Getty Images / Ideal Image
Getty Images / Ideal Image
CHRISTIAN LOUBOUTIN

Christian Louboutin: Παράτησε το σχολείο στα 12 και δημιούργησε τα πιο ποθητά παπούτσια


Ο Christian Louboutin γεννήθηκε στις 7 Ιανουαρίου του 1963 στο 12ο διαμέρισμα του Παρισιού.  

Το μόνο αγόρι ανάμεσα σε τρεις αδελφές. Ηταν ο γιος της Irene, μιας νοικοκυράς και του Roger, ένας κατασκευαστής ραφιών και γραφείων. Τον απέβαλαν από το σχολείο του, 3 φορές. Στα 12 αποφάσισε να σταματήσει την εκπαίδευση εγκαταλείποντας ταυτόχρονα και το σπίτι του. Πήγε να ζήσει σε ένα φιλικό σπίτι με τις ευχές της μητέρας του.

Στην οικογένειά του ήταν ο μόνος με σκούρο δέρμα, οπότε έστησε μια ιστορία γύρω από τον εαυτό του ότι είναι υιοθετημένος και οι πραγματικοί του γονείς είναι από την Αίγυπτο. Μια αδερφή του ωστόσο θα ανακάλυπτε λίγο αργότερα ότι ο βιολογικός του πατέρας ήταν πράγματι Αιγύπτιος, και ο ίδιος γεννήθηκε μετά από μια παράνομη σχέση της μητέρας του με τον άνδρα από το Κάιρο.

Από τα παιδικά του χρόνια του άρεσε να σχεδιάζει παπούτσια. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν ήθελε να συνεχίσει να πηγαίνει στο σχολείο.

Christian Louboutin
Christian Louboutin

Στα 16 του εμφανίστηκε στο διάσημο τότε καμπαρέ Folies Bergere έχοντας στα χέρια του σχέδια παπουτσιών για όλες τις χορεύτριες. «Για ένα showgirl, τα παπούτσια είναι πολύ σημαντικά», είχε πει. «Παρέχουν σταθερότητα, πρέπει να είναι όμορφα και σέξι, αλλά να μην κλέβουν την παράσταση». Τα παπούτσια του είχαν τόσο μεγάλη επιτυχία που σύντομα έγινε ο προσωπικός σχεδιαστής/κατασκευαστής ψηλοτάκουνων του pin up girl και χορεύτριας Dita Von Teese.

Λίγο αργότερα ταξίδεψε στην Αίγυπτο, έμεινε στην Ινδία για ένα χρόνο και τελικά επέστρεψε στο Παρίσι το 1981. Εκεί έφτιαξε ένα πλήρες portfolio σχεδίων με ψηλά τακούνια. Έδειξε το έργο του και ξεκίνησε να συνεργάζεται με τον Charles Jourdan. Αργότερα συνάντησε τον Roger Vivier και άρχισε να εργάζεται ως μαθητευόμενος.

 

Καλό παπούτσι δεν είναι αυτό που σας ντύνει αλλά αυτό που σας γδύνει

Η εμμονή του με τα ψηλοτάκουνα ωστόσο είχε ξεκινήσει νωρίτερα. Όταν επισκέφτηκε το Εθνικό Μουσείο Τεχνών της Αφρικής και της Ωκεανίας το 1976. Εκεί είδε σε μια ταμπέλα ένα ζευγάρι ψηλοτάκουνα κι ένα Χ ανάμεσά τους (ότι δηλαδή δεν πρέπει να τα φορούν οι γυναίκες κατά την επίσκεψή τους στο Μουσείο). Έκτοτε θεωρούσε αυτό το είδος παπουτσιών ως κάτι απαγορευμένο. Μάλιστα έλεγε και για τα pip toe που τόσο τον εντυπωσίαζαν ότι ήταν το δεύτερο γυναικείο ντεκολτέ. 

