Η Kovacs. Φωτογραφία: Bovary/Πάνος Μάλλιαρης
Η Kovacs. Φωτογραφία: Bovary/Πάνος Μάλλιαρης
KOVACS

Kovacs: «Αγαπώ τον πόνο γιατί είναι ένα πολύ δημιουργικό συναίσθημα»


Η περσόνα της εκκεντρική και η προσωπικότητα της εύθραυστη σαν πορσελάνη.

Η μυστηριώδης τραγουδίστρια και τραγουδοποιός από το Εindhoven της Ολλανδίας με τη βαθειά, αισθαντική και σκοτεινή γεμάτη συναισθήματα, πόνο και δύναμη φωνή, μιλάει για τη δύσκολη ζωή της. Πώς η μουσική έγινε για εκείνη θεραπεία και επιτυχία, πώς αποφάσισε να μας συστηθεί ως Kovacs αλλά και γιατί ξυρίζει το κεφάλι της. 

Πώς ήταν η εμπειρία του να τραγουδήσεις ξανά μπροστά στο ελληνικό κοινό; 
Εξαιρετική. Το λατρεύω το ελληνικό κοινό! Νιώθω ότι κατανοεί τα τραγούδια μου γιατί είναι πολύ συναισθηματικό και παθιασμένο. Μοιάζουμε πολύ. Για Ολλανδή είμαι πολύ συναισθηματική και όταν έρχομαι στην Ελλάδα νιώθω να συνδέομαι με το ελληνικό στοιχείο. Και μετά αφού τελείωσε η συναυλία περάσαμε πολύ ωραία.. ωωω όχι ξέχασα ότι έχασα το κινητό μου τηλέφωνο μέσα σε ένα ταξί αλλά μάλλον αυτό τελικά είναι καλό γιατί νιώθω ελεύθερη για λίγο (γέλια).

Ο βιολογικός μου πατέρας επικοινώνησε μαζί μου 2-3 χρόνια πριν, για να μου πει να έρθω κοντά στο Θεό και του είχα πει ότι δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από το Θεό

Όταν τραγουδάς στη σκηνή ενώ είσαι πολύ κλεισμένη στον εαυτό σου πετυχαίνεις να  επικοινωνείς με τον κόσμο … Πώς το κάνεις αυτό;
Μόνον έτσι μπορώ να επικοινωνήσω. Μόνο τραγουδώντας. Γιατί είναι πολύ δύσκολο για μένα να εξηγήσω και να περιγράψω τον εαυτό μου, τα συναισθήματα μου, πράγματα δικά μου με λόγια. Και όταν τραγουδώ μπορώ να προσθέσω συναισθήματα, να πω πώς αισθάνομαι. Άλλωστε κάθε τραγούδι μου είναι μία ιστορία. Το τραγούδι λειτουργεί για μένα θεραπευτικά. Κάθε φορά που τραγουδάω βλέπω την ιστορία μου και το τραγούδι από μία άλλη οπτική, πιο αισιόδοξη.  Φεύγει ο πόνος και όλα είναι καλύτερα.

Φωτογραφία: Bovary/Πάνος Μάλλιαρης
Φωτογραφία: Bovary/Πάνος Μάλλιαρης

Είναι όντως η μουσική, θεραπεία για σένα;
Ναι. Χρησιμοποίησα την μουσική σαν θεραπεία και άρχισα να βρίσκω τον εαυτό μου, να αντιμετωπίζω τους δαίμονές μου, τα λάθη μου. Με βοηθάει να πηγαίνω στα σκοτεινά κομμάτια του εαυτού. Αγαπώ τον πόνο γιατί είναι το πιο δυνατό συναίσθημα και είναι πολύ δημιουργικό όταν μπορείς τον πόνο σου να τον μετουσιώνεις σε τραγούδι.

