Στην «Εκπληξη» θα βρεις απίθανα έργα από Ελληνες καλλιτέχνες με μόνο 50 ευρώ | 0 bovary.gr
Στην «Εκπληξη» θα βρεις απίθανα έργα από Ελληνες καλλιτέχνες με μόνο 50 ευρώ | 0 bovary.gr
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΟΛΛΑΡΟΥ

Στην «Εκπληξη» θα βρεις απίθανα έργα από Ελληνες καλλιτέχνες με μόνο 50 ευρώ


«Η τέχνη δεν είναι ο καθρέφτης που αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, αλλά η σφύρα που τη διαμορφώνει» είχε πει ο Μπέρτολ Μπρεχτ.

Η τέχνη, στην Ελλάδα που εξακολουθεί να πασχίζει για βασικά αγαθά και ελευθερίες είναι η τελευταία αχτίδα φωτός. Η πνευματική μας διαμαρτυρία όπως θα πουν κάποιοι. Και αυτοί που την υπηρετούν γνωρίζουν πολύ καλά τη δύναμή της. Για τη δύναμη αυτή που κινεί 8 χρόνια τώρα μία από τις πιο ουσιαστικές εκθέσης της Αθήνας, την ΕΚΠΛΗΞΗ, μιλήσαμε με την Αλεξάνδρα Κολλάρου. Η Αλεξάνδρα είναι ιδρύτρια της online Πλατφόρμας Art Az και επιμελήτρια της έκθεσης που έχει στόχο να βοηθήσει τους αστέγους της Αθήνας, με ένα ευρηματικό concept.

«Η πρώτη ΕΚΠΛΗΞΗ πραγματοποιήθηκε το 2009, με πειραματική διάθεση, με τη συμμετοχή 200 καλλιτεχνών» μας εξηγεί η Αλεξάνδρα «Από την αρχή είχαμε τον ίδιο σκοπό -την υποστήριξη των αστέγων της Αθήνας- με τη διαφορά ότι τότε δεν ήταν όσο επίκαιρος είναι τώρα. Η έκθεση είχε πρωτoφανή επιτυχία, διαθέσαμε όλα τα έργα μέσα σε 2 ώρες, καθιερώθηκε αμέσως σαν θεσμός.

Εκτοτε συνεχίζουμε, προσπαθώντας διαρκώς να εξελιχθούμε και να βελτιώσουμε την εμπειρία για τους συμμετέχοντες και τους επισκέπτες, και φυσικά να έχουμε όσο καλύτερα αποτελέσματα γίνεται. Η ΕΚΠΛΗΞΗ είναι μια εικαστική εκδήλωση φιλανθρωπικού χαρακτήρα, διαφοροποιείται όμως σημαντικά από παρόμοιες ενέργειες καθώς έχει πολλά μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ένα από αυτά είναι ότι η έμφαση δίνεται πράγματι στην τέχνη. Ενεργοποιούμε τη δύναμη της για να φέρουμε θετική αλλαγή και ταυτόχρονα φέρνουμε το ευρύ κοινό σε επαφή με τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή. Κάτι σαν ταχύρυθμο σεμινάριο τέχνης και μαζί μία ευκαιρία να αποκτήσει κανείς το πρώτο του έργο ή το πρώτο του πολύτιμο έργο». 

-Οι καλλιτέχνες με τους πελάτες γνωρίζονται μεταξύ τους κάποια στιγμή;

«Αποκαλύπτουμε τα ονόματα των καλλιτεχνών μετά την πώληση των έργων, οπότε η ταυτότητα τους δε παραμένει μυστική εσαεί. H γνωριμία δεν είναι πάντα εφικτή -έχουμε πολλούς καλλιτέχνες που δεν είναι από την Αθήνα και πολλούς από το εξωτερικό. Συμβαίνει όμως συχνά ένας αγοραστής να γοητευτεί ιδιαίτερα από έναν καλλιτέχνη και να επιδιώξει να τον γνωρίσει, να κάνει μια επίσκεψη στο στούντιο του, να μάθει περισσότερα για τη δουλειά του. Μέχρι και φιλίες έχουν γεννηθεί μέσα από την έκθεση.

Στην ΕΚΠΛΗΞΗ οι καλλιτέχνες έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ένα μεγάλο, εξαιρετικά ποικίλο κοινό στο οποίο διαφορετικά δε θα είχαν πρόσβαση. Είναι και αυτό ένα απο τα στοιχεία που την κάνουν μοναδική». 