«Καλό παπούτσι δεν είναι αυτό που σας ντύνει αλλά αυτό που σας γδύνει» είχε πει σε μια συνέντευξή του. 
Ο διάσημος σχεδιαστής πήρε τελικά πτυχίο στη Διακόσμηση και τη ζωγραφική από την Ακαδημία Τέχνης Roederer. Στα 80s ο Louboutin κλάμπαρε μέχρι τελικής πτώσης με τους κολλητούς του φίλους Andy Warhol και Mick Jagger, ενώ συμμετείχε ως ηθοποιός και σε δύο ταινίες.

Η Εύα Λογκόρια με Louboutin. Φωτογραφία: AP
Η Εύα Λογκόρια με Louboutin. Φωτογραφία: AP

Δεν ήταν η ζωή του όμως μόνο διασκέδαση. Ο νεαρός Louboutin ξεκίνησε να δουλεύει σκληρά. Άρχισε να εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας, σχεδιάζοντας γυναικεία παπούτσια για τους οίκους Maud Frizon, Yves Saint Laurent και Chanel. Στα τέλη της δεκαετίας του '80, έκανε ένα διάλειμμα από τη μόδα και στράφηκε προς την αρχιτεκτονική τοπίου. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει τη δουλειά του ως σχεδιαστής παπουτσιών. 

H Τζίτζι Χαντίντ με Louboutin. Φωτογραφία: AP
H Τζίτζι Χαντίντ με Louboutin. Φωτογραφία: AP

Ως εκ τούτου, το 1991 ίδρυσε τη δική του εταιρεία. Ο πρώτος πελάτης του ήταν η πριγκίπισσα Caroline του Μονακό. O ίδιος μάλιστα θυμάται: «Ένα μήνα μετά το άνοιγμα του πρώτου μου καταστήματος με επισκέφτηκε μια δημοσιογράφος η οποία έκανε ένα ρεπορτάζ για τα καινούργια καταστήματα που είχαν ανοίξει στο Παρίσι. Με περίμενε λοιπόν στο κατάστημα -εγώ βρισκόμουν στο μικρό μου γραφείο στο πίσω μέρος του καταστήματος. Δύο ή τρία λεπτά μετά την άφιξή της, μπήκε στο μαγαζί η πριγκίπισσα Caroline του Μονακό με μια φίλη της και άρχισαν να χαζεύουν και να δοκιμάζουν τα παπούτσια. Η πριγκίπισσα είχε επισκεφτεί άλλη μία φορά το κατάστημα αλλά εγώ δεν ήμουν εκεί. Όταν φώναξα τη δημοσιογράφο στο γραφείο μου ήταν πολύ εντυπωσιασμένη που είδε την Caroline να επισκέπτεται το μαγαζί. Το άρθρο της -ήταν διθυραμβικό- βγήκε τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο και οι πελάτες έκτοτε άρχισαν να κάνουν ουρές». Από τότε την πριγκίπισσα και τον σχεδιαστή δένει μια δυνατή φιλία.  

Πελάτισσες του υπήρξαν από τότε η Catherine Deneuve και η Diane von Fürstenberg (η οποία αργότερα έγινε και πολύ καλή του φίλη).
Επιπλέον, η Joan Collins, η Madonna, η Kim Kardashian, η Gwyneth Paltrow, η Jennifer Lopez, η Nicki Minaj και η Christina Aguilera άρχισαν να φορούν εμμονικά τις γόβες του. Η Sarah Jessica Parker φόρεσε δικό του σχέδιο στο γάμο της έχοντας απαρνηθεί τον αγαπημένο της Manolo Blahnik. 

Τα Louboutin έγιναν τα πιο δημοφιλή παπούτσια του 2011

Η Caroline με Louboutin. Φωτογραφία: Getty Images
Η Caroline με Louboutin. Φωτογραφία: Getty Images

Στη δεκαετία του '90 και του 2000, ο Christian Louboutin αναβίωσε την τάση των ψηλοτάκουνων σχεδιάζοντας διάφορα στυλ. Αυτό όμως που κάνει τα παπούτσια του να ξεχωρίζουν είναι οι εμβληματικές κόκκινες σόλες. Ο Louboutin σχεδίασε το παπούτσι με την κόκκινη σόλα για πρώτη φορά το 1993, χρησιμοποιώντας το κόκκινο βερνίκι νυχιών της βοηθού του.