Φωτογραφία: Bovary/Πάνος Μάλλιαρης
Φωτογραφία: Bovary/Πάνος Μάλλιαρης
ARIETTITA

Αριέττα πώς είναι να ζεις στη δεκαετία των 50s;


Σε ένα ημιυπόγειο στην πλατεία Αγίας Ειρήνης -που δεν το πιάνει εύκολα το μάτι σου- ο Joe Pe  δημιούργησε το μικρό αδελφάκι του Retrosexual vintage shop.

Μια χρονοκάψουλα με όλα τα αντικείμενα που πέρασαν από τα αθηναϊκά σαλόνια τις περασμένες δεκαετίες. Επιπλα, φωτιστικά, αξεσουάρ, ηλεκτρικές συσκευές, συσκευασίες, ακόμη και το σήμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας, φλιπεράκια και ποδήλατα, τον ανεμιστήρα της γιαγιάς και τα φλυτζανάκια για το τσάι, προφανώς προίκα μιας θείας που τα πρόσεχε σαν τα μάτια της.  

Να κάτσω σε φερ φορζέ ή να προτιμήσω το βελούδινο ύφασμα του καναπέ που μοιάζει να βγήκε από την ταινία «Οι κυρίες της αυλής» με τον Ηλιόπουλο; Αυτά τα διλήμματα με βασανίζουν όσο η Αριέττα Θεοδώρου ετοιμάζεται για τη φωτογράφιση φορώντας ένα φόρεμα σε γραμμή άλφα, με στενή μέση και υπέροχο ντεκολτέ. Σκέφτομαι πώς μπορεί να ήταν η ζωή πριν από 40 ή 50 χρόνια. Η εικόνα που σχηματίζεται στο μυαλό μου είναι λίγο τρομαντική (τρομακτική και ρομαντική μαζί) για εμένα τουλάχιστον που το παρελθόν δεν αποτέλεσε ποτέ σημείο εκκίνησης. 

Πώς είναι η ζωή στα 50s Αριέττα; 

Η Αριέττα δεν γεννήθηκε στο παρελθόν, αλλά στην εποχή της. Επέλεξε όμως να ζήσει με το Lifestyle που της ταιριάζει και χρονολογείται κάπου στα 50s. Γεννημένη στα Χανιά μεγαλωμένη στον Πειραιά. Με γαλλικά, πιάνο και μπαλέτο «Από μικρή είχα λατρεία στο παλιό Χόλιγουντ» μου λέει «Όταν τα άλλα παιδάκια έβλεπαν καρτούν στην τηλεόραση εγώ ήξερα απ’ έξω του στίχους του «Over the rainbow» (μπαλάντα του Χάρολντ Άρλεν, από την ταινία «Μάγος του Οζ»). Άλλωστε αγαπημένη μου ηθοποιός ήταν πάντα η Τζούντι Γκάρλαντ» μου εξομολογείται το πιο vintage κορίτσι της Αθήνας. 

Όσες φορές έχει τύχει να τη συναντήσω, νιώθω ότι ένας αέρας 50s έρχεται καταπάνω μου. Μαλλιά αλά Μέριλιν Μονρό, στράπλες φορέματα με μήκος λίγο κάτω από το γόνατο, φούστες κλος, μικροσκοπικά ζακετάκια, cat eye γυαλιά, ζώνες που τονίζουν τη μέση, γόβες με μπαρέτα, κλατς τσαντάκια. 
Αριέττα, έτσι βγαίνεις έξω; τη ρωτάω..Βασικά έτσι πας παντού; 

«Πέρασα από διάφορα στιλ στο παρελθόν κι από ένα πιο ροκ 80s στιλ που μου άρεσε πολύ, αλλά δεν ήμουν εγώ. Κάποια στιγμή πριν από περίπου 5 χρόνια νομίζω υιοθέτησα full-time αυτό το στιλ. Έκτοτε είμαι αυτό. Όλη μέρα» μου απαντάει πολύ φυσικά και σκέφτομαι ότι θα μπορούσα να την ακούω να μιλάει για ώρες με αυτή την ήρεμη γλυκιά φωνή που δεν υψώνεται ούτε πέφτει. «Έχω ακούσει όμως διάφορα σχόλια» μου εξομολογείται «Το κλασσικό είναι: γιατί δεν μπορείς να ντύνεσαι νορμάλ και γιατί δεν μπορείς να τρως νορμάλ; Είμαι βίγκαν (μου αποκαλύπτει με μια μικρή δόση περηφάνιας). Δηλαδή τίποτα νορμάλ πάνω μου (χαχα). Εμένα όμως το νορμάλ μου φέρνει μία αναγούλα. Δεν μου αρέσει. Και στην τελική ποιος λέει τι είναι νορμάλ και τι δεν είναι; Το συνηθισμένο, το αδιάφορο, δεν μου ταιριάζει. Από μικρή ήθελα να ξεχωρίζω» καταλήγει.