Ποια  είναι η έμπνευση πίσω από τα τραγούδια σου αλλά και το τελευταίο σου άλμπου Cheap Smell;
Η έμπνευση είναι η ζωή. Στο τελευταίο μου άλμπουμ ήταν η λήξη της συνεργασίας μου με τον παραγωγό μου, ο χωρισμός με τον πρώην σύντροφό μου, η σχέση μου με τους γονείς μου τα τελευταία 3 χρόνια -εξαιτίας όλων αυτών βρέθηκα στο σκοτάδι. Είχα σκεφτεί να σταματήσω να γράφω μουσική. Αλλά τελικά αποφάσισα να συνεχίσω και να γράψω για όλα αυτά για να τα βγάλω από μέσα μου με τη βοήθεια και του νέου μου παραγωγού. 

To πιο αγαπημένο σου τραγούδι από το άλμπουμ είναι το Mama & Papa. Γιατί;
Γιατί είναι αυτοβιογραφικό και λέει πολλά για μία συγκεκριμένη περίοδο στη ζωή μου. Με τη μαμά μου κάναμε ανακωχή και ξεκινήσαμε ένα καινούριο κεφάλαιο στη σχέση μας. Και για τη μαμά μου είναι το αγαπημένο της κομμάτι αυτό και νιώθει πολυ υπερήφανη για μένα.

Έχω πάντα τον φόβο ότι οι άνθρωποι θα με εγκαταλείψουν

Και με το μπαμπά σου ποια είναι η σχέση;
Τον βιολογικό μου πατέρα στην πραγματικότητα δεν τον γνωρίζω καθόλου. Είναι πολύ θρήσκος. Είναι Ευαγγελιστής. Επικοινώνησε μαζί μου 2-3  χρόνια πριν για να μου πει να έρθω κοντά στο Θεό και του είχα πει ότι δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από το Θεό.

Γιατί προτίμησες να συστηθείς στο κοινό σου σαν Kovacs και όχι ως Sharon;
Όταν ήμουν 4 ο πατριός μου με αποδέχθηκε σαν παιδί του και μου έδωσε το επίθετο Kovacs (Κόβατς). Δεν ήταν όμως καλός άνθρωπος. Έτσι όταν μεγάλωσα ήθελα να αλλάξω το επίθετό μου. Όσο ήθελα να μην μπερδεύομαι στη ζωή του άλλο τόσο ήθελα. Μετά χρειαζόμουν ένα καλλιτεχνικό όνομα και σκέφτηκα να παραφράσω το Κόβατς σε Kόβακς και να κάνω το επίθετο του πατριού μου το όνομα της καριέρας μου. Είναι ένα όνομα που μου δόθηκε, το μισούσα όλα αυτά τα χρόνια και τώρα το αγαπώ γιατί το έκανα δικό μου.

Φωτογραφία: Bovary/Πάνος Μάλλιαρης
Φωτογραφία: Bovary/Πάνος Μάλλιαρης

Ποια είναι η πιο  σημαντική συμβουλή που σου έδωσαν;
Η πιο σημαντική συμβουλή που μου έδωσαν είναι να μην δραπετεύω από τον εαυτό μου και από αυτά που κάνω. Νομίζω ότι είχα πάντα πρόβλημα να είμαι μόνη μου και τα τελευταία 3 χρόνια έμαθα να είμαι μόνη μου, να μην είμαι μόνον μέσα στο σκοτάδι αλλά να καλωσορίζω και ό,τι φωτεινό και χαρούμενο έρχεται στη ζωή μου. Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά προέρχονται από το οικογένειά μου καθώς εγκατέλειψα τους γονείς μου όταν ήμουν 11 ετών. Πάντα περιμένω να έρθουν άνθρωποι στη ζωή μου, πράγμα που με έφερνε πάντα σε μεγάλα προβλήματα. Έτσι τα τελευταία χρόνια έμαθα να είμαι ευτυχισμένη με τον εαυτό μου. 

