O Steve McQueen. Φωτογραφία: Getty Images-Ideal Image
O Steve McQueen. Φωτογραφία: Getty Images-Ideal Image
STEVE MCQUEEN

Στηβ ΜακΚουήν: Κοιμήθηκε με πολλές γυναίκες, αγάπησε μία -10 άγνωστες πτυχές του πιο cool ηθοποιού της οθόνης


Ήταν μια εικονική φιγούρα των ‘70’s, ο star του «Bullitt», του «Πεταλούδα», της «Υπόθεσης Τhomas Crown», των «Και οι επτά ήταν υπέροχοι». Όμορφος, ταλαντούχος, σκοτεινός, αντι-ήρωας. Ερωτικός, ανασφαλής, μοναχικός, απρόβλεπτος. Περίπλοκος.

1.   Αν δεν γινόταν ηθοποιός, θα ήταν παράνομος

Στ’αλήθεια, είναι απορίας άξιο το πώς ο Terrence Steven ΜcQueen, από το Beech Grove της Ιndiana, κατέληξε στο Hollywood, και όχι σε κανά κελί φυλακής. Η παιδική του ηλικία ήταν φριχτή. Ο πατέρας του -ένας stuntman σε κάποιο νούμερο τσίρκου με μηχανές- τον παράτησε όταν ήταν μόλις 6 μηνών στην άφραγκη και αλκοολική μητέρα του, που, με τη σειρά της, πότε τον ξεχνούσε σε βολικούς παππούδες και γιαγιάδες, και πότε τον έπαιρνε κοντά της, για να ζήσει με τους «σπιτωμένους» εραστές της που τον έδερναν και τον κακοποιούσαν. Πριν καν κλείσει τα 12 ο Steve είχε μπλέξει με συμμορίες, μικροκλοπές, ληστείες αυτοκινήτων και πριν από τα 16 του μπαινόβγαινε στα αναμορφωτήρια.

Όταν ήταν αρκετά μεγάλος για να ζήσει μόνος του, το ΄σκασε. Δούλεψε ως ναυτικός, ως παιδί για τα θελήματα σε οίκο ανοχής, ως εργάτης σε πετρελαιοπηγή, ως πωλητής και μηχανικός αυτοκινήτων Οι κακές γλώσσες του Hollywood και κάποιες απαγορευμένες βιογραφίες, λένε πως, ανάμεσα στα άλλα, έκανε και «ψωνιστήρι» στους δρόμους. Ή, τον συνοδό -με νοικιασμένο σμόκιν- ώριμων, πλούσιων κυριών…

2. Υπηρέτησε στους πεζοναύτες

Φωτογραφία: AP
Φωτογραφία: AP

Στα 17 του, κατατάχθηκε στους πεζοναύτες, στα τεθωρακισμένα. Παρότι πήρε γρήγορα τα γαλόνια του, ο ατίθασος, απείθαρχος χαρακτήρας του έγινε αιτία να τον «ξηλώσουν» επτά φορές. Άλλη μια φορά, πήρε άδεια για το Σαββατοκύριακο και εξαφανίστηκε για κανα δυό βδομάδες, αγκαλιά με το κορίτσι του. Όταν τον έπιασαν, πέρασε 41 μέρες στην απομόνωση.

Από κει, βγήκε αναμορφωμένος -μάλιστα παρασημοφορήθηκε επειδή κάποτε έσωσε τη ζωή πέντε στρατιωτών, σε μια επικίνδυνη άσκηση. Κατέληξε, στην «τιμητική φρουρά των επιλέκτων» που φρουρούσαν το γιότ του προέδρου Harry Truman.

3. Γνώριζε πολεμικές τέχνες

Φωτογραφία: AP
Φωτογραφία: AP

Παρότι ποτέ δεν έκανε επίδειξη της δεξιοτεχνίας του on screen, ήταν φίλος με τον Chuck Norris και τον Bruce Lee και γυμναζόταν μαζί τους. Έμαθε Tang Soo Do, από τον κάτοχο μαύρης ζώνης εννέα νταν Pat E.Johnson. Επίσης, ακολουθούσε καθημερινά ένα δίωρο πρόγραμμα σκληρής άσκησης, με τρέξιμο και βάρη.

4. Έζησε στα άκρα

Έπινε σαν νεροφίδα, κάπνιζε τρία πακέτα τσιγάρα την ημέρα, οι δε ποσότητες των drugs που κατάπινε, κατά καιρούς «θα μπορούσαν να σκοτώσουν και ελέφαντα». Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο γνωστός φωτογράφος William Claxton, ο McQueen κάπνιζε μαριχουάνα σχεδόν κάθε μέρα, ενώ στα ‘70’s ξεκίνησε τη χρήση LSD και κοκαϊνης.

Παρ’όλα αυτά, πέθανε στα 50 του από καρδιακή προσβολή, στη διάρκεια εγχείρησης για να του αφαιρεθεί καρκίνωμα από την κοιλιακή χώρα. Μετά θάνατον, αποτεφρώθηκε και η στάχτη του σκορπίστηκε στον Ειρηνικό.

