πέθανε την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου σε ηλικία 85 ετών.

Ήταν γνωστό ότι έθετε πολύ υψηλά πρότυπα για το στόλο των σχεδιαστών του. «Εάν δεν είστε καλός ταυρομάχος, μην εισέρχεστε στην αρένα», είχε πει ο σχεδιαστής σε συνέντευξή του στο Racked.

Με αδιαμφισβήτητη την τεράστια επιτυχία του οίκου Chanel, Fendi, αλλά και του δικού του προσωπικού label, δικαίως ο Kaiser της Μόδας θεωρείται ακόμη όχι μόνο ένας επιτυχημένος creative director, αλλά και ένας δεινός businessman.

Στην τελευταία συνέντευξή του, στη βρετανική Vogue, αποκάλυψε κάποιες από τις σκληρές αλλά ευθείες, παράξενες μεθόδους του. 

1. Ανεβάστε τον πήχη όσο πιο ψηλά μπορείτε
Όπως ακριβώς έκανε ο ίδιος. Σε κάθε σόου της Chanel, ξεπερνούσε τον εαυτό του. Κρουαζιερόπλοια, Παρθενώνες...Για να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε όλα αυτά ο Kaiser, έπρεπε να έχει μια πολύ καλά κουρδισμένη ορχήστρα. Κάθε άνθρωπος που δούλευε για τον Lagerfeld, έδινε πάντα κάτι παραπάνω από το 100%. 

Φωτογραφία: ΑP
Φωτογραφία: ΑP

2. Συμβαδίστε με την ποπ κουλτούρα
Στο σόου της Chanel για τον χειμώνα του 2015 με θέμα το καζίνο, ο Lagerfeld είχε πει σε συνέντευξή του ότι ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένος για το 3d print σακάκι του οίκου. «Η ιδέα είναι να πάρουμε το πιο εμβληματικό σακάκι του 20ου αιώνα και να το φέρουμε στον 21ο», ανέφερε. 

Οι καλύτεροι ηγέτες είναι πρόθυμοι να βγουν έξω από την comfort zone τους και να πάρουν αυτά τα ρίσκα που θα κάνουν τα κεφάλια να γυρίσουν, πηγαίνοντας έτσι μπροστά την βιομηχανία της μόδας.

3. Ανακαλύψτε ξανά και ξανά
Ο Lagerfeld σκέφτεται πάντα νέα, πιθανά σχέδια. «Έχω αναλαμπές, είναι αλήθεια», έχει πει στην ίδια συνέντευξη.

Ο ίδιος σκεφτόταν, σχεδίαζε και έπαιρνε αποφάσεις. Θεωρούσε ότι το να είναι κάποιος αναποφάσιστος, παρεμποδίζει τη δημιουργική διαδικασία. «Ποτέ δεν θέτω ερωτήσεις, προσπαθώ πάντα να βρίσκω απαντήσεις».

4. Να είστε ο δικός σας δάσκαλος
Ο Lagerfeld παραδέχεται ότι μισούσε το σχολείο. Σταμάτησε νωρίς και κέρδισε το βραβείο International Wool Secretariat prize for fashion στην ηλικία των 21 ετών.

«Μου αρέσει να διδάσκω τον εαυτό μου και είμαι πολύ καλλιεργημένος», είπε στη Vogue. Ο Lagerfeld αφιερώθηκε στις τέχνες και τη γλώσσα. Εντυπωσιακός είναι ο όγκος των βιβλίων που άφησε πίσω του.