«Φεμινίστρια δεν ήμουν ποτέ»: Η πρώτη συνέντευξη της Μπριζίτ Μπαρντό ύστερα από 11 χρόνια προκαλεί αντιδράσεις

«Φεμινίστρια δεν ήμουν ποτέ»: Η πρώτη συνέντευξη της Μπριζίτ Μπαρντό ύστερα από 11 χρόνια προκαλεί αντιδράσεις

Η Μπριζίτ Μπαρντό έδωσε την πρώτη της συνέντευξη μετά από 11 χρόνια και, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο κίνημα #MeToo.

Σε μια σπάνια δημόσια παρέμβασή της, η Μπριζίτ Μπαρντό, μία από τις πιο θρυλικές μορφές του γαλλικού και παγκόσμιου σινεμά, επέλεξε να τοποθετηθεί για ένα από τα πιο φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τη γαλλική κοινωνία -το κίνημα #MeToo και τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση που συνεχίζουν να συγκλονίζουν τον χώρο του θεάματος.

Η παρέμβαση της Μπριζίτ Μπαρντό Μπαρντό έδωσε την πρώτη της συνέντευξη μετά από 11 χρόνια, λίγες μόλις ημέρες πριν την ετυμηγορία στη δίκη του Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ενός από τους πιο αναγνωρίσιμους Γάλλους ηθοποιούς των τελευταίων δεκαετιών, για σεξουαλική επίθεση.

Ο Ντεπαρντιέ, ο οποίος δεν ήταν παρών στο δικαστήριο για την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, αφού βρίσκεται στην Πορτογαλία για τα γυρίσματα ταινίας που σκηνοθετεί η Φανί Αρντάν, καταδικάστηκε για σεξουαλική επίθεση εις βάρος μιας 54χρονης σκηνογράφου και μιας 34χρονης βοηθού σκηνοθέτη στα πλατό της ταινίας «Les Volets Verts» στο Παρίσι τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η 90χρονη Μπριζίτ Μπαρντό σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV από το σπίτι της κοντά στο Σεν Τροπέ, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της για το κίνημα #MeToo, λέγοντας «Ο φεμινισμός δεν είναι για μένα. Άνθρωποι με ταλέντο που απλώς πιάνουν έναν ποπό, ρίχνονται στον πάτο. Τουλάχιστον ας τους αφήσουμε να συνεχίσουν να ζουν. Δεν βρίσκουν πια δουλειά».

Τα σχόλια της Μπριζίτ Μπαρντό προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί την κατηγόρησαν για σεξισμό, άγνοια της σύγχρονης πραγματικότητας και απαξίωση των θυμάτων. Ωστόσο, δεν ήταν λίγοι και αυτοί που υπερασπίστηκαν τη στάση της, θεωρώντας τη φωνή της ως «αναγκαία αντίσταση» σε μια εποχή που -όπως λένε- «η υπερβολή και η ακρότητα απειλούν την ελευθερία της έκφρασης και του φλερτ».

BFMTV

Η στάση της Μπριζίτ Μπαρντό δεν είναι μεμονωμένη περίσταση. Αρκετοί εκπρόσωποι της παλαιότερης γενιάς του γαλλικού σινεμά αντιμετωπίζουν το #MeToo με σκεπτικισμό ή ακόμη και εχθρότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Κατρίν Ντενέβ, η οποία το 2018 υπέγραψε μαζί με άλλες 100 Γαλλίδες ένα κείμενο που υποστήριζε το «δικαίωμα των ανδρών να ενοχλούν» -ως έκφραση της παραδοσιακής γοητείας και της ελευθερίας στο φλερτ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο ίδιος ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει επικριθεί έντονα, όταν πριν από δύο χρόνια δήλωσε ότι ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ είναι «ένας μεγάλος καλλιτέχνης που αξίζει να ζει με ειρήνη».