5. Κοιμήθηκε με πολλές γυναίκες. Αγάπησε μία.

Λάτρευε τις γυναίκες, σχεδόν όσο τις μισούσε. Ήθελε να του είναι πιστές, αλλά ο ίδιος υπήρξε «άντρας όλων των γυναικών». Δεν ήταν και δύσκολο -η τραχιά, αντρική του καλλονή, τα ξανθά μαλλιά, τα γαλάζια μάτια του μάζευαν γύρω του τα θηλυκά σαν παραζαλισμένες μέλισσες, η δε λίστα με τις κατακτήσεις του περιελαμβανε μερικές από τις ωραιότερες Hollywood stars: Αnn Margret, Judy Carne, Jacqueline Bisset, Mamie Van Doren, Saron Tate, Faye Dunaway, και -φυσικά- τη δεύτερη γυναίκα του Ali MacGraw, με την οποία το ’72, γνωρίστηκαν στο πλατό του «Τhe Getaway», όταν εκείνη ήταν ακόμα παντρεμένη με τον πανίσχυρο παραγωγό του φιλμ, Robert Evans. Όπως θα έλεγε εκείνη αργότερα, η έλξη ανάμεσά τους «ήταν τρομακτική».

Παντρεύτηκαν το 1973. Η Ali παράτησε την καριέρα της για χάρη του, γιατί ο ΜcQueen, προτιμούσε τη γυναίκα του, νοικοκυρά, στο σπίτι. Έμειναν μαζί σχεδόν επτά χρόνια. Χρόνια πάθους, που εναλλάσσονταν με τερατώδεις σκηνές βίας, μίνι χωρισμούς και καυγάδες, καθώς ο Steve δεν υπήρξε ποτέ πρότυπο συζύγου: έπινε, έπαιρνε ναρκωτικά, τριγύριζε με άλλες, τη ζήλευε φορτικά. «Όταν ήταν καλός, ήταν πολύ πολύ καλός, αλλά όταν ήταν κακός, ήταν φρικτός. Ήταν τρομερά ανασφαλής και επικίνδυνος».

Ο γάμος τους έληξε πανηγυρικά, όταν η Ali υπέγραψε για να παίξει σε μια ταινία του Peckinpah. O Steve, το θεώρησε προδοσία και την πέταξε στο δρόμο, χωρίς δολάριο στην τσέπη. Δεν συμφιλιώθηκαν ποτέ -ακόμα και στο νεκροκρέβατό του, ο McQueen αρνιόταν πεισματικά να την δει. Σύμφωνα πάντως με τον βιογράφο του, Marshall Terrill, η MacGraw ήταν η μόνη γυναίκα (σ.σ, τουλάχιστον από τις επίσημες τρείς συζύγους του) που ο ΜcQueen αγάπησε πραγματικά. Γι ‘αυτό δεν θέλησε να την ξαναδεί. Δεν άντεχε να δει στο βλέμμα της την παρακμή του…

6. Τον καταδίωκε ο Charles Manson

Φωτογραφία: ΑP
Φωτογραφία: ΑP

Κανονικά, ο McQueen, θα ήταν ένα από τα θύματα στο λουτρό αίματος στο Cielo Drive, το βράδυ που ο Charles Manson έσφαξε τη Saron Tate -ήταν άλλωστε και στην death list των celebrities του παρανοϊκού δολοφόνου. Απλώς πηγαίνοντας στο πάρτι, σταμάτησε να πιει ένα ποτό, συνάντησε μια φίλη και κατέληξαν στο κρεβάτι, σε κάποιο φτηνό μοτέλ.

Παρότι ο Manson και οι συνεργοί του, συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν, ο αστικός μύθος λέει πως έκτοτε, ο McQueen δεν έφευγε ποτέ από το σπίτι του χωρίς το ρεβόλβερ του.

7. Ο φακός τον λάτρευε

Είχαν πει για κείνον πως «θα μπορούσε να παίζει ακόμα και με την πλάτη γυρισμένη στο φακό». Η μοναχική, απόμακρη, σκληρή, και ταυτόχρονα εύθραυστη φιγούρα του αρχετυπικού american hero που ενσάρκωσε, με πολύ λιτά εκφραστικά μέσα (σ.σ. ένα από τα πιο παλιά Hollywood jokes είναι το «μα στα αλήθεια ο Steve McQueen έπαιζε;»), είναι μέχρι σήμερα κλασική, τουλάχιστον όσο και τα κυνηγητά αυτοκινήτων στις ταινίες που έπαιξε.

