Φωτογραφία: AP
Φωτογραφία: AP
ΣΙΡΛΕΪ ΤΕΜΠΛ

Σίρλει Τεμπλ: Το κορίτσι που βίωσε τη δικτατορία της μπούκλας -Της έκαναν 56 μπούκλες κάθε μέρα


Μία από τις πιο γνωστές ηθοποιούς που έκανε λαμπρή καριέρα σε πάρα πολύ μικρή ηλικία. Είχε πάντα 56 μπούκλες στα μαλλιά της και πήρε τον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο σε ηλικία μόλις 3 ετών.

Παραλίγο να δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση από έναν παραγωγό που κατέβασε το παντελόνι του κι αυτή απάντησε με νευρικό γέλιο. Ηταν ασφαλισμένη για 25.000 δολάρια αρκεί να μην έπιανε ποτέ της όπλο κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ο λόγος για την Σίρλεϊ Τεμπλ.

Η Σίρλεϊ Τεμπλ παραμένει μία από τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς όλων των εποχών. Η ηθοποιός μόλις και μετά βίας μπορούσε να περπατήσει όταν έκανε το ντεμπούτο της στην οθόνη και δεν άργησαν πολύ οι απολαυστικές ατάκες και τα πειράγματά της να κατακτήσουν το κοινό σε όλο τον κόσμο. 
Η Σίρλεϊ, πάντως, σύμφωνα με τους περισσότερους, δεν ήταν απλώς μία ακόμη καλλιτέχνις στην εποχή της. Στην πραγματικότητα, θεωρείται ένα μοναδικό ταλέντο που δεν έχει ακόμη αντιγραφεί. 

Πόσα όμως πράγματα γνωρίζετε για την ηθοποιό; 

Φωτογραφία: AP
Φωτογραφία: AP

1. Ο πρώτος της ρόλος ήταν λιγάκι ρατσιστικός
Σε ηλικία μόλις 3 ετών, η Σίρλεϊ πρωταγωνίστησε στην παρωδία του 1932 «Baby Burlesks». Στην ταινία φορούσε δαντελένια εσώρουχα (παιδικών διαστάσεων) και υποδυόταν μία «χορεύτρια» που γοήτευσε δύο εξίσου νεαρά αγόρια που έκαναν τους στρατιώτες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. 

2. Είχε πάντα τον ίδιο αριθμό από μπούκλες
Κατά τη διάρκεια της καριέρας της στη μεγάλη οθόνη, η μητέρα της Σίρλεϊ ήταν η προσωπική της κομμώτρια και επιμελούνταν το χαρακτηριστικό χτένισμά της. Κάθε βράδυ πριν πάει για ύπνο, η μητέρα της τύλιγε ακριβώς 56 ρολά στα μαλλιά της, για τις διάσημες μπούκλες της. Μάλιστα η ίδια μισούσε αυτό το χτένισμα. Προτιμούσε τα πιο κοντά μαλλιά αλλά κατανοούσε πως η εμφάνισή της ήταν το εμπορικό της σήμα. Το 1938 είχε επισκεφθεί το κτήμα των Ρούσβελτ στο Hyde Park και η Πρώτη Κυρία τότε, Ελεανόρ Ρούσβελτ της ζήτησε να κολυμπήσει μαζί της, αλλά η Τεμπλ αρνήθηκε «λόγω των μαλλιών της». 

3. Σκάνδαλο από ένα φιλί στην οθόνη
Η Σίρλεϊ έπαιξε τον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία του 1942, «Miss Annie Rooney» όπου ο συμπρωταγωνιστής της Ντίκι Μουρ, της έδωσε ένα φιλί στο μάγουλο. Ήταν η πρώτη φορά που το κοινό έβλεπε την αγαπημένη του νεαρή ηθοποιό σε μια ρομαντική σκηνή και ένα μικρό σκάνδαλο προκλήθηκε από την αθώα αυτή σκηνή. 

4. Ξέσπασε σε νευρικό γέλιο στη θέα ενός γυμνού άνδρα
Στα απομνημονεύματά της η ηθοποιός Σίρλεϊ Τεμπλ, αναφέρει πως ένας παραγωγός της MGM, κατέβασε το παντελόνι του και αποκάλυψε τα γεννητικά του όργανα μπροστά της κατά την πρώτη τους συνάντηση το 1940. Ήταν μόλις 12 ετών. Αθώα ακόμη με την ανατομία των ανδρών, απάντησε με νευρικό γέλιο κι αυτός τότε την πέταξε έξω από το γραφείο του. Ευτυχώς, είχε ήδη υπογράψει το συμβόλαιό της με την MGM.