-Ποιες είναι οι τιμές της έκθεσης; Μπορούμε να πάρουμε ένα πραγματικό έργο τέχνης χωρίς να ξοδέψουμε μια περιουσία;

«Φυσικά! Αυτή είναι η κεντρική ιδέα. Η τιμή για όλα τα έργα είναι ενιαία: διατίθενται προς 50 ευρώ το καθένα. Προφανώς πρόκειται για συμβολική τιμή που δεν αντικατοπτρίζει την αξία των έργων - τα περισσότερα έχουν πολλαπλάσια ονομαστική τιμή, μερικά υπερ-πολλαπλάσια. Έχουμε επιλέξει να είναι τα έργα προσιτά ώστε να μπορούν όλοι να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Οσοι αποφασίζουν να μας υποστηρίξουν, παίρνουν και εκείνοι πίσω κάτι πολύτιμο και μοναδικό. Κάτι που πιθανώς δε θα είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν έξω από την έκθεση. Φέρνουμε το κοινό κοντά στην τέχνη και χρησιμοποιούμε την τέχνη σαν μοχλό αλλαγής, προς το καλύτερο». 

-Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου;

«Από την πρώτη στιγμή το κοινό ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό, και συνεχίζει –τηρουμένων των αναλογιών- με τον ίδιο τρόπο. Τους αρέσει η ιδέα, ότι γίνονται κομμάτι της λύσης του προβλήματος, μέσα από μία διαδικασία ευχάριστη και εποικοδομητική. Έχουμε “πελάτες” που μας ακολουθούν από την πρώτη στιγμή, δίνουν το παρόν κάθε χρόνο. Κάποιοι μέσα σε αυτό το διάστημα έχουν εξελιχθεί σε συλλέκτες, χτίζοντας σιγά σιγά συλλογές με “μεγάλα” μικρά έργα, την ίδια στιγμή βοηθώντας τους συνανθρώπους μας να αποκτήσουν μια καλύτερη ζωή. Αυτό μας συγκινεί σε πολλά επίπεδα». 

-Πώς βλέπεις το κοινό να προσεγγίζει την τέχνη τα τελευταία χρόνια; Πιστεύεις ότι έχει αλλάξει συμπεριφορά;

«Η έκθεση έχει, όπως όλα γύρω μας, πληγεί στη διαδρομή της μέσα στην κρίση. Κάθε χρόνο είναι πιο δύσκολο να επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα (να διαθέσουμε δηλαδή όλα τα έργα). Κάθε επισκέπτης επιτρέπεται να αγοράσει μέχρι 3 έργα. Παλαιότερα όλοι εξαντλούσαν αυτόν τον περιορισμό. Πλέον είναι αναγκαστικά πιο συγκρατημένοι.

Είναι κατανοητό αλλά την ίδια στιγμή η ευκαιρία που προσφέρουμε έρχεται μόνο μια φορά και μετά εξαφανίζεται. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με την αγορά της τέχνης στην Ελλάδα, σε πιο μεγάλη κλίμακα. Η τέχνη ανέκαθεν θεωρείτο πολυτέλεια αλλά πλέον για την πλειοψηφία των ανθρώπων είναι ξεκάθαρα εκτός του φάσματος της δυνατότητας τους, έχουν πιο επείγοντα θέματα να αντιμετωπίσουν. Εμείς θέλουμε το κοινό κοντά στην τέχνη και κοντά στην ΕΚΠΛΗΞΗ – να έρθει να απολαύσει την έκθεση και να εκτεθεί στην τέχνη, και αν μπορεί να συνεισφέρει στον σκοπό και να αποκτήσει ένα όμορφο έργο ακόμη καλύτερα». 

-Πώς θα χαρακτήριζες την Ελλάδα και συγκεκριμένα την Αθήνα όσον αφορά την τέχνη; Είναι μια ανοιχτή αγκαλιά για τους καλλιτέχνες; Ή τους προκαλεί μόνο εμπόδια;

«Η Ελλάδα έχει εξαιρετικά ταλαντούχους καλλιτέχνες – είναι εντυπωσιακό αυτό. Είναι επίσης εντυπωσιακό ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι καλλιτέχνες αυτοί δεν έχουν κανένα διεθνές βήμα. Ανέκαθεν αισθανόμουν ότι το περιβάλλον στην Αθήνα είναι εξαιρετικά εχθρικό απέναντι στους καλλιτέχνες, τις πολιτιστικές πρωτοβουλίες και το “νέο” γενικότερα.

Αυτό, προφανώς, αφορά στη δική μου οπτική γωνία. Από μια άλλη οπτική γωνία ίσως να έβλεπε κανείς ότι η πόλη έχει να προσφέρει πολλά ερεθίσματα και ευκαιρίες, ότι έχουν αρχίσει να γίνονται πράγματα. Κλείνοντας όμως σε μία πιό θετική νότα, ας μείνουμε στα αίσια νέα, και αυτά είναι ότι στις 13 Οκτωβρίου και για 2 ημέρες μόνο περιμένουμε όλους να ενωθούν μαζί μας στη μεγάλη γιορτή της τέχνης και της αγάπης, την ΕΚΠΛΗΞΗ».   


http://www.artaz.gr/surprise/item/445-surprise-8-view-the-artworks