Φωτογραφία: Yiorgos Kordakis
Φωτογραφία: Yiorgos Kordakis
POLINA SAPOUNA ELLIS

Η Πολίνα Σαπουνά Έλλις μετατρέπει τα αρχέγονα σύμβολα σε σύγχρονα κοσμήματα που γεφυρώνουν παρελθόν και μέλλον


Οι κοσμηματοποιοί είναι κάτι σαν συγγραφείς: πλάθουν ιστορίες και μας ταξιδεύουν σε κόσμους που κατασκεύαζουν με ό,τι υλικά υπάρχουν στην φαντασία τους.

Οι ιστορίες τους δεν είναι πλασμένες από λέξεις, αλλά από μέταλλα, σχήματα και γραμμές. Εμπνέονται από πλάσματα φανταστικά, από πρόσωπα υπαρκτά, από όνειρα, τοπία, εικόνες και συναισθήματα. Πρωταγωνιστές στις ιστορίες τους είμαστε εμείς και οι άνθρωποι που θέλουμε να εντυπωσιάσουμε. Η σχεδιάστρια κοσμημάτων Polina Ellis, 

 

Οι πρώτες μνήμες είναι από την Γερμανία, την χώρα στην οποία γεννήθηκα. Θυμάμαι το ωραίο μας σπίτι με τον κήπο, τον ξύλινο φράχτη, μια ζεστή οικογενειακή ατμόσφαιρά, τον ήχο της βροχής...Από μικρή θυμάμαι τον εαυτό μου να θέλω να αποτυπώνω ζωγραφικά τα πάντα, ό,τι με συγκινούσε. Στο σχολείο όλοι ήξεραν για οτιδήποτε ήταν σχετικό με καλλιτεχνικά θα απευθύνονταν σε μένα. Και στις ανασκαφές των θείων μου που πήγαινα από τα 10 μου κάθε καλοκαίρι, μεγάλο αριθμό των ευρημάτων τον σχεδίαζα εγώ. Η αγάπη μου για τη ζωγραφική ήταν εμφανής και κυρίαρχη.

Πάντα λάτρευα το κόσμημα. Μεγάλωσα σε μια καλλιτεχνική οικογένεια και έμαθα να αναγνωρίζω την τέχνη και στα κοσμήματα. Θαύμαζα τη μικρογλυπτική τους. Το κόσμημα έχει κάτι το τρισδιάστατο και «αρχιτεκτονικό». Με συγκινούσε κατ’ αρχάς η διαχρονικότητα του ανά τους αιώνες. Πόσα κοσμήματα δεν ξεθάβονταν μέσα από τις καταπληκτικές ανασκαφές στις οποίες συμμετείχα. Πάντα μου προκαλούσε ρίγος, όταν έβλεπα στο κρανίο της νεκρής ένα υπέροχο χρυσό διάδημα. Το ερμήνευα ως ένδειξη σεβασμού προς τον άνθρωπο, όχι μόνο πολυτέλεια. Το να κοσμεί κάποιος το σώμα του, πέρα από τους συμβολισμούς που ενυπάρχουν στο κόσμημα, τον ενδυναμώνει, γίνεται ένα κομμάτι του εαυτού του, τον αποκαλύπτει και τον προσδιορίζει.

Ένα κομψό σκουλαρίκι, ένα statement δαχτυλίδι και ένα κρεμαστό στο στήθος μας που να μας κάνει να νιώθουμε κάτι με το οποίο ταυτιζόμαστε, δεν πρέπει να λείπουν από την συλλογή μιας κομψής γυναίκας.

Οι άνθρωποι που με ενέπνευσαν έχω την τύχη να βρίσκονται στην οικογένεια μου, ο πατέρας μου με το πάθος του για μουσική και ζωγραφική. Ο θείος μου Γιάννης Σακελλαράκης ήταν μια προσωπικότητα που μάγευε επίσης. Νομίζω ζούσε σε μια ταυτόχρονη διάσταση παρελθόντος και παρόντος. Με συγκινούσε βαθύτατα η προσέγγισή του στο πως βίωνε την αρχαιολογία, γινόταν ένα με τον χωροχρόνο που ανέσκαπτε. Ήταν ένας φιλόσοφος. Η θεία μου η Έφη Σαπουνά Σακελλαράκη, μια αξιοθαύμαστη γυναίκα και αξεπέραστη επιστήμων, που ακόμη και σήμερα ανασκάπτει στο μινωικό ανάκτορο του Ψηλορείτη στην Ζώμινθο.