Παρότι, μερικές φορές ακόμα και ο ίδιος έμοιαζε να παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά (σ.σ. είχε δηλώσει « δεν είμαι βέβαιος πως η υποκριτική είναι κάτι που θα ΄πρεπε να κάνει ένας ενήλικος άντρας»), το ταλέντο του γέμιζε τη μεγάλη οθόνη. Όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο, προτιμούν να αγνοούν πως είχε σπουδάσει με υποτροφία στο Ηerbert-Bergoff Drama School, πως ήταν ο ένας από τους δύο υποψήφιους που έγιναν δεκτοί -μετά από οντισιόν σε 2.000 άτομα- στο περίφημο Lee Strasberg Actors’Studio.

8. Έπαιζε με όπλα και μηχανές

Φωτογραφία: Getty Images-Ideal Image
Φωτογραφία: Getty Images-Ideal Image

Μηχανές, αυτοκίνητα, όπλα, γυναίκες -συνέλεγε όλα τα αγαπημένα toys for boys. Ικανότατος αναβάτης, είχε πάθος για την ταχύτητα -μάλιστα, στα ’50’ s όταν σπούδαζε, κέρδιζε το χαρτζιλίκι του, παίρνοντας μέρος, τα Σαββατοκύριακα σε αγώνες μοτοσικλετών. Με αυτά τα χρήματα, αγόρασε και την πρώτη του μηχανή. (σ.σ. όταν πέθανε η συλλογή του αριθμούσε περίπου 130 μοτοσικλέτες και αρκετά σπορ αυτοκίνητα). Κατά τα άλλα, είχε λάβει αρκετές φορές μέρος σε αγώνες, ημιεπαγγελματικά, είχε σχεδιάσει εξαρτήματα αγωνιστικών αυτοκινήτων στις δε ταινίες του έκανε τα περισσότερα από τα stunts, που αφορούσαν κυνηγητά με αυτοκίνητα ή μηχανές σε δρόμους -μεταξύ αυτών και το μεγαλύτερο μέρος των κλασικών σκηνών στο “Bullitt” και το “Τhe Great Escape”.

Mετά θάνατον, το 1999 έγινε δεκτός -τιμητικά- στο Μοtorcycle Hall of Fame.

9. Θα μπορούσε να γίνει ο Dirty Harry

Με την σύζυγό του Barbara Minty. Φωτογραφία: AP
Με την σύζυγό του Barbara Minty. Φωτογραφία: AP

Σε ελάχιστους ηθοποιούς η μη-φιλμογραφία τους συναγωνίζεται σε δόξα τις ταινίες που τελικά γύρισαν -πραγματικά κανείς δεν ξέρει, τι θα γινόταν αν ο Steve ΜcQueen είχε πει περισσότερα «ναι» από «όχι», όταν του πρότειναν σενάρια. Μεταξύ των ρόλων που αρνήθηκε ήταν αυτός του Peppard στο "Βreakfast at Tifanny’s" (σ.σ. τότε δεσμευόταν με άλλο συμβόλαιο), ένας από τους lead ρόλους στο "Butch Cassidy and Sundance Kid", (σ.σ. δεν τα βρήκαν με το studio, για το ποιος θα έπαιρνε περισσότερα, ο Newman ή αυτός), ο ρόλος του Brando στο «Αποκάλυψη Τώρα», ο «Dirty Harry», ο «'Aνθρωπος από τη Γαλλία, το «Ocean΄s Eleven», ρόλοι στο «Ράμπο», τον «Σωματοφύλακα» (σ.σ. στην αρχική του εκδοχή με την Diana Ross ) και τις «Στενές επαφές τρίτου τύπου». Toν τελευταίο, επειδή -όπως είπε στον Steven Spielberg- δεν μπορούσε να κλάψει «κατά παραγγελία».

10. Είναι ακόμα style icon

Aκόμα και σήμερα, τριάντα χρόνια μετά το θάνατό του, o McQueen θεωρείται η επιτομή του cool machismo σε ό,τι αφορά το στυλ, το ντύσιμο, τα αξεσουάρ. Οτιδήποτε δικό του, από τα γυαλιά Persol που φορούσε στην υπόθεση Thomas Crown, μέχρι το περίφημο Βelstaff riding jacket (σ.σ. που ο θρύλος λέει πως για χάρη του έστησε κάποτε την Ali MacGraw, για να μείνει σπίτι και να το περάσει με κερί) την Porsche του ή τα ρολόγια του, θεωρούνται πλέον collector’s items, περιζήτητα στους κύκλους των συλλεκτών.

 

 

Tο 2012, το τετράγωνο, vintage Monaco 1133B Caliber 11 Automatic με το μπλε καντράν που φορούσε στις σκηνές της ταινίας «Le Mans» πουλήθηκε, σε δημοπρασία έναντι 651.000 ευρώ. Το 2005, η Ford χρησιμοποίησε ευρηματικότητα, φαντασία και κάμποσο diigital editing για να «ενθέσει» τον star, στο διαφημιστικό της, για τη νέα της Ford Mustang. Γιατί εκείνον; Οι  εκπρόσωποι Τύπου της εταιρείας είπαν πως απλά, δεν υπήρχε «κανείς σαν τον McQueen γι΄αυτή τη δουλειά».