Nobu Matsuhisa: «Μαγειρεύω με την καρδιά» | 0 bovary.gr
Nobu Matsuhisa: «Μαγειρεύω με την καρδιά» | 0 bovary.gr
NOBU MATSUHISA

Nobu Matsuhisa: «Μαγειρεύω με την καρδιά»


Κάθε επίσκεψη του Nobu Matsuhisa στην Ελλάδα αποτελεί αφορμή για μία ακόμη συνέντευξη. Νωρίτερα αυτό τον μήνα βρεθήκαμε στο εστιατόριο στην αθηναϊκή ριβιέρα, στο πλαίσιο του Nobu Food Festival. 

«Να με λέτε Nobu» μου λέει με μια σχεδόν πατρική στοργή ενώ ανταλάσσουμε μια φιλική χειραψία στον υπέροχο χώρο του Matsuhisa Athens, το οποίο βρίσκεται σε ένα τοπίου μοναδικού φυσικού κάλλους, στη μαγική ASTIR. Ήρεμος, γαλήνιος, συγκεντρωμένος. Ο διάσημος Ιάπωνας chef, κάθεται πάντα δίπλα στον συνεργάτη του και ιδιοκτήτη του εστιατορίου Matsuhisa, Τάσο Ιωαννίδη. Οι δυο τους ξεκίνησαν να συνεργάζονται πριν από 16 χρόνια, όταν στη Μύκονο άνοιξαν το πρώτο Matsuhisa της Ευρώπης. 

«Η επιχειρηματική συνεργασία είναι σαν τον γάμο» μου εξηγεί με σταθερή φωνή και αγγλικά με ιαπωνική προφορά ο Nobu. «Ο Τάσος αντιλαμβάνεται απόλυτα τη φιλοσοφία μου, τις αξίες και πάντοτε συζητάμε και προσπαθούμε να κάνουμε μαζί τις καλύτερες επιλογές.  Στη Μύκονο ξεκινήσαμε το Nobu πριν από 16 χρόνια, ο Τάσος έκανε την επένδυση και είμαι χαρούμενος γι’ αυτό. Έχουμε πελάτες που έρχονται κάθε καλοκαίρι όλα αυτά τα χρόνια -όπως κι εγώ πηγαίνω κάθε καλοκαίρι στο νησί- και αυτό είναι το πιο σημαντικό» μου εξηγεί. 

Ο σεφ γεννήθηκε στην Σαϊτάμα της Ιαπωνίας, ως Nobuyuki Matsuhisa. Αφού μαθήτευσε σε εστιατόρια στο Τόκιο και στα 24 του βρέθηκε συνιδιοκτήτης εστιατορίου στη Λίμα του Περού. Η Λατινική Αμερική θα επηρεάσει την καθαρή ιαπωνική φιλοσοφία του και μαζί θα δημιουργήσουν μοναδικά πιάτα. Στη συνέχεια ταξίδεψε. Στο Μπουένος Άιρες, στην Αλάσκα και ξανά στην Ιαπωνία. Το 1987, άνοιξε το δικό του εστιατόριο στο Μπέβερλι Χιλς, το 1998, το περιοδικό Times του Λος Άντζελες τον συμπεριέλαβε στους ανερχόμενους αστέρες της υψηλής γαστρονομίας της Νότιας Καλιφόρνιας, ενώ το 1993, οι New York Times ανέδειξαν το Matsuhisa ως έναν από τους 10 κορυφαίους προορισμούς του κόσμου. 

