Αν και οι απόκριες στην Πάτρα -όπου βρίσκονται τα κεντρικά της Coffee Island- εύκολα θα μπορούσαν να κλέψουν την παράσταση και να μας παρασύρουν σε ακόλαστες πράξεις -μιας και συνέπεσαν με τις ημερομηνίες της επίσκεψης- αυτό δεν συνέβη. Οι αρχές των δημοσιογράφων που έλαβαν μέρος στο press trip, δεν επέτρεψαν κάτι τέτοιο. Jamais!
Λίγα πράγματα για τη μικρή ιστορία της Coffee Island
1999. Xρονολογία που γεννήθηκε το πρώτο καφεκοπτείο.. Μια ανάσα πριν το millenium, μια έξυπνη ιδέα ενός Πατρινού γιατρού μετατρέπεται σε πράξη και η πόλη υποδέχεται το πρώτο της μοντέρνο καφεκοπτείο το οποίο έχει αρώματα από χαρμάνια που οι Έλληνες δοκιμάζουν για πρώτη φορά. Μια τολμηρή επιχειρηματική κίνηση που έλαβε το πιο ζεστό καλωσόρισμα από τους ανθρώπους στο λιμάνι της δυτικής Ελλάδας -λένε ότι όσοι ζουν κοντά σε θάλασσα είναι παραδοσιακά πιο «ανοιχτοί» από τους ορεσίβιους και μάλλον έχουν δίκιο.
2006. Η Coffee Island αποφασίζει να ιδρύσει τη δική της μονάδα για τη μεταποίηση του καφέ, επενδύοντας σε εξοπλισμό και τεχνογνωσία.
2009. Σε ηλικία μόλις 29 ετών, ένας ευφυής αλλά προσγειωμένος Μηχανολόγος Μηχανικός και Αεροναυπηγός, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, αρχίζει να εργάζεται συμβουλευτικά (αμισθί) στην εταιρεία. Ξεκινά να μαθαίνει από την αρχή τι είναι ο καφές και ποια είναι τα μυστικά του και παρά το γεγονός ότι η άφιξή του στην εταιρία συμπέφτει με μια δύσκολη για την χώρα στιγμή, ο ανθεκτικός καφές, φαίνεται να αντιστέκεται στην κρίση.
Προσπαθούμε να είμαστε εμείς αυτοί που δημιουργούν τις εξελίξεις. Όχι αυτοί που τις ακολουθούν
2010. Η νομοθεσία αλλάζει και τα καφεκοπτεία έχουν πλέον τη δυνατότητα να σερβίρουν και καφέ. Το νησί του καφέ αρπάζει την ευκαιρία και αρχίζει να γίνεται ο πιο hot προορισμός, τόσο στην Πάτρα όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ο Κωνσταντίνος αντιλαμβάνεται από πολύ νωρίς ότι στη χώρα που λατρεύει τον καφέ, δεν μπορείς να διαπραγματεύεσαι με «καμένο» προϊόν, βρώμικες μηχανές και ξαναζεσταμένο γάλα. Αναλαμβάνοντας τα ηνία της εταιρείας πια, επενδύει σε ανθρώπους με όραμα. Δεξί του χέρι ο αδερφός του Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος αναλαμβάνει διευθυντής R&D και υπεύθυνος λειτουργίας του δικτύου της Coffee Island. Τα δύο αδέρφια μπορεί να μην είναι οι ιδρυτές, ωστόσο είναι το ζωντανό παράδειγμα της υποδειγματικής, σκληρής δουλειάς με στρατηγική και πλάνο που μπορεί, με το κατάλληλο όραμα και τα καλύτερα χαρμάνια, να απογειώσει τον καφέ στη χώρα που λατρεύει τον καφέ.
2019. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους για την εκπληκτική πορεία της εταιρείας η οποία είναι σήμερα το 6ο μεγαλύτερο δίκτυο καφέ της Ευρώπης. 423 Καφεκοπτεία Coffee Island βρίσκονται, εκτός από την Ελλάδα, στην Κύπρο, το Ην. Βασίλειο, και τον Καναδά. 200 εργαζόμενοι, πάνω από 370 συνεργάτες franchisees, 2200 baristi-καφεκόπτες. Και το μέλλον διαγράφεται ακόμη πιο σπουδαίο.
1ος σταθμός τα Headquarters
Πώς κατάφερε μια εταιρεία από μικρή, τοπική επιχείρηση στην Αχαϊκή πρωτεύουσα να γίνει κολοσσός; σκέφτομαι την ώρα που το λεωφορείο μας αφήνει έξω από τα κεντρικά της Coffee Island -τα οποία σημειωτέον μεγαλώνουν κι άλλο για να υποδεχθούν τον όγκο του καφέ που χρειάζονται οι συνεργάτες του δικτύου. «Το moto μας είναι μοναδικός καφές για μοναδικούς ανθρώπους» μου εξηγεί ο Κωνσταντίνος, ενώ εγώ απολαμβάνω το πρώτο φλιτζάνι φρεσκοκομμένου και αχνιστού καφέ φίλτρου -κατευθείαν από την πηγή.
Μαζί του είναι φυσικά ο Παναγιώτης και ένα team νεαρών συνεργατών και κυρίως φίλων με κοινό όραμα και στόχους. «Εμείς ερχόμαστε στη δουλειά και ουσιαστικά πίνουμε καφέ με τους φίλους μας» καταλήγει μεταξύ αστείου αλλά κυρίως σοβαρού ο CEO της Coffee Island.