Νίκος Κουλούσιας

Νίκος Κουλούσιας: Ο Έλληνας σεφ που μαγείρεψε για το γάμο του Χάρι και της Μέγκαν ζει μόνιμα στο νησί της Λέρου

Ο Νίκος Κουλούσιας είναι Έλληνας σεφδιεθνούς φήμης που έχει μαγειρέψει για τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκοσμίου τζετ σετ.

Γεννήθηκε στη Γερμανία από γονείς μετανάστες, αλλά καταφύγιό του είναι το χωριό του στη Ναύπακτο.

Ο ίδιος μετρά πολλές διακρίσεις, αλλά ίσως να έχετε ακούσει ξανά το όνομά του ως τον Έλληνα σεφ που βρέθηκε στο Μπάκιγχαμ. Ο Νίκος Κουλούσιας ήταν μέλος της ομάδας των σεφ που μαγείρεψαν για τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν Μαρκλ, στον βασιλικό γάμο τους, που άφησε εποχή.

Τα τελευταία δύο χρόνια ζει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο νησί της Λέρου.

Θέλει να εκδώσει συνταγές στη μέθοδο Μπράιγ, ώστε να μπορούν να τις διαβάσουν άνθρωποι με προβλήματα όρασης.

Ο ίδιος μίλησε στο BOVARY για τη ζωή και την καριέρα του...

Πού γεννηθήκατε και μεγαλώσατε;

Γεννήθηκα στην Γερμανία το 1982. Οι γονείς μου μετανάστες, ο μπαμπάς από το Βόιο Κοζάνης και η μαμά από τη Ναύπακτο. Τις θεωρώ και τις δυο πατρίδες μου και τις επισκέπτομαι τακτικά. Τα πρώτα μου χρόνια τα πέρασα στο πατρικό της μητέρας μου, σε ένα χωριό έξω από την Ναύπακτο που είναι και το καταφύγιό μου και ξεκουράζομαι το καλοκαίρι, όταν βρίσκω τον χρόνο. Έπειτα, επέστρεψα πάλι στη Γερμανία, όπου τελείωσα το γερμανικό σχολείο, παράλληλα με το ελληνικό, και ακολούθησαν οι σπουδές μου στη μαγειρική.

Πώς αποφασίσετε να γίνετε σεφ;

Η μεγαλύτερη επιρροή μου ήταν η γιαγιά μου και μετέπειτα η μητέρα μου. Ήμουν απ' τους τυχερούς, διότι και η γιαγιά και η μαμά μαγείρευαν χρυσαφένια μεσογειακά φαγητά. Και σε συνδυασμό με τις αναμνήσεις μου ως παιδί, η γεύση που μου άφησαν ήταν αυτή που με οδήγησε στο να ακολουθήσω αυτό το επάγγελμα.

Πώς βρεθήκατε να μαγειρεύετε για τη βασιλική οικογένεια;

Στην ομάδα του παλατιού τυχαίνει να έχω αρκετούς γνωστούς και συμφοιτητές μου στη σχολή μαγειρικής όπου φοίτησα. Έγινε μέσω γνωριμιών και ήταν μια τιμητική πρόταση και μοναδική εμπειρία την οποία και δε θα μπορούσα φυσικά να αρνηθώ.

Με ποιους άλλους έχετε συνεργαστεί;

Δε μπορώ να μετρήσω τις συνεργασίες μου, το μόνο που θα πω είναι ότι όλες ήταν διαφορετικές, με όμορφα πρόσωπα που έγιναν φίλοι μου.

Πώς είναι να δουλεύεις για διάσημα πρόσωπα και γαλαζοαίματους;

Όταν κάτι απλώς το ακούς και το έχεις σαν αυθεντία είναι μύθος. Όταν το αντιμετωπίζεις γίνεται οικείο. Είναι άνθρωποι σαν εμάς και οι περισσότεροι από αυτούς πιο απλοί απ' ό,τι εμείς οι ίδιοι. Για παράδειγμα, η Μέγκαν Μαρκλ σε όλο το διάστημα της προετοιμασίας του γάμου ήταν κοντά μας. Επιθυμούσε να δοκιμάζει αλλά και έβαζε την ποδιά και μαγείρευε μαζί μας, πιο πολύ για να της φύγει το άγχος. Αλλά ήταν όλοι τους εκεί γύρω συνέχεια.

Που μένετε τώρα; Ταξιδεύετε συχνά;

Τα τελευταία δύο χρόνια ζω μόνιμα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην όμορφη Λέρο, στα Δωδεκάνησα. Δραστηριοποιούμαι στο νησί με αφορμή μια γαστρονομική ομάδα που έχουμε φτιάξει για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και της μεσογειακής γαστρονομίας. Ταξιδεύω πολύ συχνά. Είναι ένα κομμάτι της δουλειάς μου που αγαπώ ιδιαίτερα. Νέες γεύσεις, νέες κουλτούρες, πολιτισμοί, ιστορία. Μέσα απ' την κουζίνα ενός λαού μπορείς να εκμαιεύσεις θησαυρούς που κάνουν αυτό το ταξίδι πιο μαγευτικό. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο Λονδίνο και εργάζομαι πάνω σε δύο νέα πρότζεκτ, εκ των οποίων το ένα είναι η πραγματοποίηση του τελευταίου στόχου μου, να εκδώσω, δηλαδή, συνταγές που θα μπορούν να διαβάσουν άνθρωποι με προβλήματα όρασης, με τη μέθοδο Μπράιγ.

Η Ελλάδα για μένα είναι έμπνευση. Είναι η πατρίδα μου, η μάνα γη. Είναι το μέρος το οποίο νιώθω σπίτι μου περισσότερο απ' όλα. Με αντιπροσωπεύει απόλυτα το ρητό του Οδυσσέα Ελύτη το οποίο λέει: «Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Κι αν έχεις αυτά, την ξαναφτιάχνεις».

Ποιο είναι το αγαπημένο σας πιάτο;

Είναι δύσκολη η ερώτηση αλλά θα αρκεστώ στο να πω ότι, αγαπώ οτιδήποτε έχει να κάνει με κριθαράκι και μανέστρα. Γενικά, στο σπίτι μου επιλέγω απλά και μαμαδίστικα φαγητά. Οι απαιτήσεις της δουλειάς σε κάνουν να θες να ξεκουραστείς, τρώγοντας κάτι απλό και ήσυχο. Το πράγμα βέβαια αλλάζει όταν τον πρώτο λόγο έχουν τα παιδιά. Αυστηροί και παράλληλα απαιτητικοί πελάτες. Αγαπώ να μαγειρεύω φαγητά τα οποία δύσκολα θα φάει ένα παιδί, όπως τις φακές ή το σπανακόρυζο, με τον δικό μου τρόπο, ώστε να τα δελεάσω.