Μπριζίτ και Εμανουέλ Μακρόν: Τι θα γινόταν αν η κατάσταση ήταν αντίστροφη;
Ήταν μια επίσκεψη που θα έπρεπε να κυλήσει αβίαστα και με κάθε επισημότητα. Το αεροπλάνο του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, είχε μόλις προσγειωθεί στο Βιετνάμ και οι πόρτες ετοιμάζονταν να ανοίξουν για να υποδεχτεί τον κόσμο με το χαρακτηριστικό του χαμόγελο.
Αντ’ αυτού, όμως, τα φώτα της δημοσιότητας έλαμψαν πάνω σε μια στιγμή αμηχανίας, που αποκάλυψε με έναν σχεδόν απρόσμενο τρόπο τις ανθρώπινες πτυχές ενός από τα πιο γνωστά πολιτικά ζευγάρια στον κόσμο.
Σε ένα βίντεο που κάνει τον γύρο του Διαδικτύου, η σύζυγος του προέδρου, Μπριζίτ, εμφανίστηκε να σπρώχνει ελαφρώς τον σύζυγό της και να του δίνει χαστούκι, αφήνοντας άφωνους τους παρευρισκόμενους και το κοινό.
Η πρώτη αντίδραση από το Ελιζέ ήταν να απορρίψει ως πλαστό το βίντεο με τα επίμαχα πλάνα, τα οποία, σημειωτέον, δημοσιοποιήθηκαν από το πρακτορείο Associated Press. Ωστόσο, αργότερα, μέσω διαρροών, δόθηκε η εξήγηση πως επρόκειτο απλώς για ένα «συζυγικό καβγαδάκι» και μια «στιγμή συνενοχής» μεταξύ του ζευγαριού. Το προεδρικό περιβάλλον απέδωσε την ευρεία διάδοση και τον υπερβολικό σχολιασμό του περιστατικού σε φιλορωσικούς κύκλους, οι οποίοι ανέδειξαν το γεγονός με σκοπό να του προσδώσουν μεγαλύτερη σημασία.
Όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο της Telegraph ο Πίτερ Σάντινγκτον, ειδικός στις διαπροσωπικές σχέσεις με εμπειρία άνω των τριών δεκαετιών, η αβεβαιότητα γύρω από το τι ακριβώς συνέβη είναι μεγάλη: «Δεν γνωρίζουμε την πλήρη ιστορία», λέει, «αλλά σε κάποιες περιπτώσεις, μια ξαφνική σωματική αντίδραση, όπως ένα σπρώξιμο ή ένα χαστούκι, μπορεί να προκύψει εν θερμώ, ακόμα και αν δεν χαρακτηρίζει το άτομο». Προσθέτει πως η κούραση από ένα πολύωρο ταξίδι, όπως το 16ωρο της πτήσης από την Ευρώπη στην Ασία, μπορεί να επιβαρύνει την ψυχολογία και την υπομονή, ακόμη και αν δεν ταξιδεύουν στις συνήθεις στενές θέσεις της οικονομικής θέσης.

Το περιστατικό φέρνει στο προσκήνιο μια ευρύτερη συζήτηση για το πώς αντιμετωπίζονται οι εντάσεις στις σχέσεις, ιδιαίτερα όταν αυτές ξεπερνούν τα ιδιωτικά όρια και γίνονται δημόσιες. Πολλοί έχουν νιώσει την αμηχανία ή τον θυμό να εκδηλώνεται με έντονους τρόπους ακόμη και αν πρόκειται για ένα στιγμιαίο ξέσπασμα.
«Ίσως να ήταν μια παιχνιδιάρικη, μη σοβαρή κίνηση», εκτιμά ο Σάντινγκτον, «σαν ένα φιλικό σπρώξιμο από έναν σύζυγο που προσπαθεί να πει «όχι τώρα», ενώ η σύντροφός του ετοιμάζεται για τις κάμερες». Υπάρχουν ζευγάρια που όχι μόνο ανέχονται, αλλά και φαίνεται να απολαμβάνουν τις «φλογερές» τους στιγμές.
Ωστόσο, ο ειδικός ξεκαθαρίζει ότι η σωματική βία, κάθε μορφής, αποτελεί πρόβλημα και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Επίσης, υπογραμμίζει πως το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μακρόν δεν φάνηκε σοκαρισμένος ή πληγωμένος από το περιστατικό, δείχνει ότι επρόκειτο για κάτι απρόβλεπτο, αλλά όχι κακοποιητικό ή τραυματικό για εκείνον.
Ο Πίτερ Σάντινγκτον τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση, η επικοινωνία και η επίλυση των διαφορών μέσα από τον διάλογο είναι το μόνο υγιές μέσο, ενώ κάθε μορφή σωματικής επαφής που χρησιμοποιείται για να «επιβληθεί» ή να ελεγχθεί ο άλλος είναι καταδικαστέα και μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμη και ως παράνομη.
Μπριζίτ και Εμανουέλ Μακρόν: Τι θα έλεγαν όλοι αν η ιστορία ήταν ανάποδα;
Η κοινωνική αντίδραση στο περιστατικό δεν είναι άσχετη με το φύλο των εμπλεκομένων. Όπως επισημαίνει ο ειδικός, αν η κατάσταση ήταν αντίστροφη, δηλαδή αν η σύζυγος δεχόταν σωματική επίθεση από τον σύζυγο, η κατακραυγή θα ήταν εντονότερη λόγω των φυσικών ανισορροπιών δύναμης.
Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι η σωματική κακοποίηση κατά των ανδρών από τις συντρόφους τους υπάρχει, απλώς συχνά μένει «σιωπηρή» λόγω κοινωνικών ταμπού. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως, αν οι ρόλοι ήταν αντιστραμμένοι, η πίεση προς τον Εμανουέλ Μακρόν θα ήταν τόσο έντονη, ώστε ενδεχομένως να είχε ήδη οδηγηθεί σε παραίτηση.

Η δημοσιότητα που συνοδεύει τα προεδρικά ζευγάρια προσθέτει μια επιπλέον πίεση στην ιδιωτική τους ζωή. Οι σύζυγοι ηγετών του κόσμου συχνά βρίσκονται στο επίκεντρο, αναγκασμένοι να παρουσιάζουν μια ενιαία και αρμονική εικόνα, ανεξάρτητα από τις πραγματικές διαφωνίες ή εντάσεις που μπορεί να υπάρχουν.
Οι Μακρόν, παρά τις συνεχείς συζητήσεις για τη σχέση τους, έχουν δείξει ανθεκτικότητα και ενότητα στο πέρασμα του χρόνου, γεγονός που πιθανότατα τους βοηθά να διαχειρίζονται με σχετική ηρεμία και το συγκεκριμένο περιστατικό.

Η συμβουλή του ειδικού είναι η εξής: ανεξαρτήτως φήμης ή κοινωνικού status, κάθε ζευγάρι που επιθυμεί να ξεπεράσει τις διαφορές του, οφείλει να διαλέγεται, να ζητά συγγνώμη και να ακούει ο ένας τον άλλο. Μόνο έτσι μπορούν να διατηρήσουν την ισορροπία και την αρμονία στη σχέση τους.
Ίσως, όπως λένε, η διπλωματία δεν είναι μόνο θέμα πολιτικής σκηνής, αλλά και καθημερινής ζωής.