5. Παραλίγο να πάρει το ρόλο της Ντόροθι στον «Μάγο του Οζ» 
Κατά τη διάρκεια του casting για την ταινία «Ο Μάγος του Οζ», το όνομα της Σίρλεϊ εμφανιτηκε πολλές φορές. Ωστόσο, όπως η ιστορία απέδειξε, τον ρόλο της Ντόροθι Γκέιλ, πήρε η Τζούντι Γκάρλαντ. Οι φήμες έλεγαν πως οι επικεφαλής του στούντιο δεν ήθελαν να δανείσουν την Σίρλεϊ σε μία ανταγωνιστική εταιρεία αλλά και πως η φωνή της δεν ήταν τόσο εντυπωσιακή όσο της Γκάρλαντ. 

6. Ήταν μόλις 17 ετών όταν παντρεύτηκε τον πρώτο της σύζυγο
Όπως και σε πολλά άλλα πράγματα στη ζωή της, ήταν πολύ μικρή όταν είπε το «ναι» στον ηθοποιό και στρατιώτη Τζον Άγκαρ. Το ζευγάρι απέκτησε μια κόρη, την Λίντα, αλλά χώρισαν 4 χρόνια μετά το γάμο τους. 

Φωτογραφία: AP
Φωτογραφία: AP

7. Ο δεύτερος σύζυγός της δεν ήταν θαυμαστής των ταινιών της
Αυτό, βέβαια, γιατί όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Τσαρλς Μπλακ, απλά δεν είχε δει καμία από τις ταινίες της. Παρόλα αυτά, το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά, τον Τσαρλς τζούνιορ και τον Λόρι και παρέμειναν παντρεμένοι μέχρι το θάνατο του. Οι δυο τους έβγαιναν ραντεβού μόλις δύο εβδομάδες προτού αποφασίσουν να παντρευτούν. 

8. Έδωσε συνέντευξη Τύπου από ένα δωμάτιο νοσοκομείου
Πίσω στο 1972, μία εποχή όπου κανείς δεν μιλούσε ανοιχτά για θέματα υγείας, η Σίρλεϊ Τεμπλ αποκάλυψε με θάρρος τη μάχη της με τον καρκίνο του μαστού από το δωμάτιο ενός νοσοκομείου. Κάτι τέτοιο, βοήθησε, εν μέρει, ώστε αυτό το θέμα να πάψει πλέον να είναι ταμπού και επέτρεψε σε περισσότερες γυναίκες να μιλήσουν ανοιχτά για τα δικά τους συμπτώματα. 

9. Έγινε διπλωμάτης
Ο Ρίτσαρντ Νίξον την διόρισε αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Από εκεί συνέχισε ως πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Γκάνα και στη συνέχεια στην Τσεχοσλοβακία. 

Φωτογραφία: AP
Φωτογραφία: AP

10. Ασφαλισμένη στον Lloyd's
Ο οίκος Lloyd's του Λονδίνου την είχε ασφαλίσει για 25.000 δολάρια με δύο προϋποθέσεις: δε θα έπιανε όπλο κατά τη διάρκεια του πολέμου και δε θα τραυματιζόταν ενώ ήταν μεθυσμένη. 

11. Σταμάτησε να πιστεύει στον Άι Βασίλη πολύ νωρίς
Η Σίρλεϊ Τεμπλ έχει δηλώσει ότι σταμάτησε να πιστεύει στον Άι Βασίλη στην ηλικία των 6 ετών. Η μητέρα της την πήγε σε ένα πολυκατάστημα κι εκεί ο Άι Βασίλης του καταστήματος της ζήτησε αυτόγραφο!

12. Ποτό με το όνομά της
Κι όμως υπάρχει ένα μη αλκοολούχο κοκτέιλ με το όνομά της. Το Royal Hawaiian Resort στο Γουακίκι, ένα από τα αγαπημένα στέκια της Τεμπλ στο απόγειο της καριέρας της, ισχυρίζεται ότι εφηύρε το ποτό και του έδωσε το όνομα αυτό προς τιμή του πιο συχνού πελάτη του ξενοδοχείου κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘30. Το κοκτέιλ αποτελείται από γρεναδίνη, σόδα και λάιμ γαρνιρισμένο με ένα κερασάκι μαρασκίνο.