Η Nobu κουζίνα υπόσχεται πιάτα υψηλής γαστρονομίας με ξεχωριστούς gourmet συνδυασμούς. Οι πρώτες ύλες είναι εκλεκτές και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν κάθε πιάτο, ξεχωριστές. Τον ρωτάω για τους chef του Matsuhisa. Τον Τόνι Βρατσάνο και τον Θωμά Κουράκο της Αθήνας, αλλά και για τον Παναγιώτη Τζιουρτζιούμη στη Μύκονο «Η ομάδα αυτή πρεσβεύει τη φιλοσοφία και τις αξίες, του εστιατορίου. Συζητάμε μαζί τα νέα πιάτα. Εγώ δεν είμαι συνέχεια εδώ, οι chef όμως είναι. Είναι λοιπόν οι αρχηγοί. Είναι δυνατοί ηγέτες, με τους οποίους μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα. Οπότε ναι είναι όλοι τους πολύ σημαντικό κομμάτι του Matsuhisha. Σήμερα μάλιστα ο chef Thomas (Θωμάς Κουράκος), μου έδειξε κάποια καινούργια πιάτα εδώ στο Matsuhisa Athens. Υπάρχει ωστόσο και το basic μενού, που έχουν όλα τα εστιατόρια, και μετά με τα τοπικά προϊόντα κάθε χώρας οι chef δημιουργούν νέα πιάτα. Μας ενώνει φυσικά και η τεχνολογία, το Internet, το Instagram, οπότε μπορούμε να βλέπουμε νέα πιάτα και να μοιραζόμαστε τη γνώση από μακριά» τονίζει ο Nobu. 

Στο Matsuhisa, ξεχωρίζουν φυσικά τα signature πιάτα όπως τα Salmon Karashi Su Miso, το Black Cod, το Yellowtail Jalapeño και τα πληθωρικά Omakase Menus. Όμως φιγουράρουν στο μενού και νέες προτάσεις όπως είναι τα New Style O-Toro, Squid Pasta with Sea Urchin, Sea Bream Amapeno και Wagyu Gyoza.

«Όπως κάθε μητέρα μαγειρεύει το φαγητό για τα παιδιά της με την καρδιά, έτσι κι εγώ. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου. Κάθε πιάτο να μαγειρευτεί με πολλή αγάπη» καταλήγει ο chef.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνέντευξη κι ενώ το βλέμμα μου για λίγο φλερτάρει με την εκπληκτική θέα του Matsuhisa Athens, θέλω να μάθω για το νέο βήμα του Nobu. Τα ξενοδοχεία. Και ο ίδιος μου εξηγεί: «Με τον συνεργάτη μου Ρόμπερτ Ντε Νίρο έχουμε ήδη 10 ξενοδοχεία και κατασκευάζουμε και άλλα. Το ξενοδοχείο όπως και το εστιατόριο είναι επιχειρήσεις που αφορούν τη φιλοξενία. Το ξενοδοχείο βέβαια είναι πολύ μεγαλύτερη ως επιχείρηση, χρειάζεται περισσότερους ανθρώπους. Όταν ο Ντε Νίρο άνοιξε το Greenwich hotel (ένα boutique hotel του στη Νέα Υόρκη, δίπλα στο εστιατόριο Nobu), πολλοί πελάτες ρωτούσαν πότε θα ανοίξουμε κάποιο εστιατόριο σε άλλες πόλεις μέσα σε κάποιο ξενοδοχείο. Οπότε μια μέρα ο Ντε Νίρο μου λέει: Nobu γιατί να ανοίξουμε εστιατόριο σε κάποιου άλλου το ξενοδοχείο; Ας ανοίξουμε το δικό μας ξενοδοχείο και ας βάλουμε μέσα το εστιατόριο». 

Το επόμενο βήμα του Nobu είναι η Κύπρος. «Ανοίγουμε σε ένα νέο ξενοδοχείο που ονομάζεται Amara Hotel» μου λέει σφίγγοντάς μου ξανά το χέρι για να με αποχαιρετήσει.

Κάνουμε ένα αστείο, χαμογελάμε ο ένας στον άλλο δίνοντας μια υπόσχεση: Και του χρόνου πάλι εδώ!

https://www.astir.gr/matsuhisa-athens

 

Matsuhisa: Απόλλωνος 40 Βουλιαγμένη

Τηλ. 210 89 605 10

Facebook/ Matsuhisa Athens

Instagram/ matsuhisa_athens