Η λατρεία τους και το πάθος τους, η υπομονή και επιμονή τους για το έργο τους, η λιτότητα τους και η εργατικότητα τους αλλά και ταυτόχρονα η σεμνή και εσωτερική προσέγγισή τους στις απολαύσεις, είναι άξια θαυμασμού. Αλλά εκτός από την οικογένεια μου άνθρωποι του περιβάλλοντος μας, όπως ο δάσκαλος μου στην ζωγραφική Παύλος Σάμιος, που με απαράμιλλη καρτερικότητα και δέος θα καθόταν ώρες ακούνητος να ζωγραφίσει τον τρούλο μιας εκκλησίας, σίγουρα ενέπνευσαν τα βήματα μου.

Είναι μια μόνιμη πηγή έμπνευσης η χώρα μας για μένα. Είναι κέντρο πολιτισμού. Πόσοι λαοί δεν εμπνεύστηκαν από τον πολιτισμό μας. Η αρμονία, η συμμετρία στα έργα του αρχαίου ελληνικού κόσμου με συγκινεί βαθύτατα, είτε στην περίπτωση που αυτή η αντιθετική συμμετρία ενυπάρχει στην απέριττη γραμμή ενός γεωμετρικού μοτίβου, όπως αποτέλεσε πχ πηγή έμπνευσης για την συλλογή μου ANTITHESIS, είτε στην περίπτωση που αυτή αποτυπώνεται στην αντιθετική συμμετρία στο γλυπτό τέθριππον κλασικής περιόδου, του Μουσείου Ακροπόλεως.

Η μινωική Κρήτη επίσης μίλησε στην ψυχή μου, με έφερε πίσω στις διαδρομές των μινωικών παλατιών που έκανα από παιδί. Η τελευταία μου συλλογή είναι εμπνευσμένη από τον καταπληκτικό μύθο του Θησέα και της Αριάδνης. Με την αγάπη και την υποστήριξη της Αριάδνης που έδωσε τον Μίτο στον Θησέα, ο Θησέας κατάφερε να σκοτώσει τον ΜΙΝΟΤΑΥΡΟ και να βρει το δρόμο του έξω από το λαβύρινθο.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρο ζωής;

Ένα ατελιέ και εργαστήριο με θέα την θάλασσα, ίσως σε κάποιο νησί, όπου θα ζω μόνιμα. Θέλω να ακούω την θάλασσα, να έχω μια ομάδα αγαπημένων συνεργατών που να συνεχίζουμε παρέα, γιατί η δουλειά αυτή δεν βγαίνει μόνο με μένα, και να βλέπω όλο και περισσότερους άντρες και γυναίκες να νιώθουν αυτό που θέλω να τους προσφέρω. Να φοράνε το κόσμημα μου και να νιώθουν το συμβολισμό του, τη δύναμή του να τους συντροφεύει και να τους γεμίζει θετική ενέργεια.

Θέλω να πιστεύω ότι όλος αυτός ο «αγώνας» γίνεται για κάτι πολύ βαθύτερο και ουσιαστικότερο από αυτό που μπορεί να φαίνεται.

Δεν είναι ένα κόσμημα ακόμη που γυαλίζει ή λάμπει, είναι μια εμπειρία ζωής, είναι η συνέχεια μας από τις ρίζες μας, είναι ένα κομμάτι του εαυτού μας, η δικιά μας αλήθεια. Σε αυτό το όνειρο θα ήθελα να ξέρω ότι και τα παιδιά μου θα γίνουν υπεύθυνοι άνθρωποι που θα παλεύουν για να βρουν το δικό τους δρόμο!

Η Λεώνη Γιαδζόγλου και η Πολίνα Σαπουνά Έλλις
Η Λεώνη Γιαδζόγλου και η Πολίνα Σαπουνά Έλλις

Ποια είναι η μία και μοναδική συμβουλή που θα δίνατε σε κάθε γυναίκα; Να δίνει στον εαυτό της τον χρόνο και τον χώρο που της αξίζει. Επειδή κάθε γυναίκα, είτε έχει είτε δεν έχει παιδιά έχει έμφυτο το ένστικτο της μάνας, την διάθεση να δίνει. Σ' αυτή, όμως, την πορεία ξεχνάμε τον εαυτό μας.

Πρέπει να μας αγαπάμε περισσότερο και τότε θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον κάθε «Θησέα» να βρει τον δρόμο του για την έξοδο.

 

*Eκδήλωση με κεντρικό θέμα τη διαχρονική σχέση της Πολίνας Σαπουνά Έλλις (κοσμήματα POLINA ELLIS) με την Αρχαιολογία και τη Ζωγραφική θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου στις 8.00 μ.μ., με αφορμή την παρουσίαση της νέας της συλλογής Minotavros

www.polinaellis.com 

Showroom: Εμμ. Μπενάκη 4 Κηφισιά