Ζεράρ Ντεπαρντιέ/ AP Images

Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ, γνωστός διεθνώς από ταινίες όπως «Cyrano de Bergerac», «Green Card» και «Jean de Florette», βρίσκεται αντιμέτωπος με σειρά κατηγοριών. Πέρα από τις δύο γυναίκες που τον κατήγγειλαν για παρενόχληση στα γυρίσματα του «Les Volets Verts», περισσότερες από 20 γυναίκες έχουν δημοσίως μιλήσει για ανάρμοστη συμπεριφορά από την πλευρά του.

Στη δίκη του Μαρτίου για τις επιθέσεις στην ταινία «Les Volets Verts» σε δύο γυναίκες, ο Ντεπαρντιέ αρνήθηκε τις κατηγορίες και στο δικαστήριο υποστήριξε ότι το #MeToo «επιβάλλει τρόμο, όπως η Γαλλική Επανάσταση». «Υπερασπίζομαι την ελευθερία του λόγου, αγαπώ τη θηλυκότητα, αλλά όχι τις γυναίκες που είναι υστερικές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τον ηθοποιό υπερασπίστηκε και η Φανί Αρντάν, στενή του φίλη και συνεργάτιδα, η οποία τον επέλεξε πρόσφατα για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα της ταινία «Elle regardait» sans plus rien voir. Η Φανί Αρντάν, που πρωταγωνίστησε μαζί του στην εμβληματική ταινία «Η Γυναίκα της Διπλανής Πόρτας» του Φρανσουά Τριφό, τόνισε στο δικαστήριο: «Ο Ζεράρ είναι ένας ιδιοφυής καλλιτέχνης που ενσαρκώνει τόσο αγίους όσο και αμαρτωλούς. Ο κόσμος όμως έχει αλλάξει, και όσα κάποτε ανεχόμασταν, πλέον δεν είναι ανεκτά». Η επιλογή της να συνεργαστεί ξανά με τον Ντεπαρντιέ προκάλεσε την αντίδραση της Σαρλότ Αρνούλντ, που χαρακτήρισε την κίνηση «ανήθικη» και προσβλητική για τα θύματα. Θυμίζουμε ότι η ίδια κατήγγειλε τον ηθοποιό για βιασμό το 2018, όταν εκείνη ήταν 22 ετών.

Στο μεταξύ, πρόσφατη κοινοβουλευτική έρευνα που βασίστηκε σε μαρτυρίες 140 ατόμων, κατέληξε στο ότι η σεξουαλική βία στον χώρο των τεχνών στη Γαλλία παραμένει «συστηματική, ενδημική και επίμονη». Ο επικεφαλής της έρευνας, Ερουάν Μπαλανάν, μίλησε για «ένα σύστημα που λειτουργεί σαν κρεατομηχανή και καταστρέφει ανθρώπους».

Η συνέντευξη της Μπριζίτ Μπαρντό επαναφέρει στο προσκήνιο τη βαθιά πολιτισμική σύγκρουση που βιώνει σήμερα η Γαλλία. Από τη μία, μια νέα γενιά καλλιτεχνών και πολιτών που διεκδικούν μεγαλύτερη λογοδοσία, σεβασμό και ισότητα στον χώρο εργασίας -και ειδικά στον κινηματογράφο. Από την άλλη, η «παλιά φρουρά» που βλέπει αυτές τις διεκδικήσεις ως απειλή απέναντι σε μια δήθεν ελευθερία της δημιουργικής έκφρασης, του φλερτ και της «γοητείας» που θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι της γαλλικής κουλτούρας.

Η Μπριζίτ Μπαρντό, που εγκατέλειψε τον κινηματογράφο στα 39 της και έκτοτε αφιερώθηκε στον αγώνα για τα δικαιώματα των ζώων, δεν διστάζει να απορρίψει ολόκληρη τη σύγχρονη κινηματογραφική σκηνή «Ο κινηματογράφος έχει γίνει εφιάλτης. Πάρα πολλές κακές ταινίες, άνθρωποι ασήμαντοι. Δεν υπάρχουν πια ηθοποιοί που μας κάνουν να ονειρευόμαστε».