Φωτογραφία: shutterstock

Ένας κήπος στην καρδιά των Βερσαλλιών υμνεί την ιστορία αρωματοποιίας του παλατιού -Σπάνια άνθη με μεθυστικά αρώματα

Το Παλάτι των Βερσαλλιών και ο διάσημος αρωματοποιός Francis Kurkdjian, αποτίνουν φόρο τιμής στην ιστορία αρωματοποιίας του παλατιού μέσω της δημιουργίας ενός εντυπωσιακού κήπου.

Καρπός της εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ του Γαλλο-Αρμένιου αρωματοποιού και των κηπουρών του κτήματος Trianon (όπου βρίσκονταν οι βασιλικές εξοχικές κατοικίες), ο εξαιρετικά επιμελημένος «Κήπος του Αρωματοποιού» αποτελεί ωδή στην παράδοση της «βασιλικής» αρωματοποιίας του 17ου αιώνα.

Ο κήπος βρίσκεται στο γνωστό Châteauneuf Orangerie, στην καρδιά του κτήματος Trianon, και φιλοξενεί εκατοντάδες διαφορετικά φυτά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή αρωμάτων -από τα παραδοσιακά τριαντάφυλλα και γιασεμιά, μέχρι ευωδιαστά είδη ανθέων και «βουβά» λουλούδια (υάκινθος, παιώνια, βιολέτα) που δεν απελευθερώνουν εκχύλισμα.

 Το Châteauneuf Orangerie / Φωτογραφία: shutterstock

Στόχος του εγχειρήματος, είναι να αναδείξει την ιστορία του εμβληματικού παλατιού ως λίκνο της τέχνης της αρωματοποιίας από τα τέλη του 17ου αιώνα και μετά, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να εντρυφήσουν στην πλούσια ιστορία των αρωμάτων των Βερσαλλιών.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Λουδοβίκου ΙΔ', τα λουλούδια ήταν εξαιρετικά της μόδας και οι κήποι του Trianon ήταν κατάφυτοι με μυρωδάτα άνθη τα οποία οι αρωματοποιοί του παλατιού αξιοποιούσαν για να παρέχουν στους μονάρχες και τους αυλικούς τους ένα ευρύ φάσμα αρωματικών προϊόντων -από το παραδοσιακό parfume σε σπρέι μέχρι τα αρωματικά γάντια και τις βεντάλιες.

Μια μακρόβια συνεργασία

Ο Francis Kurkdjian διατηρεί μία μακρόβια και ιδιαίτερα στενή σχέση με το Château de Versailles από την αρχή της καριέρας του. Το 2006, λίγα μόλις χρόνια μετά την αποφοίτησή του από τη σχολή αρωματοποιίας των Βερσαλλιών, αναδημιούργησε το άρωμα Sillage de la Reine της Μαρίας-Αντουανέτας, χρησιμοποιοώντας αρχειακά έγγραφα που φυλάσσονται στο παλάτι.

Το παλάτι των Βερσαλλιών / Φωτογραφία: shutterstock

Την ίδια χρονιά, ο Kurkdjian απέτισε φόρο τιμής στα πολυτελή πάρτι του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ', τα οποία συχνά περιλάμβαναν αρωματισμένες πισίνες και σιντριβάνια, με την οσφρητική εγκατάσταση «Soleil de Minuit».

Ένα χρόνο αργότερα, εγκατέστησε 16 μηχανές φυσαλίδων στους κήπους των Βερσαλλιών, περικλείοντας τους επισκέπτες σε χιλιάδες φυσαλίδες με άρωμα φράουλας, αχλαδιού και πεπονιού - τα αγαπημένα φρούτα του «βασιλιά Ήλιου».

Ωστόσο, η πιο πρόσφατη συνεργασία του Kurkdjian με το παλάτι των Βερσαλλιών θεωρείται το επιστέγασμα του από κοινού τους έργου, καθώς αναμένεται να διαμορφώσει την ιστορία του παλατιού για τα επόμενα χρόνια αναβιώνοντας το παρελθόν με μοναδικό τρόπο.