Φωτογραφία: Bovary/Πάνος Μάλλιαρης
Φωτογραφία: Bovary/Πάνος Μάλλιαρης

Τι είχαν τα 50s στην Αμερική; σκέφτομαι...Κατ’ αρχάς τους baby boomers -όλοι μα όλοι ήθελαν να κάνουν πολλά παιδιά και μεγάλες οικογένειες- μετά υπήρχε ευημερία, ευζωία. Η τεχνολογία έκανε άλματα με νέας γενιάς πλυντήρια, φούρνους, ψυγεία, ηλεκτρικές σκούπες, χρίζοντας τη νοικοκυρά, μεταμοντέρνα βασίλισσα στην κουζίνα. Είχε όμως και φυλετικό διαχωρισμό, είχε και πυρηνική απειλή, καθώς και ένα ψυχρό κύμα αέρα που ερχόταν από τη Ρωσία και ονομαζόταν «Ψυχρός πόλεμος». 

Σε μια εποχή λοιπόν αρκετά συντηρητική με τη θέση της γυναίκας να  περιορίζεται στα 100 τμ. ρωτάω την Αριέττα τι είναι αυτό που την κέρδισε για να πάρω μια ιδιαίτερα εύστοχη απάντηση «Όσοι ανήκουμε στη vintage community ακολουθούμε το vintage style και όχι το vintage ethics. Μας αρέσει αυτή η εποχή στο στιλ, το ντεκόρ, τα αυτοκίνητα, τα πάντα όσον αφορά το αισθητικό κομμάτι. Όσον αφορά κάποιες νοοτροπίες, δεν ανήκω εκεί. Είμαι μια γυναίκα ανεξάρτητη, δυναμική κα δεν έχω ανάγκη να κρεμαστώ πάνω σε κάποιον. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι στα 50s δεν θα μπορούσα να είμαι βίγκαν. Οπότε επιλέγω μόνο την αισθητική» (χειροκρότημα).

Η ελληνική μετενσάρκωση της Μέριλιν είναι πολυτάλαντη. Καθηγήτρια επαγγελματικού μακιγιάζ, vintage hairstylist και performer. «Ήθελα από μικρή να γίνω ηθοποιός μιούζικαλ. Πάντα όμως κατέληγα σε κάτι που είναι κοντά σε αυτό. Aσχολούμαι χρόνια με το τραγούδι ως μέλος σε διάφορες μπάντες, αλλά πέρυσι είχα την τύχη και τη χαρά να γνωρίσω έναν εξαιρετικό πιανίστα που παίζει το ρεπερτόριο που αγαπώ, δηλαδή κλασική Jazz, swing, bossa nova κ.α. 
Σκοπός μου είναι μέσα από τις εμφανίσεις μας (ως ντουέτο), να ταξιδέψω τον κόσμο σε μια άλλη εποχή, μέσα από την εικόνα, τη φωνή και τη μουσική. Και όπως ξέρεις αυτή η εικόνα δεν είναι ένα act, δεν είναι ένα κοστούμι που φοράω για μια παράσταση, αλλά είμαι εγώ! Είναι πολύ σημαντικό για μένα να δείχνω στον κόσμο κάτι αυθεντικό» μου αποκαλύπτει.

Αφού έχω βάλει στα αυτιά μου τα πιο φανταστικά vintage ακουστικά τηλεφώνων κάνοντας ότι μιλάω με το υπερπέραν, πιάνω το κινητό μου για μερικές σέλφι. Αλήθεια, ρωτάω την Αριέττα, πώς είναι να είσαι vintage σε μια τόσο ψηφιακή εποχή, όπως είναι η σημερινή; «Παίρνω τα καλά κομμάτια της digital εποχής, κυρίως όσον αφορά την εικόνα. Το κινητό μου για παράδειγμα είναι η προέκταση του χεριού μου, στον υπολογιστή μου θέλω τέλεια εικόνα, μου αρέσει το βίντεο. Την ασχήμια όμως που έχει αυτή η εποχή την αγνοώ επιδεικτικά. Όταν καταφέρω να φτιάξω και το σπίτι μου όπως θέλω θα είμαι στη δική μου time capsule» μου εξηγεί.

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε λίγα χρόνια; τη ρωτάω 
«Είναι αστείο γιατί είχα μια κουβέντα με τη μητέρα μου» μου απαντά «η οποία μου έλεγε “Δεν μπορείς να ντύνεσαι πάντα σαν τη Μέριλιν (κλασική μαμά)” Αλλά εγώ νομίζω ότι αυτό είναι το ιδανικό στιλ για μια κυρία 50, 60 ετών..Είναι φινετσάτο και μπορείς να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις ό,τι θες για να το κάνεις τέλειο» well said girl! 

Info
-Θα ήθελε να έχει έναν σύντροφο που να αγαπά το vintage (όμως μου λέει δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα) 
-Το νέο της σπίτι θα είναι τελείως vintage 
-Ψωνίζει τα ρετρό ρούχα της κυρίως από Collectif, Top Vintage, Vivien of Holloway, και British Retro
-Τη βρίσκουμε (και την ακολουθούμε) στο Instagram Ariettita  Facebook Arietta's Jazz Duet