H Greta Thunberg. Φωτογραφία: Adam Berry/Getty Images
H Greta Thunberg. Φωτογραφία: Adam Berry/Getty Images
#WOMANISM

Greta Thunberg -To σύμβολο του #Womanism είναι μόλις 16 ετών


«Δε γεννιόμαστε γυναίκες. Γινόμαστε γυναίκες» έχει πει η Σιμόν Ντε Μποβουάρ σε μια εποχή που τίποτα δεν ήταν δεδομένο για το γυναικείο φύλο.

Σήμερα αιώνες μετά από επιμονή και πάθος (τα δύο χαρακτηριστικά που μοιράζονται όλοι οι σπουδαίοι άνθρωποι) οι γυναίκες οραματίζονται, εκφράζονται και κατακτούν τον κόσμο. Χτίζουν, όχι μόνο το δικό τους μέλλον, αλλά και το μέλλον των παιδιών τους. Γυναίκες μητέρες, γυναίκες φίλες, σύζυγοι, επαγγελματίες, γυναίκες που τολμούν, που διεκδικούν που δεν χαρίζονται. Γυναίκες που χαμογελούν. Kαθημερινές «αθλήτριες» της ζωής. Αυτές είναι οι γυναίκες του #Womanism. Του κινήματος που θα δούμε να μεγαλώνει κάθε μέρα και περισσότερο στα Social Media. 

Σε αυτές τις γυναίκες συγκαταλέγεται και η Γκρέτα Τούνμπεργκ. Μαθήτρια 16 Μαΐων από τη Σουηδία που εδώ και λίγο καιρό φέρει τον τίτλο του πιο δυναμικού κοριτσιού στον πλανήτη. Όχι για τις μακριές της κοτσίδες -σύμβολο της εικόνας της- ούτε για τα υπνωτιστικά της μάτια. Αλλά γι’ αυτή της την επιμονή να αλλάξει τα πράγματα. Ένα τόσο δα κορίτσι μέσα σε ένα fluffy μπουφάν, φορά τα αθλητικά της παπούτσια και αψηφώντας το κρύο, διαμαρτύρεται κάθε Παρασκευή έξω από το κοινοβούλιο της Σουηδίας. Μόνη. Ολομόναχη. 

«Δεν θέλω την ελπίδα σας. Δεν θέλω να είστε αισιόδοξοι. Θέλω να πανικοβληθείτε. Ενεργήστε σαν να έχει πάρει το σπίτι μας φωτιά. Επειδή αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή» είπε η Γκρέτα στην διάσκεψη για το κλίμα στο Νταβός και όλοι σιώπησαν. Αν αυτό δεν είναι #Womanism τότε τι είναι; σκέφτομαι καθηλωμένη από τα λόγια της Γκρέτα. 

AP
AP

Πριν από λίγες ημέρες η Γκρέτα προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης. Όταν το άκουσε τίναξε τις κοτσίδες της πίσω και χαμογέλασε. Μετά συνέχισε να κάνει αυτό που ξέρει καλά. Να επιμένει. Άνοιξε τον υπολογιστή της και συνέχισε να ευαισθητοποιεί τον πλανήτη απευθύνοντας ένα μεγάλο κάλεσμα στη νέα γενιά. 

Έτσι, την Παρασκευή 15 Μαρτίου, 1,4 εκατομμύρια μαθητές από κάθε γωνιά της γης έδωσαν βροντερό παρών στους δρόμους. Τα συνθήματα πολλά. Ζωγραφισμένα μαζί με εφηβικές καρδιές σε χάρτινα πλακάτ. Και η πορείες ειρηνικές, ευοίωνες. Όπως αρμόζει στο μέλλον του ίδιου του πλανήτη.  

AP
AP

Ηγέτιδα; Απλά μια 16χρονη; 
Γιατί να βάλουμε ταμπέλες σε ένα κορίτσι που κατάφερε να εμπνεύσει έναν ολόκληρο τον κόσμο; Η Γκρέτα είναι το δικό μας σύμβολο του μεγάλου γυναικείου κινήματος #Womanism. Το κορίτσι που μας ενέπνευσε και μας έκανε να πιστέψουμε ξανά στον άνθρωπο.

Eσένα; Ποια είναι η γυναίκα που κατάφερε να σε εμπνεύει;

Μπες στη μεγάλη ομάδα του #Womanism.

1. Ανέβασε και εσύ φωτογραφία με το δικό σου γυναικείο σύμβολο στο Instagram και στο Facebooκ

2. βάλε τα hashtags #Womanism #Challenge

3. Πες με λίγα λόγια γιατί την επέλεξες και παρακίνησε φίλους/φίλες σου να κάνουν το ίδιο και έλα να επαναπροσδιορίσουμε μαζί τι σημαίνει να είσαι γυναίκα.