Η Greta Thunberg. Φωτογραφία: AP
Η Greta Thunberg. Φωτογραφία: AP
GRETA THUNBERG

Greta Thunberg -Η 16χρονη, υποψήφια για Νόμπελ Ειρήνης, δεν είναι σαν τα υπόλοιπα κορίτσια


Τα περισσότερα κορίτσια της ηλικίας της έχουν άλλου τύπου ανησυχίες. Την εφηβεία, τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, τον πλασματικό κόσμο των social media, μια καλή επίδοση στο σχολείο. 

Η Greta Thunberg όμως δεν είναι σαν τα άλλα κορίτσια και αυτό έρχεται να αποδείξει περίτρανα η υποψηφιότητά της για το Nobel ειρήνης. Η 16χρονη Σουηδή μαθήτρια είχε καθηλώσει με την σύντομη αλλά ουσιαστική ομιλία της στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. «Το σπίτι μας έχει πάρει φωτιά. Μπορούμε όμως ακόμα να το διορθώσουμε» είχε πει τον Ιανουάριο στο Νταβός η Greta. 

Η ιστορία ξεκίνησε όταν η 16χρονη έμαθε για τους μαθητές του Πάρκλαντ, στη Φλόριντα, οι οποίοι απείχαν από το σχολείο, διαμαρτυρόμενοι για τους νόμους περί οπλοκατοχής και οπλοχρησίας (στο σχολείο τους είχε λάβει χώρα πολύνεκρη επίθεση). Τότε η προσπάθεια της Greta να συγκεντρώσει τους συμμαθητές της για να κάνουν το ίδιο, αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, είχε αποτύχει. Έτσι η νεαρή μαθήτρια, αποφάσισε να δράσει μόνη της και στις 20 Αυγούστου του 2018 (15 ετών τότε) έπειτα από τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν εκτάσεις στη Σουηδία, δεν πήγε στο σχολείο. Πήρε στα χέρια της ένα πανό και κάθισε στο πλακόστρωτο έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο.

Από τότε πήγαινε κάθε Παρασκευή στο ίδιο σημείο με το πανό της. 

 

«Προτείναμε τη Greta Thunberg διότι η κλιματική αλλαγή, αν δεν περιοριστεί, θα είναι στο μέλλον η βασική αιτία πολέμων, συγκρούσεων και εισροής μεταναστών», δήλωσε ο Freddy Andre Oevstegaard. «Η Greta Thunberg ξεκίνησε ένα μαζικό κίνημα στο οποίο βλέπω μάλλον τη βασικότερη συνεισφορά στην ειρήνη», πρόσθεσε.

«Δεν θέλω την ελπίδα σας. Δεν θέλω να είστε αισιόδοξοι. Θέλω να πανικοβληθείτε. Ενεργείστε σαν να έχει πάρει το σπίτι μας φωτιά. Επειδή αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή» είπε στο Νταβός η Greta.

Σήμερα Παρασκευή η 16χρονη Greta έχει προγραμματίσει μια παγκόσμια κινητοποίηση για το κλίμα στην οποία αναμένεται να λάβουν μέρος χιλιάδες μαθητές από όλο τον πλανήτη. Νέοι σε περισσότερες από 100 χώρες θα αποχωρήσουν από την τάξη τους και θα απαιτήσουν δράση για τη μεγαλύτερη απειλή που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα.

Οι κινητοποιήσεις αυτές συμβαίνουν σήμερα -από την Ουάσιγκτον ως τη Μόσχα και τη Βηρυτό και από την Ιερουσαλήμ ως τη Σαγκάη και τη Βομβάη- επειδή οι πολιτικοί μας απέτυχαν.