Φωτογραφία: ΑP
Φωτογραφία: ΑP
ANTI NATALISTS

Αντι-ναταλιστές: Οι άνθρωποι που δεν θέλουν να κάνεις παιδιά


Ακούγεται σαν σενάριο από ταινία αλλά υπάρχει -εδώ και χρόνια- και είναι μια ακραία πραγματικότητα.

Ο αντι-ναταλισμός είναι η φιλοσοφία σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να σταματήσουν οι γεννήσεις ώστε να σωθεί ο πλανήτης, τόσο από τα ανθρώπινα απόβλητα και τον υπερπληθυσμό, όσο και από την κλιματική αλλαγή. 

Οι αντι-ναταλιστές αποδίδουν αρνητική αξία στη γέννηση, υποστηρίζοντας ότι η γέννηση ενός παιδιού είναι από μόνη της μια πολύ βάρβαρη πράξη. Πιστεύουν ότι ο ερχομός των παιδιών σε αυτόν τον κόσμο -που είναι γεμάτος δυσκολίες και ταλαιπωρία- είναι άδικος και αδικαιολόγητος. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι το πιο ηθικό πράγμα είναι το μορατόριουμ των γεννήσεων, με το οποίο θα εξασφαλιστεί σιγά σιγά η εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους. 

Όσο λιγότεροι μείνουμε πάνω στη γη, τόσο καλύτερος θα είναι ο αντίκτυπος στο περιβάλλον

Μιλώντας στον βρετανικό Guardian η Γκουίν Μακέλεν αναφέρει ότι ήταν μόλις 26 ετών όταν πήρε την απόφαση να στειρωθεί. Χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να βρει τον κατάλληλο γιατρό και να αποταμιεύσει τα έξοδα μιας τέτοιας διαδικασίας, αλλά τελικά, το 2012, η επιθυμία της πραγματοποιήθηκε. 

H Λεϊλανί Μούντερ. Φωτογραφία: Getty Images
H Λεϊλανί Μούντερ. Φωτογραφία: Getty Images

«Πάντα ήξερα ότι δεν ήθελα παιδιά για περιβαλλοντικούς λόγους. Εργάζομαι στη βιομηχανία αποβλήτων και βλέπω την κατάντια μας. Δεν λέω ότι είναι οι άνθρωποι κακοί, πολλές φορές όμως αυτά που κάνουν έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον. Σκεφτείτε απλά πόσα δέντρα κόβονται, πόσα πλαστικά χρησιμοποιούνται και πόσα υλικά εξορύσσονται για τους ανθρώπους. Για να ζουν καλύτερα. Όσο λιγότεροι μείνουμε πάνω στη γη, τόσο καλύτερος θα είναι ο αντίκτυπος στο περιβάλλον.[...] Είναι οι πολιτιστικές και κοινωνικές πιέσεις που κάνουν τους ανθρώπους να θέλουν να διαιωνίσουν το είδος τους, χωρίς να αναγνωρίζουν τις συνέπειες για τον εαυτό τους και τον πλανήτη» καταλήγει η Γκουίν..

Και η 44χρονη Αμερικανίδα, ακτιβίστρια και ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης «Population Matters», Λεϊλανί Μούντερ δίνει τον δικό της αγώνα για να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους μπροστά στον κίνδυνο του υπερπληθυσμού της γης. 

«Κάνε το καλύτερο που μπορείς. Να είσαι ευγενικός - και να μην αναπαράγεσαι»

Η Λεϊλανί Μούντερ σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Αυτό που την ταρακούνησε για να ασχοληθεί με τον υπερπληθυσμό ήταν μια διάλεξη του καθηγητής Βιοχημείας, και ένα ντοκιμαντέρ. «Ξαφνιάστηκα με τους αριθμούς. Χρειάστηκαν 200.000 χρόνια για να φτάσουν οι άνθρωποι το ένα δισεκατομμύριο, 126 χρόνια για να διπλασιαστούν σε δύο δισεκατομμύρια, 30 χρόνια για να προστεθεί ένα άλλο δισεκατομμύριο και 14 χρόνια για το επόμενο. Κάθε επόμενο δισεκατομμύριο χρειάστηκε μόνο 12 χρόνια. Είναι τρομακτικό» καταλήγει η ακτιβίστρια. 

Οι αντι-ναταλιστές πολλές φορές εκφράζουν ιδιαίτερα ακραίες και αμφιλεγόμενες απόψεις σύμφωνα με το BBC. Κάποιοι για παράδειγμα θεωρούν ότι πρέπει να σταματήσει η ανθρώπινη αναπαραγωγή σε περιοχές όπου υπάρχει πόλεμος και φτώχεια. Μάλιστα δικαιολογούν αυτές τις απόψεις λέγοντας ότι αυτά τα παιδιά που γεννιούνται υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα έχουν κανένα μέλλον, ενώ τα περιμένουν ασθένειες και αναπηρίες. 

Δεν είναι όμως όλοι έτσι. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο πλανήτης δεν αντέχει περισσότερους ανθρώπους. Όπως αναφέρει ο Κερκ, αντι-ναταλιστής από το Σαν Αντόνιο του Τέξας «Σύμφωνα με επιστημονικές προβλέψεις, εξαιτίας της οικονομικής ανάπτυξης και της μείωσης των ποσοστών γονιμότητας, ο πληθυσμός του κόσμου είναι πιθανό να φτάσει στα 11 δισεκατομμύρια σε 80 χρόνια. Δεν γνωρίζουμε αν ο πλανήτης θα αντέξει. Όλα είναι σχετικά με την κατανάλωση. Τα πάντα από τον αέρα, το νερό, τα τρόφιμα, τα ορυκτά καύσιμα, το ξύλο» λέει ο Κερκ για να καταλήξει «Κάνε το καλύτερο που μπορείς. Να είσαι ευγενικός - και να μην αναπαράγεσαι».