Θέλω να περάσω περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα, ίσως να αγαπήσω κάποια στιγμή και έναν Έλληνα -ποιος ξέρει;

Τι σημαίνει επιτυχία για σένα;
Να είμαι ευτυχισμένη με τον εαυτό μου και με όσα έχω καταφέρει. Σημαίνει να είμαι επιτυχημένη εσωτερικά. Γιατί όλα ξεκίνησαν στην καριέρα μου πολυ ωραία όμως εγώ δεν μπορούσα να τα ευχαριστηθώ.

Έχοντας περάσει μία δύσκολη ζωή, ποιο είναι το πιο σημαντικό μάθημα που πήρες απ’ αυτή;
Να ακούω την καρδιά μου, να την ακολουθώ και να εμπιστεύομαι το ένστικτό μου.

Είναι δύσκολο για σένα να αγαπήσεις;
Ναι. Είναι δύσκολο να αφήσω τους ανθρώπους να έρθουν πολύ κοντά μου και είναι δύσκολο να κάνω μία σχέση γιατί με φοβίζει η εγγύτητα και έχω πάντα τον φόβο ότι οι άνθρωποι θα με εγκαταλείψουν.

Φωτογραφία: Bovary/Πάνος Μάλλιαρης
Φωτογραφία: Bovary/Πάνος Μάλλιαρης

Εκτός από την υπέροχη και χαρακτηριστική σου φωνή έχεις και μία πολύ ιδιαίτερη persona. Για παράδειγμα τα μαλλιά σου… Γιατί  ξυρίζεις  τα μαλλιά σου;
Δεν ξέρω γιατί. Κάποτε είχα  συναντήσει μία κοπέλα που είχε μακριά μαλλιά και τα ξύρισε και φαινόταν πιο θηλυκή και πιο δυναμική από ποτέ. Εκείνη μου έδωσε το κίνητρο και τα ξύρισα και εγώ. Από τότε δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου διαφορετικό. Παρόλο που έχω πολύ ωραία σγουρά μαλλιά και η γιαγια μου μού φωνάζει να τα μακρύνω. Όμως δε θέλω να χάνω χρόνο φτιάχνοντας τα μαλλιά μου. Ίσως κάποια στιγμή σκεφτώ να τα μακρύνω πάλι. 

Ακολουθείς τις τάσεις της μόδας;
Όχι. Αγαπώ τη μόδα αλλά δε θα φορούσα κάτι επειδή είναι της μόδας αλλά επειδή μ’ αρέσει. Έχω αγαπημένους σχεδιαστές όπως η Ann Demeulmeester, την Rei Kawakubo με το label της Comme de Garcons, τον Gaultier και ένα brand από τη Ρωσία, που λέγεται Tattoο Sweaters. Συνήθως φοράω κάτι ολοσωμες φόρμες στις συναυλίες μου στο χρώμα του δέρματος με σχέδια από τατουάζ. 

Όμως έχεις κάνει και εσύ τατουάζ. Γιατί;
Κάθε τατουάζ μου έχει την ιστορία του. Έχει να κάνει με τη στιγμή που το έκανα. Τα τατουάζ μου λειτουργούν σαν τις αναμνήσεις μου. Δεν μπορώ να τα σβήσω. Και η αλήθεια είναι ότι έχω κάποια τατουάζ που είναι άσχημα. Αλλά και κάποιες στιγμές στη ζωή μας δεν είναι άσχημες;

Τα επόμενα σχέδια σου;
Γράφω ήδη το νέο μου άλμπουμ, ταξιδεύω και η αλήθεια είναι ότι θέλω να περάσω περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα, ίσως να αγαπήσω κάποια στιγμή και έναν Έλληνα -ποιος ξέρει;

Αν έκλεινες τα μάτια σου και ονειρευόσουν ένα μέρος για να ζήσεις για πάντα, ποιο θα ήταν αυτό; 
Αγαπώ την Ολλανδία, αλλά είναι σκοτεινή και κάνει κρύο. Θέλω να πηγαίνω σε μέρη που έχει περισσότερο ήλιο. Οπότε θα πώ ότι ονειρεύομαι να ζω στην Ελλάδα.